Пърт (Perth) е австралийски град, който е един от най-отдалечените градове на земята. Разположен е в красивата долина на река Суан, където европейците акостират с кораба на капитан Вламинг  през 90-те години на 17 век и  виждат черни лебеди, плуващи в реката. Очаровани от това великолепно място, колонистите идват в Долината на лебедите през юни 1829 г., а през 1832 г., тяхното селище се превръща в столица на щата Западна Австралия. Днес, град Пърт  с население около 2 млн. души, изглежда много по-млад отколкото е всъщност, защото основните сгради във викториански стил се намират далеч от новия му център. Тъй като по-голяма част от населението на Пърт е родено в чужбина, това придава на града свеж младежки вид. Животът в този привлекателен град е необикновен: стотици километри пясъчни плажове и жители, влюбени в спорта.

Разходката из  Пърт дава възможност на туристите  да се запознаят  с историята и настоящето на града. Парламентът, разположен в Западен Пърт е дом на законодателната власт на щата Западна Австралия. Построена през 1902 г., сградата е изградена от специален пясъчник, отличаващ се с цветови вариации от бяло, до бежово и розово. Правителствения дом в Пърт е в центъра на града и е резиденция на губернатора на Западна Австралия . Сградата и английската градина заемат площ от 32 дка, а архитектурата на сградата е уникална с каменните орнаменти по фасадата, квадратни двукрили прозорци, украсени фронтони и няколко кули.Вътрешното обзавеждане е изискано и богато, а балната зала е самата пищност. Кметството в Пърт е построено от затворниците в колонията в началото на 20 век, във викториански стил с Часовникова кула. Монетният двор на Пърт от 1899 г. също е забележителност на града.

Фримантъл е малък пристанищен град, разположен на устието на р. Суан, служещ за пристанище на Пърт. В него могат да се видят сгради с добре запазена викторианска и едуардианска архитектура.Това е първия заселен район от колонистите, а изграденият от осъдените затвор Фримантъл е действащ до 1868 г. и в днешни дни е обект на световно наследство. Интересна е така наречената”Устойчива на бягство килия”, направена специално за изпечения крадец и несправедливо обвинен в убийство Джоузеф Белито Джонс, известен още като Moondyne Joe, бягал нееднократно от затвора. Във Фримантъл се намира и Морски музей, в който освен многото експонати разказващи за историята на мореплаването, могат  да се видят яхтата „Австралия II”, спечелила купата на Америка през 1983 г. и бивша подводница на Кралския австралийски флот.

Елизабет кей включва комплекс от сгради в централния бизнес район на Пърт. Кръстен на кралица ЕлизабетII по случай диамантения й юбилей, този комплекс включва много нови и реновирани сгради и градини.  Лебедовите камбани(Swan Bells) са най-емблематичната забележителност на Елизабет кей и на Пърт. В 82-метровата кула от мед и стъкло е вградена специална камера за 18 камбани, които тежат общо 9 тона. 12-те от камбаните са с историческа стойност,от църквата „Св. Мартин в полето” в Лондон и са подарък в чест на 200-годишнината от създаването на Австралия. През нощта , кулата е много красива със светлините, а звънът на 18-те камбани звучи необикновено, особено по празниците.

Kings Park е огромен градски парк, разположен в централната част на Пърт и е най-популярното място за посещение от жителите на града и туристите. Посещаван от над 5 млн.годишно, паркът предлага и други забележителности освен богатата на растителни видове Ботаническа градина. В него се намира Държавния военен мемориал, а по алеите му са монтирани плочки с имената на загиналите от този район през Първата и Втората световни войни. В парка е ДНК-кулата с бяло стълбище с двойна спирала и височина 15 м , със 101 стъпала. В парка през септември се провежда Фестивал и изложба на диви цветя в Австралия, придружен  с голямо шоу, концерти и други атракции.

Морският парк Marmion разполага с близки до брега рифове, съдържащи освен риби и австралийски морски лъв, делфини и гърбати китове, които посещават водите през май по време на пътуването си на север или когато се завръщат между септември и октомври.

Сред туристическите атракции на Пърт са Зоологическата градина, Пъртският институт за модерно изкуство и Аквариумът с неговия 98-метров подводен тунел. Аквариумът организира екскурзии за наблюдение на китове, което е чудесно преживяване.

Крайбрежната част на Северния район на Пърт има интересни места, включващи Cottesloe,с прекрасни плажове; районът Скарбъроу за сърфисти; плажът Trigg за любителите на гмуркането и за романтиците с възхитителните залези.

Остров Ротнест е малък остров, близо до Фримантъл, известен с популацията на кваки, малки двуотробни животни, а също и със сградитеот началото на 19 век, когато е бил място на осъдени.

Музеят Boola Bardip е разположен  в Културния център на Пърт.Красивата сграда, отворена след ремонт през 2020 г., включва постоянни изложби за историята на Западна Австралия, историята на коренните жители –аборигените, формиране на Вселената, разказ за динозаврите и биологично разнообразие на водите.

В околностите на града, откъм сушата, се намират лозята и винопроизводителните центрове на Суан Вели като първите лози са били засадени скоро след основававнето на града.Тук са и множеството винарни като огромния комплекс Houghton.

Нощният живот в Пърт тече в клубовете, ресторантите и баровете на Централен Нортридж, както и в шикозния квартал Субиако. Едно представление в Градската концертна зала или в Театъра на Нейно Величество би било приятно удоволствие за посетителите.

Най-подходящо време за посещение на Пърт е между май и септември- тогава тук е зима, но тя е влажна и мека. От декември до март, в Пърт е лято като февруари е най-горещият месец. А летището на Пърт е четвъртото по натовареност в Австралия.

В този отдалечен, но оживен град , жителите са доверчиви и приятелски настроени особено към гостите на Пърт.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Пърт