Ричмънд е американски град, столица на щата Вирджиния с население около 204 хиляди души. Стратегическото разположение на града на река Джеймс, близостта до Атлантическия океан и отстоянието само на 148 км от столицата Вашингтон, го правят развит във всички области на търговията,правото, финансите,биотехнологията, хранителната промишленост и други клонове на икономиката.

Обявен за столица на щата Вирджиния през 1780г., град Ричмънд заема важно място в Американската гражданска война, когато е столица на Конфедералните американски щати. Преминал през много препятствия в своята богата история, Ричмънд е възстановил и запазил очарованието си.

Като всеки по-голям град и Ричмънд  има голям булевард, Монумент авеню, който е неговата история. Тази улица, която е една от 10-те най-големи в щата, се отличава с историческата си архитектура, градски жилища, религиозна архитектура, многообразие от зелени площи и множество паметници, някои от които са на ветерани от Американската гражданска война. Тук биха могли да се видят бронзовите статуи на: JEB Stuart-генерал от армията на Конфедерацията, вдъхновявал южняшкия дух; Джеферсън Дейвис-американски политик и президент на Конфедералните американски щати; Джейсън, Матю Фонтейн Маури, на генерал Лий и много други. През лятото на 2020 г. по време на граждански вълнения, някои от тези исторически паметници са свалени от пиедесталите им. Но булевардът си остава място за разходка, срещи и провеждане на по-важни събития за града.

Ричмънд се счита за „най-високия град” на Вирджиния, заради високите сгради в централния бизнес район, който е разположен около красивата бяла сграда на Капитолия на щата Вирджиния, замислена от Томас Джеферсън. Първата сграда е завършена през 1788 г., а сегашната е осма по ред и е обявена Национална историческа забележителност.

Джаксън Уорд е исторически афро-американски квартал в Ричмънд с дългогодишни традиции. В близост до Капитолия, този квартал заема важно място в миналото на града.

Друга важна сграда в центъра на Ричмънд е Колизеумът от 1971г., с капацитет 13500 човека,който   се използва за големи концерти и събития като първенства по баскетбол, професионална борба, а също и зрелищната проява на професионални ездачи на бикове.
Кметството на Ричмънд със своята наблюдателна площадка на 18-ия етаж осигурява една впечатляваща гледка към най-интересните сгради на града.

Историческата жп гара на една от главните улици в Ричмънд  е построена през 1901г. във възрожденски стил. Богато украсената гара е известна на местните жители като Часовниковата кула. Реновирана през 2003 г., тази изискана сграда продължава да обслужва влакове и пътници като през 1970 г. станцията заедно с последния влак от онова далечно време, са обявени за Национална историческа забележителност.

Друга важна забележителност на Ричмънд  е Епископската църква „Св. Йоан”, която е най- старата в града, построена през 1741 г. от полковник Ричард Рандолф. Църквата е известна с произнесената реч на Патрик Хенри през 1775 г. и прочутата му фраза: „Свобода или смърт”. Тази му реч е от решаващо значение за участие на Вирджиния в Първия континентален конгрес и определяне на курса към революция и независимост.

След разходката по най-известните булеварди на града е време да се разходите из някои от другите забележителности на Ричмънд. Оазисът на града е имението „Maymont”, заемащо площ от 100 акра и създадено през 1893 г. от богатия адвокат и филантроп Джейм Хули и съпругата му Сали. Разположено високо над река Джеймс, имението носи името на съпругата на адвоката, Сали Мей.След смъртта им, имението става обществен парк на града, в който те са живели щастливо. Красотата на градините в парка са най-хубавото му нещо. Японската градина, проектирана от японски градинар разполага с koi езерце или езеро –пейзаж  със стъпващи камъни за разходка във водата и голям водопад.

Освен това има много цветя, червени кленовеи алпинеуми. Италианската градина разполага с голям брой покрити алеи( пергола),фонтани и най-вече с присъствието на царицата на цветята-розата, в различни цветове. Дизайнът от няколко нива на градината, създава усещането за огромно пространство и е взаимстван от вила „Торлония” край Рим, която е била частна резиденция на Мусолини. Освен Японската и Италианската градини има още 10 специализирани градини в парка, които са популярни за сватбени тържества на открито.В имението може да се разгледа и прекрасната колекция от файтони.  Под сенките на огромните редки екзотични дървета има пейки за отмора, а посещението на парка е безплатно.

В Ричмънд има още едно интересно имение от 15 век-Agecroft. Началното разположение на имението на Tudor е в историческата област на Ланкашир в Англия. Един богат предприемач Томас  Уилямс от Ричмънд, го закупил и така демонтираните постройки,пренесени през океана, се озовали на брега на река Джеймс в Ричмънд. Върху 23 дка през 1928 г., било построено имение, напомнящо английския му предшественик.След смъртта на Томас Уилямс, имението Agecroft Hall се превръща в музей според завещанието му. Разходката из това имение е приятна и интересна.

Музеят на американския писател Едгар Алан По се помещава в каменна къща, която е най-старата оригинална жилищна сграда в Ричмънд, построена през 1740 г. от немски емигрант. Известният писател не е живял точно в тази сграда, но тук сесъхранява една от най-големите колекции в света на оригинални ръкописи, писма и първи издания на Едгар По. Освен това в музея са изложени и мебели от домовете, в които е живял писателя, докато е пребивавал в Ричмънд, включително пианото на сестра му. А дворното място зад музея представлява градина, вдъхновена от стихотворението на По „До един в рая”-Чешмата, Светилището и много цветя и плодни дръвчета.

Разхождайки се из Ричмънд не може да не забележите високата кула, наричана Мемориалът „Карилон”. Разположена в парка Byrd и построена през 1932 г., кулата е паметник на загиналите в Първата световна война, а нейните 56 камбани огласят района по празници като Ден на ветераните, Ден на паметта и Четвърти юли.

Американският център за Гражданска война Historic Tredegar се помещава в металургичния завод на Ричмънд, където са се произвеждалибоеприпаси, необходими за армията но Конфедеративните щати. Тук е изработена и обшивката на първия военен кораб на Конфедерацията, който участва в историческата битка при Hampton Roads през 1865 г.

За любителите на изкуството е Музеят на изящните изкуства в Ричмънд, който със своите над 35 хиляди творби е един от най-обширните музеи за изкуство в Америка.Създаден е през 1919 г. , когато богатият съдия Джон Бъртън Пейт подарява 50 произведения на изкуството на Вирджиния. В следващите години освен дарения от частни колекционери, към новосъздадения музей се добавят театър и ново крило, а през 1976 г. е завършена и скулптурната градина към музея.Тук могат да се видят: африканска постоянна колекция, с произведения и артефакти и включително запазена мумия; колекция на древно египетско изкуство; азиатска колекция, включваща една от най-големите колекции от хималайско изкуство в Америка; европейско изкуство; съвременни изложби с колекции арт нуво и арт деко.

Впечатляваща е обширната руска колекция от 400 предмета на декоративното изкуство, притежание на богатата американка Лилиан Прат.Страстна почитателка на известния бижутер Питър Карл Фаберже, тя е поръчвала при него голяма част от бижутата. Според завещанието й цялата колекция от прекрасни предмети остава за новооткрития Музей за изящни изкуства в Ричмънд. Сред изящните предмети са карфици, гривни, портрети, миниатюри и пет великденски яйца, изработени за известни личности от Фаберже.

Така че за тези, които се интересуват от изкуство, Музеят на изящните изкуства в Ричмънд предлага едно впечатляващо преживяване. Има и ресторант, в който може да завърши обиколката из изкуството на света.
 

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Ричмънд