Шанхай е разположен край устието на река Яндзъ и е най-големият индустриален град на Китай с население  19 млн. души. Характерният модерен пейзаж на Пудонг, магазините и ресторантите на световно ниво, както и културните паметници и традиционна архитектура са сред най-доброто, което може да се види в Китай.

Най-подходящо  време за посещение на този непредсказуем изумителен град е през есента. Забележителностите на Шанхай са най-много на Площада на републиката и покрай река Хуангпу.

Шанхайския музей, построен през 1996 г., се намира на Площада на републиката и се счита за един от първите модерни музеи на Китай от световна класа. Проектирана от местния архитект Xing Tongle, сградата на музея има форма на древен бронзов съд, наречен „ding” като кръглия покрив и квадратна основа, символизират древното китайско възприятие за света като „кръгло небе, квадратна земя”. Шанхайският музей разполага с колекция от 120 хил. експоната, които се увеличават ежегодно, благодарение на даренията на частни колекционери-традиция, запазена от преди Културната революция в Китай. Единадесетте галерии са профилирани като  древнокитайски бронз, китайска керамика, китайски нефрити, мебели, характерни за различните династии,нумизматика, древни изкуства и занаяти и др. Един от ценните експонати тук е „прозрачно” бронзово огледало от династията Хан.

Шанхайският Гранд театър се намира на Площада на републиката. Великолепната сграда, построена върху площ от 62 хил. кв. м., наподобява  кристален дворец с 8 надземни и 2 подземни етажа.Заслужава да се посети поне едно представление в един от трите основни театъра в рамките на Гранд театъра: Аудиториум, театър Buik и театър Studio. В залите със свръхмодерно оборудване, посетителят се чувства чудесно.

Сградата на Шанхайския изложбен център се намира в централната част на града и е построена през 1955 г. като сграда на китайско-съветското правителство в сталински стил.Основна забележителност на града, със своите 93 хил. кв. м площ и височина 110 м до върха на шпила, сградата на Изложбения и конгресен център, е била най-високата сграда в Шанхай, в продължение на десетилетия.

Пудонг е нов квартал на Шанхай и в него се намират едни от най-впечатляващите сгради на града като Ориенталската перлена кула, Световния финансов център и супер сградата Jin Mao Building. Ориенталската перлена кула, построена през 90-те години на 20 век с височина 468 м е била най-високата кула в Китай, докато не е надмината от сградата на Световния финансов център. С нейните различни по големина сфери, нанизани като перли и няколко нива за наблюдение, Ориенталската перлена кула е едно от най-атрактивните места  на Шанхай. На две от нивата има въртящи ресторанти, а горната платформа за наблюдение има външна зона с 1,5 инчов стъклен под.Вечер, когато е осветена с разноцветни светлини, кулата е най-красива, а гледката към града е впечатляваща.

Бунд е крайбрежна зона и защитен исторически район в Централен Шанхай на западния бряг на река Хуангпу. В средата на 19 век, кварталът е бил богат и мощен център на чуждестранни заведения и сгради в различни архитектурни стилове.Историческите сгради на Бунд и окъпания в светлини нощен Пудонг от другата страна на реката са неразривно свързани.

Зад големите небостъргачи малките улички са място, където сред ежедневието на обикновените китайци, се усещат най-добре неподправените традиции на китайската култура и обичаи.

А булевардите „Нанджин” и „Хуайхай” са точното място за тези, които са почитатели на последната мода, а „ Хуайхай”е известен и с многото кафенета, антикварни магазини и прекрасната зона на някогашната Френска концесия, където има огромен пазар на антики. Непременно трябва да се опитат шанхайските понички в някое от кафенетата.

Градината „Ю Юан”е прекрасно място за почивка сред бамбукови дървета, каменни мостчета, езерца с шарани и алпинеуми.
Задължително трябва да се посети Храмът на нефритения Буда в Шанхай, който е една от най-важните му забележителности. Построен през 1882 г., в него се съхраняват двете уникални статуи на Буда, изваяни от бял нефрит.Донесени от Бирма, двете статуи продължават да вдъхват чувство на поклонение и възхищение у посетителите.

Бившата резиденция на Сун Ятсен (1866-1925) в Шанхай се намира недалеч от парка Фуксинг. Сун Ятсен е китайски революционер и политик, изиграл важна роля при свалянето на династията Цин и първи президент на новосъздадената Република и неслучайно наричан от китайците „Баща на нацията” . Живял в Шанхай от 1920 до 1924 г., в къщата има негови вещи, снимки на семействотои дори медицинското куфарче на известния лекар Сун Ятсен.

Бившата резиденция на друг политически лидер Чан Кайши (1887-1975) в Шанхай е била любимо място за него и четвъртата му съпруга Сун Мейлин. Триетажната вила е построена във френски стил, а дизайна на градината е в традиционен китайски стил. Гостната на първия етаж е събирала 40 човека, а на големия киноекран Чан Кайши е гледал любимите си американски филми.

В този огромен пулсиращ град има много други забележителности, но разходката из улиците, площадите, магазините, пазарите  и парковете на Шанхай, дава най-ярка представа за забързания ритъм на живота тук. За търсачите на силни усещания е влакчето от летище „Пудонг”, което буквално ще ви изстреля до града със скорост 430 км в час.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Шанхай