Националният парк Дейнтри е разположен в североизточните части на страната в щата Куинсланд и е включен в списъка на ЮНЕСКО за природно наследство, заради изключителното си биологично разнообразие. Основан през 1981 г. с площ от 1200 кв.км, паркът е част от влажните тропици на Куинсланд и се намира на разстояние 1757 км от Бризбейн и на 100 км от Кернс.Реката и парка са кръстени на австралийския изследовател Ричард Дейнтрий.  

Паркът Дейнтри се състои от две части, между които има земеделска площ, включваща селищата Мосман и Дейнтри. Селцето Дейнтри е прочуто с популярните сутрешни разходки до парка, който е съвсем близо до него. Единият от входовете към Националния парк Дейнтри се намира южно от река Дейнтри в  Мосман, където  е изграден посетителски център. От тук туристите могат да вземат совалков автобус до дефилето Мосман, където разходката ще е удивително преживяване.

В дефилето Мосман се разкриват феноменални гледки с причудливи скали и влажни тропически гори , с евкалипти, папрати и невиждани цъфнали храсти. Ако искате да се освежите, можете да поплувате в някой от водоемите  на дефилето.Освен това тук могат да се видят и интересни животни като горския дракон на Бойд, представляващ вид дървесен гущер и дървесно кенгуру, което е доста по-малко (около 11кг) от големите познати кенгуру, но в замяна на това е много пъргаво.

Най-зрелищната и най-стара част от дъждовната гора на парка Дейнтри, на повече от 110 млн. години, е северно от река Дейнтри. След като се прекоси реката по старомоден кабелен лифт, има много пътеки и недокоснати плажове, а застрашеният казуар  се среща навсякъде.  

Cape Tribulation, което в буквален превод означава „Нос на скръбта”, е участък от Националния парк Дейнтри, обхващащ площ  от 170 кв. км, включително крайбрежната верига и съдържа последните обширни насаждения на Австралия от низинните дъждовни гори. В този интересен район скалите имат форма на заострени рогове, оттам и името на тази област. Освен това Cape Tribulation разполага с непокътнати плажове от Торнтън до Кийп, оградени с по-рядка дъждовна гора на брега на морето.

Традиционните собственици на Националния парк Дейнтри са аборигените, за които всички тези забележителни природни красоти, имат духовно значение като така наречените „подскачащи камъни” в Торнтън Бийч. Местната скална настилка е еластична и при преминаване е като жива и за това каменната пътека се нарича „подскачаща”.

Най-подходящо време за посещение на този девствен район на Австралия е между април и ноември.

 

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Национален парк Дейнтри