Прищина е столица на Косово - страна, която извоюва своята независимост през 2008 г. Еуфорията на хората от този град се изразява в атрактивния мемориал „NEWBORN”(новородено). Символът на „Новородено” е раждането на нова държава и представлява национална гордост за хората от Косово, утвърдили се в най-новата държава на Балканите.

С население от около 200 хил. души, основно албанци, град Прищина е разположен в североизточната част на Косово, близо до планинините Голяк. Съществуването на селището е още от неолитната археологическа култура на Винча в Югоизточна Европа, когато са създадени някои от най-големите селища в праисторическа Европа. Наследството от римляните е представено от древния град Улпиана, смятан за един от най-важните римски градове на Балканския полуостров, чиито останки се намират близо до Прищина.

В следващите години тези земи са били владение на византийци, българи, а през средновековието Прищина е бил кралско имение на сръбските крале. По време на османското владичество, Прищина е важен минно-търговски център близо до богатия миньорски град Ново Бърдо. А името на Прищина произлиза от праславянската диалектна дума „pryschina”,означаваща „извор на вода”.

Поради статута си на столица, Прищина се разраства през последните години. След войната през 1999 г., градът се променя драстично като Градският парк е изцяло подновен с каменни пътеки, високи дървета и цветни алеи. След реконструкцията на площад „Майка Тереза”, тук човек се чувства превъзходно сред многото зеленина и живописни цветни пространства.  В Прищина са запазени значителен брой паметници, които могат да направят разходката ви из града интересна.

Площад „Скандербег” е главен площад в столицата Прищина и любимо място за разходка особено за младите хора. В центъра му е издигнат паметник на Скандербег-средновековен албанец, който се бори срещу османцитепрез 15 век и е считан за национален герой.  Издигнат от косовските албанци през 2001 г., Скандербег изглежда величествено на своя кон. На този площад е разположена и сградата на правителството на Косово, която е една от най-високите в града.

Високата 26-метрова шестоъгълна часовникова кула от 19 век,изградена от пясъчник и червени тухли, е била средство за информация на хората кога да се молят, а също полезна и за търговците за края на работния им ден. И днес, тя е една от забележителностите на Прищина.

Националният музей на Косово е другата забележителност на Прищина. Основан през 1949 г., музеят се помещава  в сграда от 1889 г., проектирана в австро-унгарски стил и се намира в центъра на старата част на града. В етнологичната част на музея са изложени експонати и обзавеждане, свързани с начина на живот от Османския период на Косово. В Ахеологическия парк на Лапидариума могат да се видят архитектурни фрагменти, епиграфски надписи, надгробни камъни и др. такива, отразяващи духовния и материален свят от древния период на Дардания. В една от залите на музея е изложен един много интересен и и важен за града експонат-„Богинята на трона”. Тази малка, висока само 18,5 см статуя от глина е от преди 6 хил. години и е намерена при археологически разкопки, близо до Прищина. Богинята на трона е символ на града и е изобразена на флага на Прищина.

Националната библиотека на Косово е известна с уникалната си архитектура, дело на хърватския архитект Андрия Мутнякович. Построена през 1982 г. в Прищина, тя предизвиква противоречия относно външния си вид. Заемаща площ 16,5 хил. кв. м с общо 99 купола с различни размери, зенитни прозорци и изцяло покрита с метална риболовна мрежа, библиотеката съчетава византийски и ислямски архитектурни форми. Най-големият купол на библиотеката, осигуряващ достатъчно естествена светлина, е основното й украшение.

В огромната библиотека се съхраняват около 2 млн. книги , списания, вестници и др. библиотечни единици. В нея читателите могат да посетят някоя от двете читални съответно с 300 и 100 места, има също амфитеатър със 150 места и зала за срещи. Основната зала впечатлява с красивия мраморен под. Освен това към Националната библиотека се водят и няколко по-малки библиотеки като Американски кът, Библиотека за съвременно изкуство, Библиотека на НАТО, Музикална библиотека, Библиотека за слепи. и др.

Катедралата „Св. Майка Тереза” в Прищина е римокатолическа. Строителството й започва през 2007 г. като е посветена на албано-индийската монахиня, майка Тереза от Калкута( Колката). Грациозната червена сграда с бялата Часовникова кула е една от важните забележителности на града, а вътрешният интериор заслужава да се види.

Императорската джамия, намираща се в старата част на Прищина срещу Часовниковата кула, е построена през 1461 г. от султан Мехмед II Фатих.

Църквата „Св. Никола” е единствената останала действаща православна сръбска църква в Прищина. Повредена сериозно по време на размириците през 2004 г., но възстановена, тук могат да се видят ценни дървени икони от 18 век, прелестни стенописи и превъзходен иконостас от 1840 г.

Големият хамам е от 15 век и се състои от 15 купола с малки дупчици за проникване на светлина. След реставрация, този интересен комплекс ще може да се разглежда и да напомня как са се къпали хората преди няколко столетия.

Шадерван е мраморен фонтан, близо до Косовския национален музей, останал единствен в града от над петдесет, които някога са съществували. Освен за питейна вода, той се е използвал и за ритуално измиване.

Близо до Прищина са очарователните туристически дестинации - езерото Батлава, Мраморната пещера и манастира Грачаница.

Фестивалите и други музикални събития присъстват в Прищина и се очакват с нетърпение най-вече от младите хора. Един от най-големите фестивали тук е фестивалът на Шопен, проведен за първи път по случай 200-годишнината от рождението на големия композитор Фредерик Шопен.Фестивалът се превръща в традиционен фестивал на пианото, провеждащ се всяка година през пролетта. На него присъстват световно известни пианисти като Питър Донохоу, Жанина Фиалковска и др.

ДАМ фестивала в Прищина е едно от най-известните културни събития, който събира млади и талантливи национални и международни музиканти от цял свят. А търговските панаири, които съществуват още от средновековния период, се провеждат и днес.

Като съвременен град, в Прищина има голям брой луксозни хотели, модерни ресторанти, барове и нощни клубове, а кафенетата са представителна икона на Прищина и могат да се видят навсякъде из града.

 

Гласувай:
Рейтинг 1 от гласа Прищина