Хобарт е австралийски град, разположен в югоизточния край на остров Тасмания-там, където водите на Тасманово море се срещат с Южния океан. Закътано под планината Уелингтън, неизложено  на  морските бури, по долното течение на река Деруънт-това място са избрали първите заселници за основаване на Хобарт през 1804 г. като британска колония. Дълбоководното му естествено пристанище е подходящо за китоловците и ловците на тюлени  (какъвто лов отдавна не се практикува), както и за строителство на кораби. С население около 200 хил. души, днес Хобарт е столица на остров Тасмания и  популярна туристическа дестинация заради красивите си старинни сгради,околните лозя, живописния пейзаж и добрите условия за яхтсмените.

Пристанището се намира в някогашния район Съливанс Коув, разположен на западния бряг на р. Деруънт.Днес, това място се нарича Макуери Уорф като една част от пристанището е обновена-Саламанка Плейс, намираща се недалеч от площад Саламанка и е част от старата част на Хобарт и е най-посещавано от туристите. Площадът енаречен така в чест на спечелената битка в испанската област Саламанка от херцога на Уелингтън Артър Уелсли през 1812 г. Тази част на Хобарт, представляваща редица от сгради от пясъчник,бивши складове на пристанището, са превърнати в ресторанти, галерии, занаятчийски магазини и офиси.

Пазарът на Саламанка, провеждащ се в събота между 8,30 и 15 часа е много популярен  не само сред жителите на Хобарт, но и за туристите. Тук могат да се намерят фантастично изработени сувенири от ръчно обработено стъкло и тасманийски дървен материал, стилно облекло,произведения на изкуството, керамика, кожени изделия, а и различни видове храни и напитки. Центърът на изкуствата, който включва и един от най-старите театри в Австралия Тиатър Роял, е близо до площад Саламанка.

Целият град Хобарт е история.  Стъпалата на тесните улички към пристанището разказват  за австралийския изследовател и китолов Джейм Кейли, който предприел оформянето на тези стъпала  през 1839 г.И от тогава те са известни като „Стъпките на Кели”. Старата  пивоварна на Хобарт е построева през далечната 1824 г. и още е действаща. Кралската ботаническа градина, създадена през 1818 г.  се намира  една от най-известните в света Субантрактическа къща, където се отглеждат растения от по-хладни климатични региони.

Нетрадиционната сграда за старо и ново изкуство е най-големият частно финансиран музей в Южната полукълбо със собственик Дейвид Уолш, който съхранява древно, модерно и съвременно изкуство. В Хобарт е построен институт за морски арктически изследвания  като градът е спирка за пътуващите към ледения континент. Хобарт е родно пристанище на френския кораб L, Astrolabe, който прави редовни доставки до френските южни територии в близост и в Антарктида. 

Хобарт е домакин на ежегодни фестивали на изкуствата и музиката. Но най-известно  е океанското състезание с яхти Сидни- Хобарт, когато стотици яхти тръгват от Сидни по обяд в Деня на подаръците (26 декември), за да завършат три дни по-късно своето пътуване след 628 морски мили, южно от Хобарт. Прохождащи мореплаватели мерят сили с  опитни професионалисти в съдове, които варират от дървени 9-метрови корита, строени през 1932 г., до направени по последна дума на техниката карбонови гиганти, дълги 30 м. Състезателите се изпращат от хиляди жители на Сидни, трупащи се по скалите и бреговете от двете страни на пристанището, за да видят незабравимия спектакъл . Финалът привлича огромни тълпи от зрители в предградието Батъри Пойнт в Хобарт, независимо по кое време на деня или нощта, състезателите завършват изтощителното си пътуване.

За изолиран град  от останалата част на Австралия, Хобарт  се радва на интензивен живот в областта на културата, икономиката и туризма. Най-подходящо време за посещение е от октомври до април, когато времето е най-приятно.

Любопитен  факт е, че в Хобарт  през 1972 г.,е родена Мери ЕлизабетДоналдсън престолонаследница та на Дания, която се запознава с престолонаследника на Дания Фредерик, на летните олимпийски игри в Сидни през 2000 г.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Хобарт, Тасмания