Земун е селище на западния бряг на р. Сава, там където тя се влива в река Дунав. С население от 160 хил. души днес,Земун е бил град близо до Белград, но постепенно се е превърнал в негов забележителен квартал. За основатели на селището се считат хората от келтското племе скордиски, които са населявали южните части на Среднодунавската низина и те му дали името Таурунум или „Място на брега”. След това се редуват римляни, византийци и българи, които нарекли селището Земун-землянка. В по-късен период градът е завладян от унгарци, които оставят наследство от интересната архитектура на Западна Европа. Падането под османско владичество в началото на 16 век е с много съпротива и жертви, а събитията от онова време са описани от османския пътешественик Евлия Челеби.

Днес ,Земун е един спокоен и красив квартал, по-скоро град в града, тъй като има собствен облик в близост до столицата Белград. Разходката  из града може да започне от Крайбрежната алея край р. Дунав, където вековните дървета, красивите беседки и пейки, създават усещането, че ще е приятно да си починете от суматохата на големия град. Жителите на града са любители на крайбрежните излети като някои от тях ловят риба. Островът Велики Ратни в река Дунав исторически се свързва с превземането на Белград от войските на Сюлейман Великолепни. Днес, в горния край на този неголям остров се намира известният плаж Лидо. Лятото по понтонния мост, свързващ Земун с острова, жителите и гостите на града могат да прекарат приятни мигове на плажа. Крайбрежните земунски ресторанти предлагат основно рибни специалитети. А всяка година през август се провежда кулинарно състезание по приготвяне на рибни ястия с участие на представители от дунавските градове под названието „Златни колич Дунава”.

Забележителностите из старата част на града са свързани с интересната архитектура на къщите от 19 век. Впечатлява Шпиртовата къща от 1853 г., построена в неоготически стил, която е била собственост на гръцка фамилия. С изключително архитектурно изпълнение са Караматиновата къща от 1763 г. в стил барок; сградата на магистрата от 1826 г., в която днес се помещава съдът на Земун; пощата от 1896 г. и др.

Една от най-важните и емблематични забележителности на Земун е маджарската крепост с четири кули, издигната на хълма Гардаш, построена през 1896 г. в чест на 1000-годишнината от основаването на Унгария. Наричат я още кулата на Хунияди, заради големите му заслуги в борбите против нашествието на османците.  Освен на възхитителната архитектура, посетителят може да се наслади на великолепния изглед от върха на кулата.

Интересна е къщата на Димитрий Давидович, построена в стил класицизъм в края на 18 век. Заслужава да се види и Ичковата къща, която е била на българския търговец и пръв сръбски дипломат Петър Ичко.

В Земун е запазена най-старата в града шлосерска работилница или така наречената Пантеличева работилница от 1854 г. Интересен факт за града е, че заводът за земеделски машини”Змей” в Земун е създаден през 1927 г. като фабрика за самолети и хидроплани.
Старинните църкви „Св. Никола” от 1745 г., Богородичната църква от 1783 г., Параклисът „Св. Арахангел” от 1786 г. и „СВ. Рока” от 1830 г., са добре поддържани и действащи.

С високите сгради, модерни магазини, ресторанти,кафенета и паркове, Земун е един модерен град-квартал, предлагащ развлечения за всички вкусове.

Гласувай:
Рейтинг 1 от гласували Земун