Бризбейн е град в Австралия с население около 2,5 млн. души в централната си част и още около 3 млн. в предградията . Основан през 1824 г. като затворническа колония, Бризбейн става столица на щата Куинсланд през 1859 г. Градът започва да се разраства след Втората световна война, когато жители от южните австралийски щати се преместват в Бризбейн заради по-умерения климат и близостта до слънчевите градове Голд Коуст и Съншайн Коуст. Освен това около Бризбейн  се намират многобройните островчета в залива Мортън Бей, които представляват прекрасни места за сърф и плаване с яхти, а остров Мортън се посещава най-вече заради шоуто с делфини в курорта Тангалума.

Бризбейн се е сгушил в югоизточния ъгъл на щата Куинсланд  като е съсредоточен главно около рек а  Бризбейн. Централната част на града е разположена край завоя на едноименната река и тук се издигат повечето от градските небостъргачи. В Бризбейн парковете и градините заемат важно място. Най-добрият начин да разгледате града е посредстом развитата мрежа от фериботи, от които можете да слизате и да се качвате на много места. Градската ботаническа  е разположена на полуостров на южния бряг на река Бризбейн.Създадена през 1855 г., тук могат да се видят значителен брой редки дървета, храсти и цветя. Богатството на тази градина се дължи на Уолтър Хил, назначен за куратор още при създаването й. През 2020 г. в негова чест в Градската ботаническа градина е построен красив фонтан, носещ неговото име.

В южната част на Бризбейн се намира още един парк-Саут Банк, който привлича местните жители и техните семейства с Колелото на Бризбейн с височина 60 м, многото магазини, ресторанти и кина. Изключителна забележителност на този парк е Непалската пагода за мир, останала от Световното изложение през 1988 г. Това е единственият ръчно изработен павилион, който буди възхищението на посетителите.Сградата е построена от дървен материал, донесен от джунглата на Терай в Непал.

Пренесен е до столицата Катманду, където 160 непалски семейства работят за създаването на различните елементи на пагодата в продължение на две години. Самото сглобяване се извършва на площадката на „Експо” в Бризбейн. Трите етажа съдържат и красива чайна на втория етаж. След Световното изложение, това прекрасно произведение на изкуството е преместено в парка South Bank, по настояване на жителите на града. Морският музей в същия този парк включва изложбена зала, библиотека, фар и няколко кораба-музеи. Изкуственият плаж предлага басейн и приятни забавления.

Западно от центъра на Бризбейн има още една Ботаническа градина. Разположена в подножието на най-високата планина на Бризбейн, Mount Coot-Tha, в нея са обособени Японска градина, Бонсай градина, Папратова градина, Екзотична дъждовна градина и още много други редки растения. Паркът е популярно място за семейни разходки през уикендите, а гледките към града и Тихия океан са великолепни. Сред парка се намира и планетариумът на сър Томас Бризбейн, който освен, че е бил губернатор на новосъздадения град, носещ неговото име, е бил и известен астроном. Любопитно е, че входът към тази Ботаническа градина е безплатен, но не се допускат кучета  в нея.

Културният център на Куинсланд от района на Южния бряг на река Бризрейн,  включва Център за сценични изкуства,Куинсландски музей, Държавната библиотека, Художествена галерия, с чудесни картини на Пикасо и Галерия за модерно изкуство. Субтропичните градини, които са около Културния център и няколкото кафенета и ресторанти, правят пребиваването тук изключително приятно.  

Удивителните скали на Кангуру Пойнт се намират до бившия Южен сух док на Бризбейн. Скалите са се образували в продължение на милиони години, но са днешната си форма с помощта на осъдените, които добивали камъниза строителството на града. Скалите са популярни сред алпинистите, тъй като е предизвикателство спускането с въже по скалите на Кангуру Пойнт.

Старинните сгради в Бризбейн не са много, но са интересни и могат да се видят при пешеходната разходка из града. Кметсвото в Бризбейн е  най-високата сграда в града, когато е построена през 1930 г. Но и днес Часовниковата кула на кметството е една от емблемите на града, която е висока 91 м, а циферблатът на часовника има диаметър4,8 м. Освен това Уестминстърските камбани звучат на всеки четвърт час и се чуват в нй-отдалечените предградия на Бризбейн. В сградата на кметството има огромна зала, където се провеждат концерти и други събития. На последния етаж има Музей на Бризбейн,който има програма за обиколка на сградата и Часовниковата кула.

Старата мелница в Бризбейн е една от най-старите каменни сгради в града, построена от осъдени в началото на 19 век, разположена в централната част на Обсерваторийния парк. Мелницата се еизползвала за мелене на брашно и сигнализация , а и напомня за миналото на осъдените, които са прекарвали часове наред на „бягащата пътека”, за да смилат зърното.

Църквата „Св. Стефан” в Бризрейн  е една от старинните сгради и е римокатолическа църква, чийто строителство започва в началото на 19 век по настояване на първия епископ на града от Ирландия Джеймс Куин. Църквата се е превърнала в Международен център за поклонение.
Сградата на митницата в града е отличителна с медния си купол.

В Бризрейн е емблематичен един от най-дългите стоманени  конзолни  мостове в Австралия. Проектиран от Джон Брадфиелд  мостът над река Бризрейн свързва северните и южните предградия на града като има три ленти за движение на автомобили в двете посоки и алея за велосипедисти и пешеходци. Носи името на губернатора на Куинсланд Джон Дъглас Стори.

Резерватът за размножаване на коала  в Бризбейн Lone Pine Koala е един от най-големите на континента и  най-защитени зони в света. Популярността му започва от времето на Втората световна война, когато това място е било посетено от американци, водени от съпругата на генерал Маккарти, за да се запознаят с животинския свят на Австралия.Днес, в резервата посетителите могат да държат и хранят коалите.В резервата се срещат и други животни като кенгуру, а също и папагали, какаду и мн. други.Освен това, на територията на резервата има ферма за отглеждане на овце. В определени дни през деня се изнасят представления с участие на овчари, кучета и овце. Сувенир може да се закупи от магазина в резервата, а в кафенето или ресторанта, туристът задължително ще се подкрепи с чаша кафе или вино.

Крикетът е популярен спорт в Бризбейн и е особено вълнуващо да се наблюдава мач по крикет на стадион Gabba от 1895 г. с 42 хил. места.
Бризбейн е известен със своите пазари: за занаятчийски произведения и дрехи на Стенли Стрийт Плаза, магазините в Райтър Маркетс- една от най-красивите сгради в Бризбейн и неделните пазари на Ийгъл стрийт.

Бризбейн е един красив и спокоен град. И жителите му са част от това: освен че работят, те намират време  за романтични закуски на покрива, където баровете предлагат и брънч в австралийски стил.А омарите на Мортън бей са съставка, присъстваща в кухнята на Бризбейн.
Еднодневните екскурзии до Златния бряг с магазини, ресторанти и прекрасни плажове, са нещо обичайно за жителите на Бризбейн. Други туристически дестинации, близо до Бризбейн са остров Бриби с плаж за сърф, крайбрежния град Рейнбоу Бийч с пясъчни дюни с цвят на дъга, Националния  парк Кондалила с грандиозни водопади.

Посетете Бризбейн през пролетта или есента,  тъй като лятото е горещо, а зимата е студена!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Бризбейн