Водопадът Уоламан (Wallaman) е разположен в северната част на австралийската област Куинсланд, в Националния парк Гирингюн, където се срещат уникални растения, съществували още по време на древния континент Гондвана. Този пленително красив водопад , спуща водите си от височина 268 м в басейн с дълбочина 20 м. Водопадът Уоламан е най- високият в Австралия и е обявен от ЮНЕСКО като обект за световно наследство.

Началото на водопада идва от притока на река Хърбърт, Стони Крик, течащ по склона на платото Атертон като височината му е по-малка докато събралия се воден поток се спусне от 268 м. Формирането на високите скали и пролома на водопада Уоламан, се е извършило в продължение на 50 млн. години от водите на река Хърбърт и нейните притоци по пътя им към вливането в Коралово море.

Пейзажът около водопада е невероятен и е част от влажните тропични гори на Куинсланд. Красивата природа се характеризира с остри върхове, впечатляващи клисури и гъсти влажни гори с различни видове евкалипти и протеидни растения. Клисурата Мосман, разположена край едноименния град, е изключително живописна и предлага прекрасни водоеми за плуване.

Този защитен кът на Австралия с девствена природа гъмжи от диви животни като казуари-птици,подобни на щраусите,дървесни кенгуру, беседкови птици, дори и соленоводни крокодили.

Най-подходящо време за посещение на водопада Уоламан и околностите е между април и ноември. С полет се стига до най-близкия град Кернс, откъдето има организирани посещения на водопада Уоламан и  прекрасните места на северен Куинсланд.

Гласувай:
Рейтинг 1 от гласували Водопадът Уоламан