Нагоя е един привлекателен японски град с внушителни модерни  сгради и характерните за японците живописни градини и паркове. Един от най-популярните японски автомобили Toyota се произвежда в Нагоя. Четвърти по големина  с население около 2,5 млн. жители, Нагоя е столица на префектура Айчи и е разположен на тихоокеанското крайбрежие в централната част на остров Хоншу. Провъзгласен за град през 1889 г., Нагоя е едно от големите пристанища на Япония, което помага за превръщането на града в основен индустриален център в производство на автомобили, а също и в производство на часовници, велосипеди, шевни машини, порцеланови изделия и др.

Забележителностите на Нагоя са свързани с бъдещето на страната и града, въпреки че традициите  са нещо свещено, особено във взаимоотношенията и храната на японците. Най-високият небостъргач в Нагоя на Midland Square е едно величествено бижу. С височина 247 м, той има и най-високата открита наблюдателна площадка, до която се стига само за 40 секунди с необичайните двуетажни асансьори.Освен офиси в тази сграда се помещава търговски център с много магазини и ресторанти.

Друга интересна забележителност на Нагоя  е Музеят на индустрията и технологиите на автомобилите Toyota, разположен в квартал Ниши-ку в град Нагоя. Създаден през 1994 г. Музеят се помещава в старата текстилна фабрика, изградена от червени тухли. В музея е отредена специална зала за текстилните станове, с които е започнала  да работи компанията, преди да се преструктуира в производство на автомобили . На централно място е изложен странен експонат-робот с цигулка. В музея са изложени автомобили Toyota, произвеждани през годините както и документи, разказващи за историята  на този гигант в автомобилната индустрия.

Още един музей на Toyota има в град Нагакуте, съвсем близо до Нагоя и тук са изложени освен автомобили на Toyota и голям брой ретро автомобили-различни марки като Alfa Romeo от 1930 г., Испано-Суиза Алфонсо от 1912 г. , Mercedes-Benz 500K от 1934 г. и много др.

Пристанището на Нагоя си заслужава разходката тук.  Toyota Motor Corporation  изнася по-голяма част от автомобилите си чрез пристанището на Нагоя. На пристанището е разположен увеселителен парк, а също и аквариум. Арктическият кораб за проучване Fugi е акостирал в пристанището на Нагоя като музей. Във водите на пристанището сякаш е кацнала интересна градина с диви цветя, езерца, пейки и беседки, наричана Bluebonnet . Градината е създадена върху изкуствен остров. А автострадата Isewangan включва три впечатляващи моста, известни като Meiko Triton също в рамките на пристанището.

Интересна е разходката из живописния  исторически квартал Аримацу, намиращ се на около 11 км от центъра на Нагоя. Наблизо е станала решителната битка през 1560 г.,в която Ода Нобунага побеждава Имагава Йошимито и се утвърждава като един от главните военачалници в периода Сенгоку по време на продължилата години наред Гражданска война в Япония. Аримацу е исторически център на японската техника за ръчно боядисване на текстил, наречена „шибори”,която датира още от 17 век. В някоя от занаятчийските работилнички, туристът може да се запознае и да участвува в този вид боядисване. По метода „шибори” се изработват най-скъпите платове, необходими за традиционното японско кимоно.

Ако сте се включили в разходката „Културен път” в Нагоя, сигурно ще забележите една скромна, но изискана сграда-резиденцията на Сада Яко, известна гейша от началото на 19 век.

Legoland е тематичен парк за лего-играчки и детски забавления. Миниатюрния град показва забележителности като гара Токио, храма Кийоминдзу в Киото и замъка Нагоя. Влакчето в Увеселителния парк предлага разходка из рицарското царство , а от кулата, висока 50 м се вижда 360 градусова гледка към целия парк и пристанището.

