Остров Фрейзър се простира по протежение на 123 км край бреговете на Куинсланд, който е уникален с дюните си, някои от които стигат на височина до 240 м. Остров Фрейзър е в списъка на ЮНЕСКО за обекти от световното природно наследство и е голяма гордост за Австралия. От бреговете на Куинсланд, той изглежда покрит с тъмнозелена буйна гора. Същевременно, Фрейзър е най-големия пясъчен остров в света с размери 120 на 15 км и притежава по-големи запаси от пясък в сравнение със Сахара. Населението му през 2016 г. наброява само 182 души.

Племето бучула, което на своя език нарича острова Кгари (Рай) в продължение на хиляди години живее тук в хармония с околната среда. За съжаление това, което аборигените са имали толкова дълго,европейците много бързо са разрушили.Новите заселници унищожават големи участъци от девствените гори за дървен материал, който има висока стойност. Но през 1991 г. остров Фрейзър става част от Големия пясъчен национален парк и по този начин оцеляването на природата му е гарантирана. Островът получава европейското си име от Джеймс и Елиза Фрейзър,които са изхвърлени на североизточния му бряг  през 1836 г.,от потъващия кораб „Стърлинг Касъл”. Капитанът Джеймс Фрейзър умира, а съпругата му Елиза е спасена от аборигените.

В низините на остров Фрейзър , голите поляни се покриват през пролетта и лятото с цветя. Във вътрешността на острова влажните тропически гори подхранват около стотина сладководни езера и множество кристално чисти потоци. В блатата край пролива Грейт Сенди могат да се срещнат дюгона (вид морски бозайник) и костенурки, а в залива Харви по време на миграционния период, преминават повече от 1500 гърбати кита.

Езерата Уаби и Макензи във вътрешността на страната са много красиви. Ако  тръгнете с кола покрай източния бряг на острова, минавайки на север от Пинакълс, ще можете да се насладите на 25-километровия скален венец от цветен пясъчник-Катидралс. Недалеч е Индиан хед (Индианска глава),която е отлично място за наблюдение на делфини, акули и китове.

Представители на местната фауна са чистокръвните  кучета динго, но за съжаление през последните години, те стават печално известни с агресивността си. За това на гостите изрично се забранява да им се дава храна, за да се избегнат нападенията с фатален край. Други животински представители на остров Фрейзър са големите морски костенурки карети, морски скатове,опосуми,прилепи, торбести катерици, валаби,, ехидни и няколко вида влечуги. Освен тях има и над 200 вида птици, най-забележителната от които е жълтокачулатото какаду, което вдига голям шум в гората, а най-пъстри са многоцветните лорита.

Най-подходящо  за посещение на остров Фрейзър е по всяко време на годината, но ако искате да наблюдавате китовете- това е от август до октомври, и то с предварителна резервация. Пътуването до острова може да стане със самолет от Брисбейн до град Харви, който е на 15 км от него и оттам с лодка.

Остров Фрейзър може да се опознае истински, ако се обиколи пеша, но трябва да е организирано.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Остров Фрейзър