Голд Коуст (Gold Coast) е уникален австралийски град, разположен по 70-километровата крайбрежна ивица на щата Куинсланд. Сравнително млад град, обявен за такъв през 1959 г., Голд Коуст не случайно е наричан Златния бряг , заради слънчевия субтропичен климат, сърф плажове, тематични паркове, богат нощен живот и много развлекателни атракции. Голд Коуст е с население от 700 хил. души, разположен в Югоизточен Куинсланд на 60 км от столицата на щата, Бризбейн. Голд Коуст е един от най-бързо развиващите се големи градове на Австралия и най-популярна туристическа дестинация в щата.

Лейтенант Джеймс Кук е първият европеец , стигнал това място през 1770 г., и сто години след това, малкото селище се развива бързо като първите заселници използвали ценната дървесина на червения кедър в търговията за производство на мебели и крайбрежието   за туристически бизнес.Районът на Голд Коуст е наполовина покрит с гори, които находчивите богаташи превръщат в многобройни паркове, а блатата стават живописни канали, около които се строят жилищни сгради и хотели.

Предградието Surfers Paradise  е едно от първите, построено в Голд Коуст. Една от най-високите сгради Q 1, построена от стъкло и алуминий е икона на Куинсланд  с  височина 322,5 м и шпил още на 100 м. Наблюдателната площадка на 77 –ия етаж на 230 м височина, е единствената в Австралия, на която могат да се съберат 400 души, а с екстремния асансьор се стига до тук само за 13 сек.От тази височина тристашейсетградусовия изглед  към Бризбейн, Нов Южен Уелс и Тихия океан, е великолепен.

Фарът, намиращ се в южния край на Голд Коуст, на предполагаемото акостиране на кораба на Джеймс Кук, е известен като Фара на капитан Кук. А монументалният каменен блок, заобиколен от паметни плочи, напомня за потопения от японска подводница, болничен кораб”Кентавър”. За тези, които обичат изкуството, в Художествената галерия на Голд Коуст, могат да разгледат колекцията от произведения на изкуството и скулптури на открито. Конгресния изложбен център предллага постоянни и пътуващи изложби, а също концерти на различни състави.

Чайнатаун е главна част от централния бизнес район на града. Статуята на Конфуций е важна забележителност на Чайнатаун. Един от входовете на квартала е емблематичен с двете кули, построени в стила на най-успешната китайска династия Хан. Фенерите са другата характерна забележителност на китайския квартал и техните ярки цветове в червено, жълто, синьо и зелено символизират богатство, щастие, хармония и богата реколта. Парковете на Чайнатаун са с много зеленина , а пазарите са колоритни.

Най-популярните места в Голд Коуст са прекрасните плажове и увеселителните паркове, които привличат милиони туристи от целия свят. Някои от тях са Палм Бийч, който е един от най-чистите плажове на Куинсланд,а  плажът Дуранба(Duranbah) е добре известен за сърфистите. Тук се организират големи сърф събития и международни състезания по бодиборд. Вълните тук достигат средно 1,3 м височина, а по време на приливите- 6 м.

Остров Страдброк освен дивния плаж с пясъчни дюни и океански риболов, разполага с изключителна флора и фауна. Тук се срещат кенгуру, които са свикнали с хората и се присъединяват към къмпингуващите, а гърбатите китове с необичайните си големи гръдни перки и безформена глава, са удивителна гледка.

Един от най-посещаваните увеселителни паркове в Голд Коуст е Морски свят(Sea World),който представлява тематичен морски парк за бозайници и океанариум. Някои от най-интересните атракции са: пътуване с увеселително влакче, движещо се със 70 км в час по силно наклонена и усукана писта; рифът, съдържащ над 80 водни канона, чучури и множество огромни скулптури на животни; шоу на делфини в огромен басейн; каскадьорско шоу с водни ски; изложба на антарктически пингвине; единствената изложба на полярни мечки в Австралия, където гостите могат да ги наблюдават от три нива. И най-своеобразната атракция в парка Морски свят, е наблюдение на акулите в естествената им среда през специални прозорци под водата.

Мечтан свят е също увеселителен парк , най-големия в Австралия с над 40 разходки и атракции, включващи увеселително влакче, наблюдение на животни в естествената им среда, отделно специални развлечения за деца и най-новата атракция-пътуване с мотоциклет на въртяща се платформа и още много други екстремни развлечения.

Водния парк (Wet n Wild) в Голд Коуст е свързан с филми, басейни, пързалки и много магазини и заведения за хранене.
Warner Brothers е тематичен парк, свързан най-вече с филмите в Австралия и филмови герои, които се разхождат из площадите на парка и си правят снимки с посетителите. Посещението на филм  в 4D е прекрасно преживяване.

За тези,които искат да се любуват на дивната природа на Голд Коуст, могат да посетят Национален парк Ламингтън, включен в списъка на световното наследство. Тропически гори, разнообразен птичи свят, над 500 водопада, включително и каскадния водопад Моранс Фолс, пешеходни пътеки и спиращи дъха планински гледки-това са една част от нещата, които могат да се видят в Ламингтън.
Посещавайки  Голд Коуст, можете да прекарате незабравими дни!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Голд Коуст