Хонг Конг е един космополитен и свръхмодерен седеммилионен град, в който гостоприемството е издигнато на пиедестал. Но същевременно тук може да се види необичайното съжителство на английски кръчми с ресторанти за традиционни китайски пелмени (дим сум), а двуетажните автобуси се движат сред търговци, предлагащи пилешки крачета и какво ли още не.

Смесицата от Изтока и Запада се дължи на повече от стогодишната британска власт над колонията, върната на Китай през 1997 г. Хонг Конг е специален административен район на Китай, разположен на брега на Южнокитайско море върху площ от 1104 кв. км и включва остров Хонг Конг,полуостров Коулон и 235 крайбрежни малки острова.Това  е едно от най-гъсто населените места в света.

В Хонг Конг животът не спира да кипи през цялото денонощие. Уличните търговци, сергиите с екзотични птици, ярките светлини, своеобразният градски пейзаж, небостъргачите и красивото пристанище правят Хонг Конг  една от най-предпочитаните дестинации в света.
Забележителностите на Хонг Конг са свързани  най-вече с атракционни  увеселителни паркове, които предлагат развлечения за всички възрасти и вкусове.

Дисниленд  е най-големия тематичен парк в Хонг Конг. Разположен е в залива Пени на остров Лантан и на ден се посещава от около 35 хил. души. Паркът Дисниленд посреща посетителите с лозунгите: „ Най-щастливото място на земята” и „Повярвай в магията” и наистина е така. Тук човек попада в чудно царство. Разходка из град от Средния Запад на Съединените щати от началото на 20 век, джунглата , фантастични преживявания с героите на Дисни и посещение в бъдещето-всичко това посетителят може да преживее в Дисниленд.Запознаването с историята на играчките или с изоставения миньорски град, разположен сред гората е интересно. А в целия парк има скрити Мики, вмъкнати в дизайна на околната среда, за радост на най-малките. Още много атракции и изненади могат да се видят в огромния парк Дисниленд.

Другата забележителност на Хонг Конг е Оушън парк или Океан парк,който е чудесно място за разходка. Отворен през далечната 1977 г., той е най-стария тематичен парк в Хонг Конг и е много популярен. След голям ремонт, започнал 2000 г., Океан парк се превръща в нов парк с над 80 атракции, а посетителите се увеличават непрекъснато. Покривайки площ от 91,5 ха, този великолепен парк е разделен на две области от Голямата планина. До тях може да се стигне с помощта на лифт с дължина 1,5 км или пък с ескалатор, който е втория по дължина в Хонг Конг.

Паркът съдържа различни атракции като четири влакчета за разходка,гигантско местообитание на панди, тропически гори, както и аквариум с един от най-големите аквариумни  куполи в света.В Гранд аквариума могат да се видят около 5 хиляди риби в 13-метровия акрилен панел за наблюдение, а 360-градусовото екранно шоу на Symbiol е неописуемо.Тук можете да посетите и ресторанта към аквариума, където приятната обстановка и обслужване са на отлично ниво.  Шоуто с участието на симпатичните делфини и косатки е изключително интересно и въпреки , че е критикувано от защитниците на дивите животни, е най-посещавано.

Сред атракциите на парка са също: езда на люлка-стол, издигаща се на 30 м височина; пътуване с люлеещо движение с главата надолу с максимална скорост 60 км в час на височина 22 м. Пътешествието до Северния и Южния полюс  и Арктика,на територията на Оушън парк ви запознава с животните, които ги обитават: кралски пингвини; най-малките жълтокафяви пингвини с размери 45 см и тегло 2 кг; тихоокеански моржове; морски лъвове; снежни совии арктически лисици.

Разходката из Стария Хонг Конг на територията на парка Оушън пренася посетителя в историята , културата , традициите и деликатесите на града между 50-те и 70-те години на 20 век.

Не липсва и карнавалната обстановка в Океан парк. Клоуни, акробати и жонгльори пресъздават най-характерните празнични обстановки  на Хонг Конг и Китай.Океан парк е известен с провеждането на най-голямото събитие за Хелоуин в Азия.

Полуостров Коулун заема южната част на Хонг Конг и заедно с пристанището Виктория представлява красива гледка откъм остров Хонг Конг. Разходката с корабче през деня или нощта в пристанището позволява да се придобие чудесна представа за целия град.

Сентръл и Коузуей Бей предлагат едни от най-модерните стоки в света, а в Мон Кок се намират някои от най-колоритните китайски пазари.
Ако разполагате с повече време, една екскурзия до полуостров Стенли с автобус, ще ви очарова със спокойната си атмосфера. По крайбрежната алея на  залива Stanley Bay са разположени безброй заведения за хранене,кафенета и чайни. В близост се намира реставрирана казарма от 19 век, където има ресторант, предлагащ интернационална кухня. Освен това алеите са изпълнени с различни стоки и атрактивни продавачи.

Едно от най-интересните събития в Хонг Конг и в Китай е Пролетния фестивал на фенерите, който се отбелязва на 15-ия ден от китайската Нова година и продължава 16 дни. През тези дни семействата се събират като всеки облича червена дреха. Китайците вярват, че червения цвят прогонва злото и за това събитието се отбелязва с осветяване на емблематичните китайски червени фенери по улиците на града, които са символ на надеждата.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Хонг Конг