Киото е един от малкото градове в Япония с толкова много старинни сгради, голяма част от които са обявени от ЮНЕСКО за паметници на световното културно наследство през 1944 г. Пощаден от бомбардировките по време на Втората световна война, Киото е запазил над 1700 будистки храмове и 300 шинтоистки светилища, пръснати из целия град. Градът е столица на Япония от 794 г. до 60-те години на 19 век, когато император Мейджи се премества в Едо  (днешно Токио).С население от 1,5 млн. души, днес Киото е един прекрасен град с усмихнати хора, а срещата на млади момичета, облечени в кимона и с цвете в косите  из улиците на Киото, е приятно усещане. Днес, красотата на парковете и историческите сгради радват много хора от различни части на света.

Една от най-интересните забележителности в Киото е Кинкаку-джи (Златен павилион),който е един от 17-те обекта, включени в комплекса „Древно Киото”. Построен в края на 14 век, след смъртта на собственика е превърнат в храм. Покрит с лак и позлата, триетажният златен павилион е сграда-реликва, построена върху просторното Киоки-чи (Огледално езеро). Всеки етаж притежава различен стил и съхранява образи на Бодхистава, Канон и Амидската триада. Градината към храма е изключително красива.
Гинкаку-джи (Сребърният павилион ) е прекрасна двуетажна дървена постройка, взаимствала много елементи от Златния павилион и разположена сред традиционна японска градина.

Императорският дворец  заема площ от 910 дка и е бил седалище на императора на Япония до 1869 г., когато столицата се премества в Токио.Разположен в североизточната част на старата столица Helan-Kyo(днешно Киото), дворецът представлява огромен комплекс от сгради и чудесни  градини. Подобно на много от най-старите и важни сгради в Япония, дворецът е бил унищожаван на няколко пъти от пожари, тъй като основния материал в строителството е била дървесината. Сградите, входовете и залите на двореца имат определени имена: за хората с разрешение за официално посещение,чакалня за сановници, които се въвеждали в три различни предверия, според положението им и др. Отделно са залата за държавни церемонии,съдебна зала, резиденция на императрицата.И всичко това е с обзавеждане и рисунък по стените и таваните с красота и изисканост.

Ниджо-джо е пищно украсена резиденция, символ на властта на шогуната Токугава от 1603 г., изградена след победата в битката при Секигахара, която слага край на продължилата повече от век война и определяща съдбата на Япония през следващите 250 години. Ниджо-джо е укрепен дворец и е служел за щаб-квартира на шогуната в Западна Япония. Демонстрирането на богатство и власт са въплатени във всеки архитектуурен и интериорен дизайн на двореца. Ниджо-джо е огромен комплекс, състоящ се от две групи сгради с отделни дворци-Хонмару и Ниномару.

След пожар дворецът Хонмару е унищожен и сегашната сграда е пренесена от Императорския дворец през 1893 г. Дворецът Ниномару е разположен покрай езеро сред градини, включващи три острова и троен водопад. Уникалността му се дължи на така наречените „славееви подове” в коридорите, конструирани така, чеписукат като пиленца, когато неканен гост стъпи върху тях.Масивите от вишни и сливи в градините са най-красиви през април,когато са цъфнали с омайните си ароматни цветове. А боядисаните стени и тавани са шедьоври на японското изкуство.

Кийомидзу-дера от 17 век е будистки храм, разположен в източната част на Киото и е един от популярните в Япония. Храмовият комплекс заема обширна територия на живописен склон на планината Отова, а във вътрешността на сградата има водопад, заради който носи името „Храм на чистата вода”. От разкошната тераса на храма, гледката е възхитителна. А високите бамбукови дървета на Арашияма остават зелени през цялата година.

В Киото има още един храм,който трябва да се посети-това е храмът Ренгеа-ин. Той е построен през 12 век и неговата 122-метрова главна зала е наречена Санджусанген-до, което означава зала с трийсет и три ниши в чест на будисткото божество Канон, появяващо сев 33 превъплащения в зависимост от нуждаещия се от помощ. В залата има впечатляваща експозиция от 1001 златни статуи на хилядоръкия Канон, висок 1,8 м и е шедьовър на скулптора Танкей.

Ниши-Хонган-джи е един от храмовете на Киото, служещ за център на будизма.

Кабуки театърът в Киото е първият японски театър от такъв тип, построен през 1929 г.. Известен със стилизираната си драма, ярки костюми и грим,той е известен като Минами-за.  Отначало ролите в театъра се изпълнявали само от жени, но след   1629 г., участието на жени в представленията е забранено. Днес, театърът Минами-за е бетонна сграда,където на сцената излизат само мъже-актьори и показват своята интересна игра с мимиката на лицето. А през ноември и декември, в театъра Минами-за идват популярни актьори и тогава театърът се украсява с дървени плочи от кипарис, където в калиграфски стил са изписани имената на изпълнителите на кабуки.

Кварталът Гион на Киото има интересна история, съществуваща от 17 век. От тогава са създадени особените места за пиене на чай и забавление  на гостите от истински гейши. Но за да посетите такова своеобразно място ви е необходима предварителна резервация.
Кухнятя на Киото както и в цяла Япония е подчинена най-вече на красотата на външния вид на ястието. Японските храни в Киото имат различни наименования в зависимост от случая и желанието на клиента и трябва да се опита някое от традиционните им ястия.

Удоволствието ще е пълно, ако посетите изискана градина   и ви се сервира в стая с рогозки татами на пода. Татами са подови покрития, изработени от особен вид тръстика,действаща като естествен климатик, абсорбиращ влагата.

Занаятчийските работилнички в старата част на Киото все още предлагат интересни предмети като щампи от дървени клишета, коприна и текстил, японски лак, кукли и изделия от хартия, впечатляващи със своята изящност и художествено майсторство.
Разходете се по прочутата улица „Шиджо-дори”в Киото, където има модерни магазини, ресторанти и чайни и много сувенири, с които да отнесете един спомен от страната на Изгряващото слънце.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Киото