Операта в Сидни е една от най-известните и най-отличителни сгради на 20-ти век.Сякаш този фантастичен кораб с издути платна е готов да тръгне на пътуване в Тихия океан, минавайки покрай другата емблема на Сидни-Харбър Бридж.

Сградата  на операта и нейните околности заемат частта от пристанището между Сидни Коув и Фърм Коув, в непосредствена близост до Централния бизнес район на Сидни и Кралската Ботаническа градина. Построяването на Операта в Сидни се дължи до голяма степен на Goossens-директор на Музикалната консерватория, който настоявал пред правителството на Нов Южен Уелс , за изграждане на място за музикални изпълнения в такъв голям и красив град като Сидни.

Даже предложил и мястото-Bennelong Point, което освен изгледа към пристанището на Сидни, има и интересна история. Benelong e било малко скалисто островче, обитавано от абориген с това име, който разказвал дълго време за културата на този район.Години по-късно, с подкрепата на тогавашния премиер на Нов Южен Уелс Джоузеф Кейхил, е обявен международен конкурс за създаване на операта в Сидни. Участвуват 32 страни с общо 233 проекта като победител е датският архитект Йорн Утцон, а годината е 1957.Йорн Утцон се премества в Сидни през 1963 г., за да наблюдава отблизо осъществяването на своя знаменит проект.

Строителството на сградата започва през 1958 г. и преминава през три етапа: изграждане на платформата, изграждане на външните черупки и интериорен вътрешен дизайн. В процеса на строителство се вижда, че няма да могат да се спазят сроковете, а и определения бюджет няма да стигне за осъществяване на този грандиозен проект. Например за облицовъчните плочки на външните черупки на покрива, са били необходими три години на шведската фирма, за да се получи ефекта, който е изисквал Утцон, а именно 122 –милиметров квадрат, с малък процент глина и натрошен камък. След смяна на правителството през 1965г., критиките към проекта на датския архитект са такива, че налагат оставката му. Назначеният нов екип от тримата архитекти Hall, Todd, Littlemore, завършват строителството на операта като разходите надвишават в пъти първоначално предвидените – 102 млн. долара, еквивалент на 927 млн. австралийски долара през 2016 г.

Оперният театър в Сидни е открит официално от кралица Елизабет II на 20 октомври 1973 г. с изпълнение на Деветата симфония на Бетовен и много фойерверки. Създателят на това уникално архитектурно чудо Утцон, не е поканен .

Сградата, отличаваща се с модерен експресионистичен дизайн, е с поредица от сглобяеми бетонни „черупки”, всяка съставена от сферични участъци с радиус 75,2 м, образуващи покривната конструкция. Разположена на площ от1,8 ха, сградата е дълга 183 м и широка 120 м.  Поддържа се от 588 бетонни стълба, потънали до 25 м под морското равнище. Най-високата точка на покрива е 67 м над морското равнище, равняващо се на 22-етажна сграда. Покривът е направен от 219 предварително изляти бетонни секции, тежащи по15 т всяка. Тези секции са покрити с 1млн. плочки всяка , в два цвята: лъскав бял и матов. Екстериорът на сградата е облицовка от розов гранит, добит в Тарана. Във вътрешния дизайн фигурират панели от австралийска бяла бреза, предоставени от Wachope в северната част на Нов Южен Уелс.Вътрешното обзавеждане е образец на фантазия, пищност и красота.

Най-големите пространства са: Концертната зала с 2679 места, в която е монтиран един от най-големите органи в света с над 10 хил.тръби и Театър „Джоан Съдърланд” с 1507 места, носещ името на известната  австралийска оперна певица. В новата внушителна сграда са обособени още няколко по-малки зали като същевременно на огромното външно стълбище също се изнасят концерти. В операта на Сидни има над 1500 представления годишно, посещавани от над 1,2 млн. души като отделно около 350 хил. посетители годишно обикалят операта с екскурзовод.

Някои от най-важните представления и събития, които са се провели още в началото след откриването на новата сграда са: операта „Война и мир” от Сергей Прокофиев; „Падането на къщата на Ашър” на Лари Сицки; концерт на Вагнер, изпълнен от Симфоничния  оркестър  на Сидни; изпълнение на оперната прима Джоан Съдърланд; речта на папа Йоан Павел II през 1987 г, когато посещава Австралия. Интересно събитие е, когато австралийската плувкиня от аборигенски произход Саманта Райли, се качва на покрива на Концертната зала с олимпийската факла, преди последното си пътуване до Олимпийския стадион, през 2000 г. Операта на Сидни е била сцена и на много филми като анимациите на Дисни и  супер-герои.

В западната част на Монументалните стъпала е разположен ресторантът Bennelong, който е целия от стъкло, което разрешава на посетителите да се наслаждават на гледката към пристанището, плувайки с прекрасния  кораб.

Заради забележителната си архитектура Операта в Сидни е обявена за обект на световно наследство на ЮНЕСКО през 2007 г. Неслучайно в текста на наградата Pritzen, която получава датският архитект Утцон през 2003 г., е изписано: „ Няма съмнение, че операта в Сидни е неговия шедьовър. Това е една от големите емблематични сгради на 20-ти век, образец на голяма красота, станал символ не само на града, но и на цяла държава и континент”.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Операта в Сидни