Замъкът Нагоя е една от най-важните забележителности на града. Построен през 1612 г., той е един от централните градове - замъци в Япония. Заемащ огромна площ, самият замък е цял комплекс от крепост и още няколко сгради, заобиколени от ров.Разхождайки се из замъка, туристът се пренася в епохата на смелите самураи и мощните шогуни.Обзавеждането на замъка е богато, а стените и таваните са рисувани от известни японски художници. Днес, в реновирания замък има асансьори за придвижване на посетителите до горните етажи, от където гледките са неописуеми. На покрива на най-високата централна сграда има два златни шачи (птица от японската митология)като всяка от тях има височина 2,6 м и тежи 1,2 кг.Тези прекрасни златни птици са били символ на власт и богатство, а в наши дни са емблема на Нагоя. Красивите градини и езера и няколкото чайни на територията на замъка, са приятно място за разходка.

Шинтоисткото светилище Ацута е другата важна забележителност на Нагоя. Създадено по време на император Кейко (71-130), светилището е най-почитаното след великия храм Исе. Разположено на площ от 200 хил. кв.м, светилището привлича над 9 млн. посетители годишно.Залата за съкровища съхранява над 4 хил. реликви, включващи важни културни ценности, а също и свещени дрехи,мебели и прибори за хранене.А  древният меч е едно от трите свещени съкровища за Япония. Маските за Бугаку- традиционен японски танц, също се съхраняват в това светилище.

Художественият музей Токугава в Нагоя е частен музей, съдържащ повече от 12 хиляди експоната, включващи мечове, доспехи, нох костюми и маски, китайска и японска керамика, както  картини и артефакти от наследствената колекция на фамилия Овари от клана Токугава.

Градината Токугава е прекрасно допълнение към Художествения музей Токугава.Своеобразната Черна порта (Куро-мон) към градината е изработена от дърво и е оцеляла след  разрушенията през Втората световна война. Имота е подарен на града от наследниците на богатата фамилия Токугава, а градината е същевременно и светилище на самурайската култура. Голямото езеро,мостчетата  и прекрасните алеи са място за приятно прекарано време. В градината винаги има цъфнали цветя според сезона- японска кайсия, божур,ирис и клен. Освен цветя, тук могат да се видят камелии, прасковени и вишневи дървета, които разнасят своя омаен аромат особено през пролетта, когато са цъфнали. А  няколкото чайни, разположени на територията на градината са задължителна спирка за посетителите.

Мисоно-за е кабуки театър, основан през 1800 г.В обновения театър могат да се видят чудесни нестандартни представления, а в няколкото ресторанта се предлага питие през антрактите.

Едно от най-посещаваните места в Нагоя е Зоопарка с Ботаническата градина, разположени в квартал Chikusa-ky в североизточната част на Нагоя.Зоологическата градина съдържа повече от 125 вида бозайници като мечки, слонове,жирафи, зебри,лъвове и тигри, множество влечуги и птици. Тук се отглежда и японската риба „medaka”, обитаваща малките рекички, езерца и оризови полета.Японските градини, в които има толкова много красота, присъстват и тук. В парка е издигната и така наречената Небесна кула, позволяваща на посетителитеда разгледат Нагоя от площадките за наблюдения, а в ресторанта на 100 м височина, можете да прекарате приятно на чаша кафе или вино.

Телевизионната кула в Нагоя, наподобяваща Айфеловата кула, е най-старата в Япония, построена през 1954 г.Кулата е разположена в центъра на парка Hisaya, висока е 180 м, има две наблюдателни площадки- на 90 и на 100м височина.Паркът Hisaya е дълъг 2км, има много зеленина и фонтани, а също и възхитителни скулптури.

Поредната забележителност на Нагоя, е Музеят на порцелана Норитаке, разположен в самата фабрика. Компанията Норитаке съществува от 1876 г. и произвежда сервизи за хранене, керамични съдовеи декоративни изделия. Музеят е отворен за посетители, които могат да се запознаят с историята и технологията на създаване на тези прекрасни порцеланови изделия. А градината, търговските обекти, кафенета и самостоятелно изработен сувенир, са неща ,които могат да ви отнемат цял незабравим ден.

Най-добрите специалитети от кухнята на Нагоя включват: пилешки крилца, мариновани със сусамен сос, наричани Тебасаки; оризова топка,  пълна с пържени скариди и увита във водорасли, наричана Тенмусу; юфка със соев сос и нарязан праз или друга ароматна подправка-местен специалитет, наричан Кишимен;ястия, в които се използва свински котлет със сладък сос-Червено мисо.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Нагоя