Ниш е трети по големина град в Сърбия, с население от 260 хиляди души с агломерацията. Освен това този град с хилядолетна история си е спечелил прозвището „Градът на императорите”. Трима римски императори тръгват от Ниш, за да станат най-известните: първият християнски император и основател на Константинопол-Константин Велики; Констанций III - западния римски император и Джъстин I- източния римски император.Град Ниш е разположен в долината на река Нишава и носи нейното име. Пътят, минаващ от Северна, Западна и Централна Европа, при Ниш се разклонява в две основни линии: южната линия води към Солун и Атина, а източната-към София и Истанбул.

По тези пътища са се движели народи, стоки и армии още от древни времена и са били известни като „Виа Милитарис” през римския и византийския период и „Константинополски път” през Средновековието.Всеизвестно е, че те все още представляват основни европейски артерии за движение. Стратегическото разположение на това място датира като селище още хиляди години пр. н.е.За първи път се говори за град Наисус (Ниш) по време на римския период между 168 и 75 г. пр. н. е., когато градът се развива като важен гарнизонен и и търговски център в провинция Мизия.През 272 г сл. Н.е. в Наисус се ражда бъдещия император Константин Велики.

За кратко време Наисус е столица на създадената от него провинция Dacia Medterranea. Градът е унищожен изцяло от войските на хунския вожд Атила през 441 г. През 805 г. Ниш е превзет от българския владетел хан Крум. След това преминава в ръцете на няколко владетеля за кратко време, докато не попада в ръцете на войските на Мурад I. След 400 години османско робство, Ниш е освободен през 1878 г. и е предаден на княжество Сърбия съгласно Берлинският договор. 

Днес, Ниш е един от най-важните икономически центрове в Сърбия, особено в електрониката, машиностроенето, текстилната и тютюневата промишленост. Времето за посещения в града е подходящо през цялата година като юли е най-топлият месец със средна температура 22,5 градуса, а близостта на Сува планина осигурява прохладността в горещите летни дни.

Разходката из град Ниш би могла да започне от главния площад крал Милан I, владетел на Сърбия от 1868 до 1889 г. и направил достатъчно за укрепване независимостта й. Площадът е широк с величествен паметник на Освободителите, красиви съвременни сгради и фонтан, разпръскващ живителна влага.

Крепостта Ниш е другата важна забележителност на Ниш, намираща се в центъра на града. Построена като укрепление от турците в началото на 18 век, тя е една от най-запазените крепости от този вид  не само в Сърбия, но и на Балканския полуостров. Простира се на 22 ха площ като общата дължина на стените е 2 км, височината им около 8 м и дебелината -3 м. Строителният камък, донесен от близките кариери е много добре издялан, а цялата крепост е била заобиколена от ров, част от който е запазен до днес. Главната Стамболска порта е най-добре запазена, а крепостните кафенета около нея са чудесно място за отмора.Гледката от стените на крепостта към града е чудесна.

Да отидеш в Ниш и да не посетиш прочутата занаятчийска улица, известна като „Казанджийското сокаче” е немислимо. Построена в началото на 18 век, когато е имало много занаятчийски дюкянчета, днес  тя е място, където можете да отседнете в едно от многобройните кафенета на сянка на чаша ароматно кафе. Част от старите сгради са запазени, така че може да се потопите за кратко в миналото на този интересен град. В началото на улицата ви посреща интересна скулптурна композиция на сръбския писател Стеван Стремац и неговия герой Калча с вярното му куче. Една снимка за спомен от тук-непременно. Наблизо е търговския център „Калча”.

На един от централните мостове над река Нишава през 2013 г. е издигнат скромен паметник с бронзов обелиск на Константин Велики. Той е вперил поглед нагоре, сякаш вижда видението с надписа „С този знак ще победиш”, а колонитеса прорязани във формата на Христовия монограм.Този паметник символизира победата на Константин Велики над войските на Максенций през 312г. на Милвийския мост на р. Тибър в Рим. Тази победа предопределя до голяма степен бързото приемане на християнската религия в римската империя и формира културата и обществената идентичност на Западната цивилизация.

Чегар е място близо до Ниш, където се е състояла неравната битка между въстаниците, начело със Стеван Синджелич и турските войски през 1809 г.  Паметникът е във форма на кула, а в една от нишите му има бюст на войводата, загинал заедно с 3000 въстаници. Загубите на турските войски били двойно повече и ядосан, падишахът наредил да се изгради кула от черепите на въстаниците. Тази страховита Черепна кула се намира на бул. „Зоран Джинджич” на стария Константинополски път, водещ към София и е приютена в малък параклис.

Друга интересна историческа забележителност на Ниш е концентрационен лагер „Червени кръст”-един от малкото запазени в Европа, намиращ се на бул. „12 февруари”. Той е създаден през 1941 г. и управляван от Гестапо като тук са са били задържани сърби, евреи, румънци и др. по време на Втората световна война. Смята се, че повече от 10 хил. души са намерили смъртта си тук.

Мемориален парк „Бубандж” е историческа забележителност с изключително значение. Издигнат в един от кварталите на Ниш със същото име през 1963 г., той представлява три монументални стиснати юмруци , символизиращи съпротивата на хората по време на Втората световна война. Същевременно е в памет на 10-те хиляди заложници, разстреляни по време на Втората световна война на това място.
Медиана е археологически обект, разположен на източния вход на Ниш по пътя към София и представляващ императорска вила от късния римски период.

На около 4 км извън града, тя заема площ от 40 ха като повече от половината терен още не е изследван. Тази вила е била използвана като резиденция и от родения в Ниш( Наисус) Константин Велики и неговите синове. Разрушена от хуните на Атила през 5 век, от това което е останало се вижда, че е била красиво и модерно обзаведена. Античните мозайки , включително  на Медуза (най-известната и единствената смъртна между сестрите горгони) и полулегналата фигура на бога на водата Нептун, са с голяма историческа стойност.

Също така във вилата е имало храм посветен на нимфите, термални басейни, зърнохранилище (ореум) , а също и водна кула.Днес,  целият комплекс е покрит с интересно оребрен аркаден покрив, което запазва археологическите находки и  разрешава разглеждането да бъде приятно. Най-ценната находка от римско време е бронзова ограда  с херми и бюстове на божествата Ескулап и Луна от края на трети и началото на четвърти век.  Голяма част от находките на вила Медиана могат да се видят в Археологическия музей на Ниш.

Разходката в град Ниш е особено приятна в летните вечери, когато главната улица и площада са пълни с народ и в някое от многобройните ресторантчета непременно трябва да се опитат пляскавицата и кебапчетата. А вечерното пътуване с корабче по река Нишава е едно невероятно преживяване.
 

Гласувай:
Рейтинг 1 от гласа Ниш