Мостът Харбър е един от най-емблематичните и забележителни мостове в света, доминиращ на фона на небето и възприеман като символ на Сидни и на пристанището, над което се простира. Мостът е своеобразен подвиг на инженерната мисъл в строеж от такъв тип със стоманена арка. Мостът Харбър свързва Централния бизнес район на Сидни със Северния бряг.

Предложение за такъв мост е имало още в далечната 1815 г., когато излежаващия присъда архитект Франсис Гринуей предложил да се построи мост от северния до южния бряг на пристанището на Сидни. Неговата идея поема морският архитект Робърт Бриндли, който предлага през 1840 г. да бъде построен плаващ мост. Чак през 1924 г. под ръководството на Джон Брадфийлд, е проектиран и построен мост от британската фирма Dorman Long.  Завършен през 1932 г. мостът излъчва „галантна и величествена сдържаност”, според впечатленията на американски писател-пътешественик.

Мостът Харбър се състои от свързваща стоманена арка с дължина 503 м и широчина 49 м, която се извисява на 134 м, въпреки че нейната височина може да се увеличи със 134 мм, тъй като стоманата се разширява през горещите дни. Седемте платна на моста, двете железопътни линии, пешеходната алея и алеята за велосипедисти, се намират върху платформа на 49 м над водата. Повече от 39 999 тона стомана,необходима за построяването на моста, пристигат от Мидълсборо, Англия.

В строителството на Харбър участват над 1400 работници. Общото тегло на моста е 52 800 тона и е сглобен с 6 млн. ръчно навити винтове като най-големият от тях тежи 3,5 кг и има дължина 39,5 см. В двата края на арката стоят по чифт, високи 89-метрови бетонни пилони, облицовани с гранитни плочи. Отначало добавени за естетическия вид на забележителния мост, те вече се използват като туристически дестинации. В единия от тях има музей и туристически център с панорамна 360-градусова гледка към пристанището и град Сидни.

За търсачите на силни усещания е разрешено изкачването по южната половина на арката на моста като катерачите са снабдени със защитно облекло и по време на изкачването са прикрепени към моста чрез жична спасителна линия.

На откриването на моста на 19 март 1932 г., присъстват около 1 млн. души и в следващите години Харбър Бридж е бил домакин на много събития като неразделна част и от празненствата на Нова година с фойерверки. По време на грандиозното честване на новото хилядолетие през 2000 г., Харбър Бридж е осветен с думата „Вечност”, в  знак на уважение към Артър Сейс, изписвал дълги години тази дума с креда върху тротоарите на Сидни. По време на олимпийските игри през септември 2000 г.,мостът е украсен с олимпийски пръстени и е включен в маршрута на олимпийската факла до стадиона.На 18 март 2007 г., Харбър Бридж чества своята 75-годишнина и тогава 250 хиляди души са участвали в събитието. Светлинното шоу, започнало след залез слънце е включвало шапки, раздадени на участниците, със светодиоди  и е било много красиво и вълнуващо.

Тъй като мостът е стоманен, това изисква редовна поддръжка, включително и боядисване, зо което са нужни 30 000 литра боя.
За Харбър Бридж винаги са актуални думите на губернатора на Нов Южен Уелс: „ Той никога няма да бъде старомоден, никога няма да остарее-всяка част от неговото време е станала част на всички времена.”

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Харбър Бридж