Банско е град в Югозападна България, разположен в подножието на Северен Пирин на 927 м надморска височина около река Глазне. С население около 8 хил. жители, градът е отдалечен на 56 км от Благоевград, 145 км от Пловдив и 150 км от София. Близо до град Банско започва Националният парк Пирин.Заради планинския климат и алпийския характер на Пирин планина, в Банско има отлични условия за професионален и любителски ски-спорт. Неслучайно Банско е един от най-добрите български ски-курорти, неотстъпващ  на швейцарските зимни курорти.

Банско е селище от 9-10 век като за първи път се споменава в турски документи от 1576 г. Освен дивната си природа, Банско е запазил и Възрожденската си архитектура, особено в старата част на града, където има около 150 паметника на културата, впечатляващи с автентичността си. Град Банско е успял да съхрани фолклора и занаятите, които днес са атракция за гостите му. Голяма част от жителите на града са били предприемчиви търговци, които обикаляли света.За това типичните високи дувари и къщите с украсени фасади и фини дърворезби, показват градския разцвет на богатите банскалии още от старо време. Неслучайно градчето е родно място на славни българи като Паисий Хилендарски, Неофит Рилски и поета Никола Вапцаров.

Музейният комплекс на Банско е един от най-добре организираните в страната ни и в него се чувства по особен начин духът на миналото. Една от старинните къщи в комплекса е Веляновата, построена през 18 век. Тя е украсена от един от най-известните представители на Банската художествена школа Велян Огнев, когото наричали „устбаши” или „майстор на майсторите”. На централната фасада впечатляват паната с растителни композиции и барокови елементи. Резбованата розетка на тавана на чардака на двуетажната къща, е с висока художествена стойност.

Къщата-музей на Неофит Рилски се помещава в дома на рода Бенини от 18 век, където е роден Никола Поппетров Бенин. В Рилския манастир той получава името Неофит Рилски (1793-1881) и има големи заслуги в борбата за просвета като първи радетел на новобългарския книжовен език. Многократно преустройвана, от 1981 г., къщата функционира като музей. Той се състои от две части-автентично запазената къща с етнографска експозиция и килийното училище, а документалната композиция включва най-ценното от богатото наследство на Неофит Рилски-„Българска граматика” от 1835 г, недовършеният гръцко-български речник, книги от богатата му библиотека, препис на „История славянобългарска” от 1882 г. и мн. други.

Къщата-музей на един от изявените български поети на 20 век Никола Вапцаров, е сред първите открити музеи в Пиринския край и се намира на Централния площад в града. Неговата вяра за по-добър живот в утрешния ден, е актуална и днес.

Постоянната иконна изложба „Банска художествена школа” представя етнографска експозиция и икони, рисувани от представители на тази школа, а също и оригинални икони и фотокопия на оригинални стенописи, някои от които от Рилския манастир. Изложбата се помещава в Рилския метох- най-старата сграда в града, построена през 1749 г.

Разхождайки се из град Банско, туристът ще види много възрожденски къщи като Тодевата, Джиджевата, Златевата, Коювата и Сирлещовата,всяка от които има своя история. С характерните дървени еркери към улицата, те са единствено запазени с такова архитектурно решение в този край.

Символът на Банско е православната църква „Св. Троица” от 1835 г., която е била най-голямата в България преди построяване на храма „Св. Александър Невски” в София. Красивата Часовникова кула на църквата „Св. Троица” е издигната няколко години по-късно от Уста Глигор Доюв, с височина 30 м и часовник, който отмерва точно времето и днес. Часовникът е дело на майстор Тодор Хаджирадонов. Каменната камбанария се съчетава отлично с архитектурата на църквата.

Инициативата за този строеж е на тогавашния кмет на града Лазар Германович като банскалии прибягнали до хитрост, за да измолят разрешение от турските власти. Тъй като разрешение за строеж на църква се давало само ако има руини от такава, те заровили няколко стари икони и кръст през есента. И когато наролет ги „намерили”, банскалии получили дългоочакваното разрешение за строеж на църквата. Цветните орнаменти и дърворезба на прекрасния иконостас, са дело на Велян Огнев.Видният представител на Банската художествена школа Димитър Молеров е работил по декорацията на храма, която е внушителна.Църквата „Св Троица” е известна и с това, че четниците, начело с Пейо Яворов и Христо Чернопеев пламенно обявили през 1912 г. свободата на Банско.

Празниците на банската традиция се провеждат всяка година през месец май и продължават цяла седмица. Град Банско се слави със своите специалитети като катино мезе, бански старец , а също и неповторимата капама.

В местността „Св. Никола” на 4 км от Банско се намира наскоро открит град-крепост- Безименния град. При разкопките са открити скелети с внушителни размери, близо 2 м височина. Предполага се, че тук е живяло тракийското племе даи, споменато от Омир в „Илиада”.
Град Банско е красиво планинско градче, но ски-пистите му са известни и посещавани от любители на зимния спорт от българи и чужденци. Най-високата точка на ски-центъра е 2560 м, а най-ниската- 1000. Трасетата с дължина около 70 км са 100% оборудвани с машини за изкуствен сняг, ако няма естествена снежна покривка и има осигурени писти от декември до май.

В зависимост от възможностите и желанията на туристите, те могат да изберат по коя от пистите да се спускат. Бъндерица, Балканиада, Шилигарник, Тодорка и още много писти, кабинкови лифтове и влек-котви, са на разположение на посетителите.Многобройните ресторантчета, чайни и кафенета предлагат напитки и храна на бързо за нетърпеливите скиори. Да се насладиш на красотата на зимния пейзаж и да се спуснеш по някоя от пистите, си е едно приятно преживяване.       

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Банско