Будапеща е град, запленяващ с очарователната си архитектура. Една от най-необикновените му забележителности е замъкът Вайдахуняд, разположен в градския парк на Будапеща, наричан още Сечений. Интересна е историята на този нестандартен, но красив замък. През 1896 г. по случай 1000-годишнината от създаването на Унгария, в Градския парк се провежда голямо изложение. Атракцията на този празник е огромният комплекс от сгради, построени от нетрайни материали, главно дърво, представящи различни архитектурни стилове в унгарското национално наследство. Този замък предизвикал голям интерес, което довело до възстановяването му от трайни материали-камък и тухли.

За осъществяването на този изключително интересен проект бил нает унгарския архитект Игнац Алпар. Строителството на този разкошен замък продължава четири години-от 1904 до 1908 г. като това е най-известния шедьовър на архитекта. Неговият паметник, представляващ статуя с дрехи на мйстор-архитект от Средновековието, се намира пред входа на замъка.  Замъкът Вайдахуняд представлява смесица от романски, готически, ренесансов и бароков период в отделните сгради, които успяват да се вместят в един хармоничен комплекс.

Талантливият архитект е успял да съчетае 21 точни модела от историческите  забележителности на Унгария. Така в рамките на комплекса могат да се познаят портала на църквата на Як; по-малко копие на параклиса от Spissky Stvrtok, който е един от най-красивите образци на готическата сакларна архитектура в Словакия; елементи от крепостните къщи на Левока и Банска Бистрица; портата на „Св. Екатерина” от Брашов; лоджията от кметството на Бардейов; Карловата порта на Алба Юлия и някои части от Кралския дворец на императрица Сиси в Гьодьольо. Замъкът получава името си от най-характерното копие на замъка на унгарския крал Ян Хуниади в Трансилвания, днешна Румъния. До главния вход на замъка Вайдахуняд може да се стигне по каменния мост със статуи на лъвове. Мостовата порта, широка 10,5 м напомня на епископския замък Дяковару, днешна Хърватия. От двете страни на портата кулите са в различен архитектурен стил.

Във вътрешния двор се разкрива прекрасната фасада на катедралата с розовия прозорец, изработен в работилницата на Микса Рот, считан за гений в стъклописа и мозаечното изкуство. Срещу предния двор е метохът с копия на колоните и стълбовете от времето на династията Арпадо, която се смята за основателка на Унгария. Фотоизложбата в 37-метровата кула на мъченията, обяснява историята на замъка Вайдахуняд.

Изкачването на 150-те стъпала на Апостолската кула, вдъхновена от Часовниковата кула на Сигишоара-Румъния, осигурява 360-градусова панорамна гледка на Будапеща като хълма Гелерт,замъка Буда, базиликата „Св. Стефан” , а също и такива части от замъка Вайдахуняд, които иначе са скрити от погледа на посетителите. На мястото на часовника на Бастионната кула в Сигишоара,

Апостолската кула има красив дърворезбован унгарски герб с ангели.Фасадата на замъка откъм страната на езерото е изработена в стила на немския ренесанс с декоративно сграфито, което представлява последователно нанасяне на  слоеве от цветна мазилка и изстъргване на фрагменти, докато не са се втвърдили. Зимата езерото се превръща в ледена пъррзалка, а замъкът изглежда като излязъл от приказките.

В двора на замъка има един интересен паметник-паметникът на Аноним. Това е летописец и нотариус на унгарския крал, живял през 12-13 век. За живота му не се знае много, даже и името му е неизвестно, но той е създал летописа, в който разказва историята на пристигането на унгарците в Карпатския регион.

Днес, в част от замъка Вайдахуняд се помещава Унгарският земеделски музей, който представя експозиции от различни етапи от развитието на Унгария. Очарователният интериор на залите помага на посетителите да се чувстват специални. Замъкът е дом и на провеждани фестивали, концерти и изложби на Унгарския земеделски музей.     

Гласувай:
Рейтинг 1 от гласа Замъкът Вайдахуняд