Призрен е старинен град, разположен в Югозападно Косово в подножието на две планински вериги, преливащи се една в друга във V –образна форма. Обликът на този интересен град е характерен с хаоса от куполи, минарета и каменни камбанарии, които се издигат над червените покриви на десетките къщи , построени в стила на Османската империя.

Съществуващото тук селище се споменава още от 5 в. пр. н. е. като едно от най-големите по население на илирите. След заселването на славяните на Балканите, градът попада в границите на Първото българско царство. В следващите векове е бил византийски град, след това пак попада в територията на българските земи, а когато е превзет от османците през 1455 г., Призрен става един от бастионите на Османската империя. След освобождението от османското присъствие, Призрен е част от Сърбия, после присъединен към Югославия, докато след конфликтите през 1999 г., градът принадлежи към независимо Косово.

Призрен е бил проспериращ град още от 11 век , облагодетелстван от разположението си между важни търговски пътища. Днес, Призрен е един вълнуващ град, с население около 221 хиляди души, където въпреки конфликтите между сърби, османци и албанци , туристът може да си прекара приятно.

Разхождайки се по калдаръмените улички на града, неусетно се стига до застлания с камък площад „Шадерван”, който е място за отмора и посещение на някое от многобройните кафенета и барове тук. Древната чешма на площада е свързана с легендата, че който пие вода от нея, непременно се връща тук.

Една от главните забележителности на Призрен е каменната джамия „Синан Паша”, построена през 1615 г.и гледаща към главната улица на града. Тя е доминираща в силуета на града, тъй като минарето й е високо 43,5 м, а стените и купола от вътрешната страна са рисувани през 19 век с преобладаващи флорални мотиви и стихове от Корана.

Зад  джамията е малкото архитектурно бижу на Призрен от 14 век, църквата „Христос Спасителя”. На един хълм зад джамията „Синан паша”, се издига крепостта”Калая” от 11 век с нейния горен и долен  „град”. Още в късната античност крепостта в Призрен е била част от отбранителната  укрепителна система в Западна Дардания. По-късно във времето, крепостта е била поддържана заради стратегическото си разположение.Гледката към града от крепостта е впечатляваща- Призрен се вижда като на длан.

Старият каменен мост, пресичащ река Призренска Бистрица, е една от забележителностите на града. Тук винаги има много хора, тъй като накъдето и да се обърнеш, се вижда нещо уникално от Призрен.

Като се пресече стария османски мост, се стига до прекрасната баня „Гази Мехмед Паша Хамам”, построена през 15 век и в която има две отделения-за мъже и за жени. Удивителни са многобройните кубета с комини по тях, които покриват тази реликва на Призрен.
Недалеч е православната църква „Св. Богородица Левишка” от 14 век, която е част от средновековните паметници за световно културно наследство. Построена по времето на краля на Сърбия Стефан Милутин, църквата  е сериозно пострадала от междуетническите вражди по време на размириците през 2004 г. Но всички фрески и ценни стенописи са реставрирани, за да будят възхищението на посетителите.
Една от важните забележителности на Призрен е Етнографският музей в сградата на албанската Призренска лига, създадена през 1878 г. за защита на правата на албанската нация.

Пазарът на Призрен в сряда, където хората от съседните села нареждат по сергиите своите стоки и всевъзможни любопитни занаятчийски изделия, е едно пъстро събитие. Това е мястото, от където можете да си купите прекрасен сувенир от красивите филигранни изделия, характерни за призренските майстори.   

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Призрен