Нови Сад е град в Сърбия, известен с летния рокфестивал „ EXIT”, провеждан в Петроварадинската крепост, когато вълнуващата атмосфера тук и бохемската същност на Нови Сад, остават завинаги в спомените на присъстващите.

Нови Сад е втория по големина град в северната част на Сърбия, разположен по двата бряга на река Дунав и определян като един от най-красивите сръбски градове. Градът запазва идентичността си и след османското и австроунгарското владичество през вековете, което обяснява влиянието в строителството на западната архитектура на сгради и катедрали. Нови Сад е столица на областта Войводина от 1694 г., а след пълната независимост на Сърбия от 2006 г., градът утвърждава статута си на  покровител на сръбската култура и традиции. Нови Сад е типичен европейски град с представителни площади и чудесни сгради от 19 век, построени след разрушаването на града по време на въстанието през 1848 г. Кейовете на река Дунав са осеяни с кафенета и крайречни тераси на фона на най-изисканите квартали на Нови Сад. Впечатляват и образци на модернистичния стил като Моста на свободата, възстановен през 2005 г. и известния градски символ- огромната сграда от стъкло, стомана и бетон на Сръбската петролна индустрия, намираща се на Булеварда на свободата.

Площадът на свободата в Нови Сад е отправна точка за туристическа обиколка на този очарователен град. Множеството кафенета, впечатляващите сгради и прохладните сенки под огромните дървета, правят този знаменит площад приятно място за разходка не само за местните жители, но и за туристите. Едни от най-важните за Нови Сад сгради се намират тук.

Кметството на Нови Сад е внушителна сграда с висока камбанария и 16 алегорични фигури на фасадата. Точно пред кметството се издига петметровия паметник на политическия лидер Светозар Милетич, бил и кмет на Нови Сад.

Неоготическата катедрала „Дева Мария” на Площада на свободата  е най-голямата и най-красива в града. Построена през 1892 г. на мястото на съществуващата стара църква, катедралата доминира в центъра на Нови Сад. Унгарският архитект Дьорги Молнар, проектира безплатно този изключителен шедьовър като влага целия си талант и опит, за да изглежда катедралата впечатляващо красива и до днес. Камбанарията със златен кръст на върха е завършена по-късно. Църквата разполага с орган и четири олтара, а 20-те витражи изобравят светци.

Епископският дворец е удивителна сграда, изградена във византийски архитектурен стил от Владимир Николич в началото на 20 век с гербовете на Бачката епархия върху фасадата.

Петроварадинската крепост е един от най-важните символи на Нови Сад. Разположена на левия бряг на река Дунав на площ от 112 ха с прекрасен изглед към града, тя е построена в началото на 17 век и представлява един стар град, около който се простират гори и поляни-един оазис на фона на забързания ритъм на градския живот. Тунелите на Петроварадинската крепост са с дължина 16 км, а Часовниковата кула, построена по-късно е едно допълнение към величествената крепост. Един от мостовете над река Дунав е връзката между Нови Сад и Петроварадинската крепост. В музеите на Петроварадинската крепост са изложени експонати, разказващи за историята на селището още от палеолитната епоха и неговото укрепване със стени към 3 хил. г. пр. н. е.

Огромната сграда на библиотеката „Матица Сръбска” от 19 век  е най-старата и най-важна културна институция в града и цяла Сърбия. Галерията „Матица Сръбска” включва колекции  картини от всички периоди от историята на изкуството, мебели, религиозно изкуство и мн. други. Любопитно е, че българският възрожденец Любен Каравелов, женен за сръбкиня е живял в Нови Сад и е публикувал на сръбски повестта си „Йе ли крива судбина” (Крива ли е съдбата” ) в списание „Матица” .

Музеят на Войводина е построен през 1847 г. в еклектичен стил с прекрасен портал и прозорци с богата украса и съхранява постоянна колекция от експонати, свързани със сръбската култура и живот във Войводина. В колекцията от 400 хил. експоната могат да се видят картини на Парис Бордоне („Мадона с дете”) ; Пол Рубенс( „Монетен двор на Вулкан”); Алесандро Магнаско („Почиващи войници”). От предметите интерес представляват късен римски шлем от4 век сл. Хр.; един от първите велосипеди; изискан сервиз за чай;колеция от столове и мн. др.

Дунавският парк е градски парк-едно от най-красивите и привлекателни места за разходка. Създаден през 1895 г., той е защитен като природен паметник и е един от символите на града.На островчето в езерото има плачеща върба, засадена в памет на императрица Елизабет Австрийска, след убийството й през 1898 г. В следващите години за парка се грижи управата на Нови Сад. Засадени са много редки дървета като сребърна липа,дърво европейска коприва, а също и декоративните растения-бяла топола, езерен кипарис и мн.др. Освен това цветните алеи и интересни скулптури правят разходката из парка  изключително приятна.А младоженците се снимат задължително пред чудесната бяла беседка.

Дино паркът е развлекателен парк в Нови Сад, интересен не само за децата, но и за възрастните, защото тук могат да се видят различни динозаври-скулптури в естествена големина, но движещи се и издаващи различни звуци.

На 10 км от центъра на Нови Сад се простира малката планина Фрушка гора, която се пресича от автомагистралата Белград- Нови сад. Обявена за Национален парк, на територията й са разположени 15 манастира, наречени Фрушкогорски манастири. Най-известният измежду тях е в Ново Хопово от 1480 г., където фреските са дело на йеромонах Митрофан, а в манастира в Крушедол от 17 век е погребан първият крал на кралство Сърбия, Милан Обренович.

Една разходка с корабче по река Дунав от кея край Варадинския мост не бива да сепропуща- прекрасно изживяване е. Вечеря или кафе е по желание на пътуващия турист.

Кухнята на Нови Сад предлага освен сръбски специалитети и много характерни унгарски ястия, съпроводени със задължителните хляб и вода от заведението.
 

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Нови Сад