Велинград е град в България, разположен в красивата Чепинска котловина на Западните Родопи. Известен с най-голямото находище на минерални извори-80 на брой,той се нарича СПА столица на България. Минералните извори, мекият климат и прекрасната природа, са голямото богатство на Велинград. В многото санаториуми, модерни СПА центрове и хотели почиват и се лекуват не само български жители, но и чужденци. С население 24,5 хил. жители, днешният Велинград  е създаден през 1948 г., кръстен на името на партизанката Вела Пеева и се състои от кварталите Чепино, Лъджене и Каменица. Лъджене някога било голям чифлик,  а около изворите, дали името му възникнало селище. („Алъдже” в превод от турски е минерална баня). Край Каменица, най-големият квартал също има много извори, сред които най-известни са Власа и Сярна баня. В него се намира една от най-старите български църкви на града, известна с това, че в пода на олтара й е имало скривалище на оръжия по време на Руско-турската освободителна война. Чепино е най-южният от трите квартала, а името му е записано още в османските документи от 1666 г.

Чепинският край е обитаван от тракийски племена още през 6-5 век пр.н.е. От тях са останали множество надгробни могили.През 46 г. римляните завладели родопския край. Когато идват славяните, те възприемат много от обичаите на траките и римляните.  Този край се присъединява към пределите на българската държава от кановете Маламир и наследника му Пресиан през първата половина на 9 век. След това тези земи стават владения на византийци като окончателното им освобождаване става при българския цар Калоян. След смъртта му, крепостта Цепина става столица на деспот Слав. Падането под турска власт е през 1371-1373 г. Чепинското население участва в националноосвободителните борби, въпреки че голяма част от хората в този район приемат исляма под натиска на турската власт. През 1816 г. каменчани издигат православната църквата „Св. Троица”, където по-късно се открива първото килийно училище в района.

За сгушения в полите на Родопите Велинград, забележителностите му са свързани с невероятно красивата природа на самия град. Конната база „Сивек” се намира на около 2 км до Велинград. Тук можете да пояздите кон сред зелените ливади през лятото или заснежените склонове на Родопа планина през зимата. Освен това конна база „Сивек” предлага уроци по конна езда на манеж или на открит терен, а също и занимание с едно от най-древните изкуства- стрелба с лък.

Минералният плаж Каферинова е един от новите в града. Около големия минерален басейн с воден бар и барбекю, са разположени шезлонги, а детският басейн има пързалка и водна гъба за радост на малките си почитатели. Минералната вода за басейните идва от извор „Власа” в кв. Каменица. Многото цветя и зеленина създават усещането за спокойствие и приятна почивка.
Местността „Гергевана” е едно прекрасно място близо до Велинград. Тук има малък параклис, чешма и барбекю, ако някой поиска да хапне, наслаждавайки се на природата и чистия въздух.

Езерото „Клептуза” е емблемата на Велинград. Разположено в кв.Чепино, това е най-романтичното място в града. Езерото е най-големия карстов извор в България.Една част от водата му се използва за водоснабдяване, а другата част- пълни езерото, което е едно от любимите места за жителите и гостите на града. Разходката с водно колело или лодка е приятно преживяване и за деца,и за възрастни. А в няколкото ресторанта наоколо се предлага задължително прясна пъстърва от рибарника към езерото. От езерото „Клептуза” водят началото си много от екопътеките до Сивата вода и до местността Харманите. В местността около езерото „Клептуза” се пресичат 24 меридиан и 42 паралел, с интересната комбинация от цифри.

Картинг-пистата във Велинград има форма на осморка и се пресича с мост и малък тунел като общата й дължина е около 400м. Пистата разполага с три вида картове, а също и с детски такива.

Вазова поляна е местност, която е едно от любимите места за разходка на жителите на Велинград. През 1892 г. тук е идвал големият български писател Иван Вазов, очарован от невероятната природа. Тук има паметна плоча, а местността носи неговото име.
Историческият музей на Велинград съхранява повече от 19 хиляди археологически находки, предмети от стария бит, икони, старопечатни книги, лични вещи на Вела Пеева, големия оперен певец Николай Гяуров и др.

Паметниците във Велинград са на известни личности, родени тук или помогнали на града си в благоустройството му. Паметникът на Вела Пеева-деец на Работническия младежки съюз и участник в партизанското движение, се издига величествено в центъра на града. Паметникът на Николай Гяуров е в кв. Лъджене, където е родното му място. Тук има и паметник на загиналите във войните.

Вила „Райна”, построена през 1928 г. от сръбския архитект Милутин Бориславлевич е исторически и културен паметник.

Красивата пещера „Лепеница”, разположена на 12 км от Велинград е дълга 1,5 км. Част от двуетажните й галерии вече са пригодени за туристически посещения. Високо над нейния вход в Баташката планина се вижда високият 2186 м връх Голяма Сютка.

Юндола е може би най-прекрасното място в близост до Велинград. Отстояща само на 16 км от града, Юндола е обширна седловина, отделяща Родопите от Рила планина. Това е една живописна и просторна местност с много зеленина и диви цветя. Някога тук се организирали пазари за вълна, оттам и името „юндол” в превод означаващо „вълна”.

Посещението в това райско кътче на България би било едно приятно преживяване.

Гласувай:
Рейтинг 1 от гласа Велинград