Тасмания е единственият островен щат на Австралия, разположен на 240км от континента и разделен от него с пролива Бас. Неговата изолираност, която преди е била подходящо условие за изграждане на наказателна колония, днес помага за  опазване на на природните му богатства. Остров Тасмания притежава древна история, безлюдни територии и гостоприемно население, предлагащо отлична храна и вино. Животът на острова е спокоен и това дава възможност на туристите да си прекарат страхотно тук.

Размерите на острова със столица Хобарт, са около 360 на 306 км, но достатъчно да можете да поемете по маркираните пътища към вътрешността, където ще се откъснете напълно от всекидневието си.По пътя си ще срещнете великолепни върхове , стари селища и пусти плажове. Неслучайно който е идвал тук разказва, че въздухът е най-чистия в света.

Първият европеец, стигнал острова, е холандският мореплавател Абел Тасман през 1642 г. Оттогава множество пътешественици минават оттук, включително Джеймс Кук и Уилям Блай, но тяхното пристигане на острова не донася добро за коренните жители-аборигените. През 19 век европейците избиват почти цялото местно население, а оцелелите са интернирани на остров Флиндърс. Днес, за тях напомнят само някои от свещените им места, а на скалите край Улнорт има уникални скални рисунки.

Необитаемите части на остров Тасмания, са превърнати в Национален парк „Планината Крейдъл-езерото Сейнт Клеър”. Това е един поразително красив район със скалисти върхове и била, изровени от ледниците долини, циркуси и езера, спускащи се надолу пустинни земи, тревни туфи, ливади с полски цветя, борови и букови дървета, а също и стари влажни тропически гори.

Планината Крейдъл, с най-висока част от 1545 м, се намира в северната част на парка, а езерото Сейнт Клеър-най-дълбокото сладководно австралийско езеро, се намира далеч на юг. Шестдневният преход от единия обект до другия, известен катоОувърленд трек, е най-популярния маршрут в Австралия и привлича туристи от цял свят. Пътуването по 80-километровия маршрут е вълнуващо, но трябва да се има пред вид, че дори през  лятото тук е много студено. Туристите трябва да знаят, че има изградени хижи за пренощуване по този път на непокътнатите части на острова. А по река Франклин има условия за спускане, което е едно вълнуващо преживяване.

Осввен интересна растителност, на остров Тасмания се среща един от тасманийските символи-тасманийският дявол, който представлява вид торбест хищник. Друг от представителите на местната фауна-тасманийския вълк, вече е изчезнал. През 1936 г. в зоопарка в град Хобарт умира последния екземпляр.

За туристите, които не са привърженици на авантюрите, могат да посетят столицата Хобарт, с крайбрежна зона, приличаща на тази в Сидни и известна с пазарния си площад Саламанка. В сърцето на провинциална Тасмания се намира тихото старо селище Ричмънд,където можете да видите едни от най-автентичните и красиви образци на колониалната архитектура в Австралия. Днес, това очарователно място е Мека за художници и майстори на художествените занаяти.

Най-добро време за посещение на остров Тасмания е от октомври до март, а до него се стига с международни полети до Бризбейн, Голд Коуст, Мелбърн и Сидни.

Тасмания е остров с размерите на Ирландия, но  приветлив и същевременно див, очарователен и пълен с предизвикателства.

 

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Остров Тасмания