Осака е чудесен съвременен град, запазил и играл векове наред важна роля като морско и речно пристанище. Многото открити гробове датират от хиляди години преди Христа, а могилите от мидени черупки от 5-6 век пр. Хр. свидетелстват за погребани под тях знатни местни вождове. Осака е разположен в южната част на остров Хоншу на брега на залива Осака, близо до река Йодо и е третия по големина град в Япония с население 2,7 млн. жители. Освен това, днес Осака е един от най-големите японски центрове на търговията и мореплаването, световноизвестен с кулинарните си специалитети и луксозни магазини като най-големия търговски комплекс на Япония, наречен Тенджинбашисуджи.

В Осака има множество древни храмове и светилища, сред които Шитенно-джи, смятан за най-стария будистки храм в Япония, където се е родил японския будизъм. Изложените в него експонати говорят за неговата история. А Сумийоши Тайша е едно от най-ранните шинтоистки светилища.

Известни с находчивостта си  и умението да създават красота, където и да е тя,създателите на Музея на изящните изкуства в Осака, са успели да построят под земята впечатляващи зали със сбирка от произведения на съвременното изкуство.
Музеят на ориенталската керамика в Осака, е съкровищница от порцелан, събиран в продължение на хилядолетия.Разположен в парка Nakanoshima сред зеленина и цветя, в него могат да се видят експонати от изящен китайски и корейски порцелан, а също и японска керамика от епохата на Нара до Едо.

Аквариумът Кайюкан е една от забележителностите на Осака. Той е един от най-големите в света и съдържа около 35 хиляди морски обитатели от подводния свят на Тихи океан и др. морета и океани.

Разхождайки се из този пъстър град, не може да не се впечатлите от двете високи сгради-близнаци на Шин-Умеда Сити, свързани помежд си с висящ мост с плуваща в облаците градина на 170 м над земята. За тези, които не се страхуват от височините, пред тях ще се открие една неописуема гледка.

Една от най-популярните забележителности на Осака е Замъкът. Създаден през 1583 г. от феодалния владетел Тойотоми Хидейоши, огромният замък е бил символ на властта, блестящ от позлата. Но за период от 400 г., замъкът Осака претърпява множество трансформации. Днес, той е пак така пленителен сред огромния парк, който е любимо място за разходка за местните жители и за туристите, особено, когато цъфтят вишневите дръвчета.

Развлекателния тематичен парк Universal Studio Japan   e за тези, които искат да отделят поне един ден от пребиваването в Осака, за да станат част от един свят със своеобразни атракциони за деца и за възрастни.

Разходката из Осака няма да е пълна, ако не се разходите между изпълнените с какви ли не зеленчуци, плодове, подправки и какво ли още не, на пазара „Куроман”, който е с повече от 190-годишна традиция.

В кухнята на Осака има няколко забележителни ястия, които трябва да се опитат. Това са Takoyaki, представляващи топчета изпечено брашно и масло, към които се добавя парче японски октопод и се поднасят върху сос или морски водорасли на прах. Едно от най-любопитните ястия тук е Okonomyak-основата е питка, подобна на пицата, към която се добавя зеле, свинско месо и скариди. Kushikatsu eдругия деликатес в Осака, който се предлага почти във всички малки сладкарнички и кафенета-това е пържено тесто с продълговата форма, което се сервира със сос по желание и пръчици. И най-характерните пържени кнедли-Gyozas, чийто вкус еневероятен в Осака.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Осака