Някога се е смятало, че Нагасаки е единствения прозорец на Япония към света, когато португалски и холандски кораби са акостирали в дългия залив, формиращ най-доброто естествено пристанище на остров Кюшу. Нагасаки е официално признат за град през 1889 г. Освен, че отваря врати за външна търговия и договорни отношения, Нагасаки става модерно пристанище с немалко наследство от Западния свят, а основната му индустрия е корабостроенето. С население от около 500 хил. души, градът е разположен в две долини, разделени от планински хълм. След атомната бомбардировка на 9 август 1945 г. от САЩ, градът е почти изцяло разрушен и има хиляди убити.

Градът е възстановен след войната като някои от отломките са оставени в памет на загиналите и ужасните мигове от този ден. Някои от най-важните забележителности на Нагасаки са свързани с деня на атомната бомбардировка.Светилището Sanno, разположено само на 800 м от падането на бомбата, е известно с еднокраката порта Тории към светилището, останала така след ядреното нападение. Две големи камфорови дървета също са оцелели след  бомбардировката и те се смятат за реликви.

Музеят на атомната бомба е възпоменание за атомната бомбардировка над Нагасаки и в него могат да се видят документи за историята на това страшно събитие, а също и снимки и реликви, напомнящи за този паметен ден. В парка на мира е издигнат  Паметник на мира, а на мястото на хипоцентъра има плоча от черен гранит.

Базиликата на двадесет и шест свещени мъченици е римокатолическа, построена през 1853 г. след края на политиката на изолация от японското правителство. Тя е дело на двама френски свещеници, които я построяват в чест на девет европейски свещеници и седемнадесет японски християни, разпнати през 1597 г. по заповед  на Тойотоми Хидейоши, виден шогун и политик, считан за „обединител на нациятя”. Базиликата е добавена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Известна забележителност в Нагасаки е Храмът на Конфуций, построен през 1893 г.от китайски жители и служи за поклонение най-вече  на китайската общност в Нагасаки. Сериозно разрушен от бомбардировката през 1945 г., храмът е реновиран  като в задната му част има Музей на китайската история и дворец, който разполага с големи снимки на стария Път на коприната и ранни китайски изобретения като сеизмограф. А на втория етаж са изложени над 80 ценни експоната от древността, отстъпени от Китайския национален и дворцов музей в Пекин. Освен това в огромната градина на храма стоят 72 статуи, които представляват последователите на Конфуций.

Още един интересен храм, заслужаващ да се посети е Софуко-джи. Построен е от китайски монах през 1629 г. като семеен храм за китайците от Фуджоу, които се заселват в Нагасаки. Червената порта и други структурни сгради в района са със забележителна архитектура на Южен Китай от времето на династията Мин. Китайският фестивал Bon се провежда в този храм от 26 до 28 юли по лунния календар, като от цяла Япония тук идват китайци, за да участват в ритуала на мъртвите.

Китайският квартал Шинчи Чайнатаун  е най-колоритното място в Нагасаки. Най-интересното събитие тук е Фестивалът на фенерите, датиращ още от 15 век.

Сува е основно шинтоистко светилище, което се намира в северната част на града по склоновете на връх Тамазоно-сан докъдето се отива по 277 каменни стъпала. Храмът Сува е домакин на ежегодни фестивали като Възпоменателна служба за жертвите на атомната бомба;  Фестивал на куклите на 3-ти март, когато 20-годишни момичета сеобличат в кимона от античната колекция на Светилището; Фестивалът Кунчи и ФестивалътЮтате-сай, представляващ театрален ритуал на игра с мечове.

И още една сравнително нова забележителност за Нагасаки. Остров Хашима е изоставен остров, разположен на 15 км от града. Известен с мините си за въглища, създадени през 1887 г., но когато запасите от въглища се изчерпали, той бил изоставен от жителите през 1974 г.През 2000-те години, интересът към острова се увеличава, а въглищната мина е одобрена като обект на световно наследство на ЮНЕСКО. Постепенно изоставеният остров Хашима се превръща в туристическа дестинация.

Ако сте решили да се разходите из град Нагасаки, сигурно ще минете и по каменния мост, наречен Мостът на Мегън.Построен през 1634 г. над река Накошима, той е определен за важна културна ценност на града. Движението на автомобили е забранено по него, а заради интересното отражение във водата на двете каменни арки на моста, той е получил прозвището „Чифт очила”.

Местните жители и туристите не пропущат да се повозят с въжената линия от Нагасаки до планината Инаса, където на най-високия й връх от 333 м има платформа за наблюдение, от където се разкрива прекрасна гледка към града и пристанището.
Пагодата на мира в Нагасаки е будистки храм, предназначен да обедини усилията на всички хора за мир по света.

От многото паркове в Нагасаки, един от най-интересните е така нареченият „Градината на Glouver”. В тази прекрасно поддържана градина се намира къщата на шотландския търговец Томас Блейк Глоувър, построена през 1863 г. Този човек е допринесъл за модернизацията в корабостроенето, въгледобива и др. клонове на индустрията в Нагасаки и Япония.Резиденцията е удивителна с архитектурата, която е комбинация от западни и японски елементи. Верандите са с каменни подове,  фасадата е с решетъчни арки и френски прозорци, а  японското влияние е в керемидения покрив с демонични глави за прогонване на злото. Къщата на Глоувър и околността напомнят за обстановката от операта „Мадам Бътерфлай” на Пучини. За това къщата е известна с това име, а в градината има статуи на Пучини и на Миура Тамаки, известна с ролята на Чочо-Сан от едноименната опера.    В парка има още две забележителни къщи. Едната е на Фредерик Рингер, британски търговец с голям принос за търговията в Нагасаки. Неговото име носи верига заведения за бързо хранене Ringer Hut. Другата къща е на търговеца Уилям Алт. И в двете къщи са използвани елементи от масонските храмове. Паркът е очарователен и е отворен за обществеността.

Историческият остров Деджима в пристанището на Нагасаки е интересно място, тъй като разхождайки се тук, човек се връща чак в 1641 г., когато всички чужди граждани в Япония е трябвало да отидат да живеят на острова. Сградите от този период са един мил спомен.
Има още един град,Сасебо, близо до Нагасаки, в който е разположен забележителен тематичен парк, носещ името на  една от трите резиденции на холандското семейство в Хага-Huis Ten Bosch. Построен на остров Харио, местоположението на парка отразява историческите отношения между двете страни, започнали през 1609 г., когато холандците откриват търговско дружество, недалеч от град Сасебо. Тук има много сгради, вили, хотели, театри, магазини и ресторанти, заедно с канали, вятърни мелници, увеселителен парк и градина, засадена със сезонни цветя. Това е едно красиво място, особено вечер и по празници, когато светлините го превръщат в страна от приказките. На пристанището на Сасебо е акостирал и първият холандски кораб, достигнал Япония през 16оо г. с Уилям Адамс, английски мореплавател и Ян,  негов помощник. Днес, той е кораб-музей.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Нагасаки