Четириетажният водопад Мичъл е емблематична атракция на областта Кимбърли и един от най-зрелищните водопади в Австралия. Водопадът Мичъл се намира в отдалечения, но достъпен Национален парк на река Мичъл в необхватните земи на Западна Австралия.

Паркът обхваща 1150 кв. км земя от платото Мичъл, известно с грандиозни гледки към водопада Мичъл и огромната савана от ендемичните вековни  ветрилни палми. Известен още като Punamil-Uunpuu за местните жители-аборигените от племето Wunambal,леглото на водопада е издълбано в червените скали от пясъчник от водите на река Мичъл. В резултат на това са се появили четири хипнотизиращо-изумрудени   водни басейни, от които водите се спускат от един на друг на обща височина 80 м.

Наименованието на реката и водопада са наречени на премиера на Западна Австралия Джеймз Мичъл, управлявял щата в началото на 20 век. Този впечатляващ каскаден водопад може да бъде разгледан пеша по неравен терен. Най-добър изглед към водопада и околностите е от въздуха. Но който и начин да се избере, посещението на водопада Мичъл ще е едно незабравимо преживяване. Чудесно време за посещение на водопада Мичъл  в пиковия му воден капацитет е през феврури и март с полет от град Кунунура, а също и със сезонни полетни обиколки от речна гара Драйсдел и хеликоптерни обиколки от къмпингите в Националния парк „Река Мичъл”.

Пешеходната пътека до водопада се отклонява от къмпинга, където посетителите ще открият интересни скални форми на около 40 хиляди години и маркирани пътеки с дължина около 8 км до водопада. Освен това в парка живеят над 50 вида бозайници и 86 вида земноводни и влечуги. В тропическите местообитания на района живеят над 220 вида птици.

В град Пърт е единственото  международно летище в Западна Австралия и от там с вътрешен въздушен полет се стига до Кунунура , който е сравнително най- близо до Националния парк „Река Мичъл”.За тези, които имат желание да разгледат девствената природа на Австралия е пътуването от Сидни до Пърт с луксозния влак Индийският пацифик. Това скъпо удоволствие може да ви осигури екскурзионни спирки в Брокен Хил и Калгурли и въпреки, че пътуването продължава четири дни, преживяването е страхотно. Основните забележителности тук са безброй плажове, скали с праисторически животни, причудливи клисури, коралови рифове, розови езера, гигантски дървета и богата флора и фауна.

Гледката към водопада Мичъл е зашеметяваща! 

Гласувай:
Рейтинг 1 от гласа Водопадът Мичъл