Хирошима е японски град,който винаги се свързва с първата атомна бомбардировка на 6 август 1945 г. Днес, Хирошима представлява модерен град  с население, което само десет години след края на Втората световна война достига предвоенната си численост, а заедно с това възстановява строителството и икономиката си. Град Хирошима с население 1,2 млн. жители, е разположен в западната част на остров Хоншу, най-големия остров на Япония. Най-добро време за посещение е от юни до септември, когато многобройните паркове са покрити със зеленина и цветя. В Хирошима са много паметниците, напомнящи за онова страшно време на 1945 г.

Във възстановения градски замък от 1590 г. има музей за живота на хората от този край по време на периода Едо, когато Хирошима има важно стратегическо значение.Разрушен по време на бомбардировката, замъкът е възстановен в първоначалния си вид с петте етажа с обща височина 26,6 м. Зад стените на замъка са оцелели три дървета след бомбардировката-евкалипт,върба и падуб-вечнозелено дърво с красиви червени плодове.Тук се намира и бетонният бункер, от който е направено първото радиопредаване от Хирошима след атомната бомбардировка.

В Мемориалния парк на мира, разположен в центъра на Хирошима се намират едни от най-значимите паметници, разказващи истории от атомната бомбардировка. Мемориалния музей на мира е създаден през 1955 г. и е най-популярна дестинация за училищни екскурзии и чуждестранни посетители. Експозицията на музея предизвиква много размисъл за живота и смъртта.

В Мемориалния парк на мира се намира известния Купол на атомната бомба, който представлява останките от Индустриалната изложбена палата, оказала се точно под взривилата се във въздуха бомба. Сградата е определена от ЮНЕСКО за световно културно наследство през 1996 г.

В същия парк се издига паметник на децата, станали жертва на атомната бомбардировка. Особеното при него е, че фигурата на  момичето в горната част на този монумент  е действително съществувало. Това е Садако Сасаки, която умира от левкемия от радиацията на атомната бомба. Малко преди да умре,  Садако започнала да създава оригами на птици, надявайки се, че ако направи 1000 такива хартиени птици ще стане чудо, според  японската легенда. Садако не успяла да направи своите 1000 хартиени птици, но японските деца продължили делото й. Около паметника има мого стъклени кутии, съдържащи стотици хиляди хартиени разноцветни птици, символ на вярата за мир в света.

За любителите на изобразителното изкуство, е Музея на съвременното изкуство, разположен в Мемориалния парк на мира. Акцентът  тук е върху творбите на съвременни  японски художници, а скулптурната градина в двора на музея е интересна.

Малкият остров Минджима е близо до Хирошима . Това място е изключително красиво и е станало популярно благодарение на красивата ритуална порта Тории, издигаща се във водата и водеща до към светилището Ицукушима, построено през 1875 г.
Прекрасна забележителност на Хирошима са прелестните градини на Шукей-ен Гардън. Те се намират  недалеч от хипоцентъра на атомния взрив, наречен „Точката – 0”. Градините Шукей-ен Гардън са един оазис на мир и спокойствие с езерца, мостчета и много цветя, създаден от Асано Нагакира през 1620 г.

Основата на икономиката на Хирошима е автомобилостроенето като тук може да се види световноизвестния музей на колите „Мазда”.
Най-популярното ястие в Хирошима е окономияки-пикантна палачинка, приготвена пред клиента с различни съставки от горе-яйца, зеле, кълнове от боб, нарязан бекон и сос.

Небостъргачи, широки булеварди, безупречни магазини и чайни - това е Хирошима.
И въпреки, че трагедията от лятото на 1945г. няма да бъде забравена, жителите на Хирошима продължават да живеят в този гостоприемен, модерен и уникален японски град.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Хирошима