Йокохама е вторият по големина град в Япония с население около 4 млн. души. Разположен е в Токийския залив, на 30 км южно от столицата, на главния остров на Япония Хоншу. Официално регистриран като град през 1889 г., Йокохома е почти нацяло унищожен вследствие на земетресението през 1923 г.Едва възстановил се, той е подложен на атомна бомардировка от САЩ през 1945 г. и наново е целият в руини.
Днес, Йокохама е 31-вото най-голямо пристанище в света по общ обем на товара и неслучайно е наричан „Морския портал на Япония”. Йокохама има собствена икономика, свързана основно с морския транспорт и биотехнологичната и полупроводникова индустрия, а небостъргачите, модерните магазини, красивите паркове и булеварди, го правят един съвременен, привлекателен град.

Разходката из Йокохама може би трябва да започне от централния бизнес район Minato Mirai (MM) , в който са разположени едни от най-емблематичните сгради на града и множество магазини , чайни и кафенета. Забележителната кула Landmark е в този район. С височина 296,3 м и асансьори, с които се стига до 69-ия етаж за 40s, кулата е място, от където 360-градусова гледка към града е чудесна.

Конгресният център Pacifico Yokohama  е разположен  в западния край на крайбрежната зона Minato Mirai 21 и има фантастични размери и архитектура. В Конгресния център се провеждат международни конференции, олимпиади, концерти и др. събития.

За любителите на изобразителното изкуство е Музеят на изкуствата, който се намира близо до кулата Landmark.В съвременната бяла сграда са представени произведения на известни съвременни художници като Пол Сезан, Салвадор Дали, Анри Матис, Пабло Пикасо, ас ъщо и произведения на японски художници с корени в Йокохама- Имамура Шико,Канзан Шимомура и Чизуко Йошида.

Виенското колело Cosmo Clock e с гигантски размери и от неговата височина 112 м и диаметър 100м, туристът може да разгледа околностите и пристанището на Йокохама.

Най-старият пристан в Йокохама, Osanbashi Pier Building, е построен между 1889 и 1896 г.Любопитно е, че на този кей има три исторически сгради, останали неразрушени от голямото земетресение през 1923 г. и бомбардировките от Втората световна война-това са така наречените три кули: Краля( Префектура на Канагава)  ; Кралицата (Сградата на митницата на Йокохама) ;Джакът (Мемориална зала за откриване на пристанище Йокохама). Има и легенда, че ако човек може да види трите сгради едновременно, ще му се изпълни едно желание. Днес, този пристан е международен пътнически терминал, побиращ до четири 30 хил. тонни кораба или два – 70 хил.тонни.

Забележителност на пристанището и на град Йокохама е учебния ветроходен кораб Nipon Maru,дълъг 110 м и газене 6,5 м, с брутен тонаж 2891 и площ на платното 2760 кв. м.Красивия бял кораб е като едно бижу на пристанището. Тук се издига и Морската кула на Йокохама с височина 106 м и наблюдателна площадка на височина 100 м. Светлините й се менят на всеки 20 сек. като се редуват червен и зелен цвят по цялата й височина и особено вечер е фантастична гледка.

И още една впечатляваща забележителност на морския пейзаж на Йокохама-грациозния 860-метров висящ мост над Токийския залив, който допълва очарователните гледки тук.

Yokahama Red Brick е червена историческа сграда, която се използва като комплекс, включващ търговски център, банкетна зала и места за други събития като художествени изложби, филмови фестивали и музикални състезания . Има и разкошна тераса на третия етаж, от където посетителите могат да разгледат пристанището, Китайския квартал, Минато Мирай 21 и парк Ямашита. В този парк , освен многото зеленина, впечатление прави очарователния индийски фонтан, подарен от индийската общност в Япония, в знак на благодарност към японците, помогнали  на оцелелите индийци след  земетресението през 1923 г.

И още едно красиво кътче на Йокохама може да се посети – това е просторната градина Sankeien, създадена  през 1904 г. от Хара Санкей. Градината е разположена в южната част на Йокохама, в която са показани исторически сгради от цяла Япония. Езерото, малките рекички, мостчета,цветя и чудесни пътечки, правят разходката в този парк-музей много приятна. Сред сградите са няколко старинни къщи, чайни и триетажна пагода.

Храмът Еношима е шинтоистко светилище, което заслужава да се посети.

Много са и забавленията в Йокахама. За японските деца и техния любим анимационен герой Анпонман, е Детския музей, в който децата могат да се срещнат и поиграят с него.

Китайският квартал Чайнатаун в Йокохама, разположен близо до бизнес района Minato Mirai 21  е с дълга  история.Още през 1859 г.,когато морското пристанище на Йокохама се отваря за света, много китайски имигранти пристигат в Япония и образуват селища и строят училища.Днес, в този пъстър квартал живеят около 4 хил. души  като няколкото врати към квартала все още са си там, за да разказват историята...

В Йокохама има едно интересно хранително заведение в квартал Khoku-ku , наречено Shin Yokohama. Тук се сервира традиционната японска супа с юфка и други морски деликатеси, наречена „Рамен”. А в музея Cup Noodles са изложени стотици видове чаши и специалните купи, в които се сервират тези толкова много видове супи. В музея можете да се запознаете и с личната история на техния създател-Момофуку Андо.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Йокохама