Аделаида (Adelaide) или Аделейд  е австралийски град , разположен в равнините Аделаида на север от полуостров Флерие, между залива Сейт Винсент на запад и планинските възвишения на изток, на 20 км от Индийския океан. Градът е основан през 1836 г. и става столица  на провинция Южна Австралия. Носещ името на кралица Аделаида, съпруга на Уилям IV, в града религиозните свободи и човешките права винаги са се спазвали и тук се настаняват хора с различни вероизповедания.Скромна бронзова статуя на кралица Аделаида, краси едно от фоайетата на кметството на града.  Основателят на града, Уилям Лайт (1786-1839) го проектира като правоъгълник с шест градски площада, заобиколени от паркове и градини като този вид на града се е запазил през годините.

Днес, Аделаида с население около 1,4 млн. жители, е известен с многобройните си фестивали и спортни събития, храната и виното,крайбрежието и хълмовете, както и големите  отбранителни и производствени сектори и високотехнологични и електронни системи.
Градът е домакин на най-разнообразни културни прояви като Фестивалът на идеите,Фестивалът на изкуствата, Филмовият фестивал и Фестивалът на маргиналиите,на който могат да се видят много зрелищни представления.

Всяка втора година през есента в Аделаида се провежда Фестивал на изкуствата, който продължава три седмици. Като всеки град, гордеещ се с културата си, и тук е пълно с музеи и галерии, повечето от които са разположени по протежение на булевардите Северна тераса и Кинг Уилям. Художествената галерия в Аделаида притежава около 45 хил. произведения на изкуството, включващи керамика, скулптури, картини, метални изделия, бижута и впечатляваща колекция от австралийски мебели от основаването си до наши дни.Освен това Художествената галерия е домакин на ежегодния Фестивал на съвременното изкуство на аборигените и островите от пролива Торенс.

Емблематичният Южноавстралийски музей е природонаучен музей с много интересна културна колекция на аборигени, коренните жители по тези места. Библиотеката на Бар Смит , съдържаща богата колекция от редки книги, е част от Университета на Аделаида, разположен в центъра на булевард Северна тераса. Построени през 1874 г., тези две исторически сгради са със забележителна архитектурна стойност.  Музеят на имиграцията и Институтът за местна култура „Танданя” са с интересни експонати и заслужават да се посетят. За младото население на Аделаида, в центъра на града , в Ийст Енд и в района около Лайт Скуеър има достатъчно барове и клубове, където може да се слуша по-шумна музика.

На територията на града могат да се видят голям брой църкви, заради които някои го наричат „Градът на църквите”.  Катедралата „Св. Франциск Ксавиер” е римокатолическа, построена през периода 1856-1996 г. и представлява готическа възрожденска сграда в ранноанглийски стил. Кулата й е висока 36 м, с 13 камбани заедно с камбаната на Мърфи от 1867 г. Със статуята на Свети Йоан Кръстител, олтарът на Дамския параклис от карарски мрамор и бронзовите статуи на Йосиф и Исус, катедралата е една от най-посещаваните в Аделаида. Катедралата „Св. Петър” е англиканска  и е значима за бележителност, подобна на катедралата Нотр Дам в Париж.

Централните части на града са заобиколени от паркове и градини, което го прави един от най-привлекателните зелени градове на Австралия. Ботаническата градина, създадена още през 1855 г. е изумителна със своите редки растения и сгради: палмите в Палмовата къща; музей на икономическата ботаника, посветен на събирането на „полезни” растения; Красивата историческа сграда на Гудман, където се помещава администрацията на Ботаническата градина; изключителната розова градина и мн. други. Освен това тя е домакин на ежегодния фестивал на музиката и танца WOMA Adelaide, а градските улици стават арена на надпреварата насвръхмощни коли Clipsal 500 V8.

Основните винарни в долината Бароса са създадени още през началото на 19 век, благодарение на първите заселници тук-германски лутерани, които носят лозички от хиляди километри, за да им напомнят за родината. В Националния винен център близо до Ботаническата градина може да се проследи технологията на виненото производство, а в залата за дегустация се предлагат вина от най-добрите на Джейкъбс Крийк и Пенфолдс.

Зоопаркът на Аделаида е най-атрактивната му забележителност. В него са намерили място над три хиляди животни, между които африкански лъв,гигантска костенурка, жираф,видове редки маймуни, две гигантски панди. Животните са свикнали с хората и сами им създават забавления стига да им дадеш нещо за хапване.

Elder Park носи името на семейство от първите заселници и е разположен на южния бряг на река Торенс, близо до Фестивалния център на Аделаида.Забележителна е ротондата в парка с красив железен  парапет , изработен през 1882 г. в Глазгоу. Тук се пеят песни на Коледа,провеждат се концерти под звездите и едно приятно място за почивка и развлечение.

Имението Карик Хил е едно очарователно място недалеч от центъра на Аделаида. Създадено от съпрузите Едуард и Урсула Хейуърд през 1935 г., имението е едно от малкото , запазили се в оригиналния си вид след толкова години.Разположено на хълм с изумителен поглед към града, Карик Хил притежава прекрасни градини с голям брой цветя  и храсти, подредени в лехи  и специални кътчета за почивка. Кафенето в имението е чудесно мястоза отмора след разходката из това живописно място.

Аделаида „Гаол” е бивш австралийски затвор, действащ от 1841 до 1988 г., който напомня на поколенията за времето, когато тук са пребивавали осъдени.

Не трябва да се пропуща посещението на предградието Гленелг, разположено на брега на залива Сейнт Винсент. Това е аристократичен квартал с прекрасни плажове, разкошни сгради, магазини и ресторанти.

За любителите на ретро превозните средства, в близкия град  Бърдууд се намира най-големият музей в Австралия,на автомобили и мотоциклети.

Като всички австралийци и жителите на Аделаида обичат спорта. В града има два отбора по австралийски футбол, отбор по английски футбол и два баскетболни отбора в националната лига. Популярно е и едно от най-старите игрища за крикет в света- стадиона „Аделейд Овал”.

Като във всеки по-голям град, посещението на Централния градски пазар  е запомняща се атракция. Тук може да се намери всичко- пресни плодове и зеленчуци, подправки, хлебни изделия, сувенири и още много неща. Непременно трябва да се опитат шоколадите на „Хайг”, която е първата семейна фабрика за шоколад в Австралия.

Най-подходящо време за посещение е октомври до април, но трябва да се има впредвид, че през декември и януари е много горещо.
Въпреки че Аделаида изглежда външно сериозен град, но всъщност е едно от най-приятните места в Южна Австралия.   

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Аделаида