Плевен е български град – история, известен с решителните битки по време на Руско-турската война през 1877-1878 г. и с най-старото тракийско съкровище, намерено близо до града. Разположен в централната част на Дунавската равнина, с около 97 хиляди души население, Плевен е създаден като селище в местността Кайлъка още от траките. През 3-4 век, тук римляните вдигат своята крепост Сторгозия. Когато българите я превземат, те й дават името Каменец, а по-късно, заедно с близкото селище добива сегашното име Плевен.

Повечето от забележителностите на града са свързани с паметните битки по време на Руско-турската война.
Къщата-музей „Цар Освободител” е била дом на търговеца Иван Вацов, построена в навечерието на Освобождението. Тя се  намира  на ул. „Васил Левски”, известна още като „Старата главна”и под покрива на тази великолепна къща са се случвали знаменателни събития. Тук тържествено бил посрещнат  АлександърII и плененият главнокомандващ турските войски, военният министър маршал Осман Нури,  предал сабята си на руския император.

Тази сграда е средище на първия военен губернатор на Плевен, генерал Скобелев. Неговият паметник се издига в началото на парка, носещ неговото име. На това място се е състояла решителната битка, при която са загинали 6500 войници, заради което долината е наричана „Мъртва”. В Скобелевия парк има изложени множество бойни реликви, но най-внушителната от всички е Панорамата „Плевенска епопея 1877”. Тя е разположена на един хълм и е открита по случай 100-годишнината от освобождението на Плевен. В една от залите, посетителят се озовава в центъра на бойните действия между редутите „Кованлъка” и „Иса ага”. Тази удивителна картина с размери 115 м на 15 м и обща площ от 2,37 дка, е създадена от 13 български и руски художници под ръководството на Николай Овечкин.

Заставайки пред нея, човек се чувства като участник в кървавата битка и същевременно се възхищава на безпримерния героизъм на обикновените войници. Двата асансьора  отвеждат посетителите до две зрителни площадки, от където гледката към града и забележителностите на Скобелевия парк са невероятни. 

Сградата, в която се помещава Плевенският исторически музей, е построена още през 1884 г.  по италиански проект и е изпълнявала ролята на казарма. Преместен тук през 1948 г., музеят разполага с 24 зали, които съхраняват над 180 хил. експоната, свързани с местната археология и история.

Мавзолеят-костница „Св Георги Победоносец”, станал символ на град Плевен, е построен в центъра му по идея на Стоян Заимов-български революционер и апостол на Априлското въстание. Тук са събрани костите на загиналите руски и румънски войници в руско-турската освободителна война.

Читалището „Съгласие” от 1869 г. има големи заслуги в поставяне на основите на всички професионални и културни прояви в Плевен и региона. Най-голямата зала на читалището носи името на известния български естраден певец Емил Димитров, който е роден в Плевен.
Другата забележителност на Плевен е Художествената галерия-колекция на Светлин Русев, която се помещава в интересната сграда на някогашна баня. Дарената от художника сбирка представлява над 400 превъзходни български и чуждестранни произведения на изкуството. Тук могат да се видят картини на Златю Бояджиев, Сирак Скитник, Илия Бешков, Георги Божилов-Слона, а също и на Пабло Пикасо, Франсиско Гоя, Реноар и мн. др.

Художествената галерия „Илия Бешков” представя около 900 негови творби, а също и своеобразна сбирка от африканска каменна пластика „шона”, за която се твърди че е най-богатата в Европа.

Църквата „Св. Николай” е построена през 1834 г. на мястото на малък параклис от времето на Втората българска държава. Тя е най-старата запазена църква в Плевен. Църквата „Св. Николай” е вкопана в земята според тогавашните изисквания на османските власти, а нейното богатство са колекцията от 68-те превъзходни икони на Димитър Зограф. Прекрасната й акустика  се дължи на 462 специални глинени гърнета, вградени в стените, сводовете и арките. През есента на 1839г. в църквата „Св. Николай” е основано първото българско светско девическо училище от една будна плевенчанка-Анастасия Димитрова (1815-1894). Тя преначертава пътя на модерното общество, давайки равни възможности за развитие и на жените. Възстановка на първата класна стая на това първо училище има в СОУ „Анастасия Димитрова” в Плевен.

Църквата „Св. Троица” е един от големите храмове на Плевен. Построена е през 1893 г., а поддържащите колони са още от римско време.
Плевен е един приятен град и за жителите , и за гостите на града. Пешеходният център е любимо място за разходка. В единия му край се издига великолепната старинна сграда на общината с часовниковата кула. А в самия център на площада е разположена водната каскада, чийто водопади и шадравани разпръскват живителна свежест. Особено красиво тук е вечер, когато водите са оцветени с различни цветове.  
В околностите на Плевен има вълшебни места, които заслужават разходката до тях. Едно от тях е паркът „Кайлъка”, отстоящ само на 10 км от града. Разположен в долината на р. Тученица на двата й бряга, той изумява с високите 20-30 метра отвесни скали, на разстояние 150-200 м една от друга.На входа на парка, посрещат туриста руините на крепостта „Строгозия”, която е втора по големина в България след царската базилика в Плиска.

По инициатива на генерал Иван Винаров, през 1946 г. започва основаването на този изключителен парк. Гражданите на Плевен също участват с доброволния си труд в благоустрояването на това очарователно място.Днес, в централната част на „Кайлъка” растат рядко срещаните в България хималайски борове. В малката горичка впечатлява вечнозеления ливански кедър, а по централната алея пазят сянка огромните кестенови дървета. А благодарение на лесовъда Борис Парижков, паркът „Кайлъка” се превръща в прекрасно място за отмора и практикуване на различни спортове като катерене, воден спорт в язовир „Тотлебен вал”, каране на велосипеди и др.

Паркът е място на много редки растения и животни, някои от които са включени в червената книга на България. Тук се намира и първият в страната скален ресторант „Пещерата”, който продължава да радва посетителите си с вкусните специалитети и отлично обслужване.

Интересен факт е, че ресторантът е открит от първия космонавт в света Юрий Гагарин, при посещението му в Плевен. Музеят на виното, открит през 2008 г. се намира в Центъра на парка „Кайлъка” в пещерно образувание, състоящо се от пет галерии с площ от 650 кв.м. Плевен се счита за център на винарската индустрия в България, тъй като през 1890 г. в града е открито първото и единствено училище по лозарство и винарство. Музеят разполага с две дегустационни зали, където може да се опита вино и да се закупи бутилка  от над 6 хил. вина от всички региони на България. Освен предлаганата експозиция от 30 до 90 годишни стари вина, в историческата си зала музеят представя предмети и атрибути, свързани с лозарството и винарството още от времето на древните траки, гърци и римляни, до наши дни.

На около 15 км от Плевен по екопътеки може да се направи една приятна разходка до селата Горталово и Къртожа; Горталовската пещера; Цепен камък; село Телиш със забележителното природно творение на „Седларката”-впечатляващ мост с размери 22 м ширина, 7 м дължина и около 4 м дебелина на арката.

Говорейки за Плевен не можем да отминем и Вълчитрънското тракийско съкровище от края на бронзовата епоха, 16 век пр. н. е. Открито съвсем случайно през 1924 г. на 24 км от града, днес то е гордост на Националния археологически музей. Копие на съкровището, състоящо се от 13 предмета с тегло 12,5 кг, се намира в Плевенския исторически музей.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Плевен