Заливът на акулите (Shark Bay) е уникално място. Разположен по крайбрежието на щата Западна Австралия в залив на Индийския океан,с население около 1000 души, районът обхваща площ от 23 хил. кв. км  със средна дълбочина 9 м и дължина на бреговата линия 1500 км.  

Името му е дадено от английския изследовател Уилям Дампиер през 1699 г., който забелязал, че най-големите риби на света-китовите акули, се събират  в залива, през априлските и майски пълнолуния. Само тук, в Залива на акулите и на още две-три места по света са се запазили потомци на някои от най-ранните форми на живот на нашата планета-живи морски строматолити, които при това могат лесно да бъдат открити.

В много солените води на морския природен резерват”Хемлин Пул”, включен в морския парк Shark Bay, при отлив се вижда група от странни колони, могили и купчини с височина около 50 см. Без техните предци, появили се на Земята преди около 3,5 милиарда години, днес нямаше да съществува никоя от формите на живот. Тези разнообразни форми са изградени от фотосинтезиращи бактерии, които абсорбират въглеродния двуокис и отделят кислород. Без тях атмосферата на нашата планета нямаше да става за дишане, а озоновия слой, който ни предпазва от слънчева радиация, нямаше да го има.

Този район, известен с богатия си морски живот, влиза в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1991 г.Залива на акулите включва около 30 острова с много защитени територии. Остров Дирк Хартог освен, че е най-големият има и историческо значение за района. Наречен е на холандския морски капитан Дирк Хартог, стъпил на острова през 1616 г. и оставил калаена плоча с надпис на екипажа и датата и годината, която днес се намира в Rijksmuseum Amsterdam.

Една от важните забележителности на Залива на акулите е така наречената „Стръмна точка”, която е най-западната точка на Австралия. Този район е едно от известните места за риболов (тук има над 320 видове риба), но много често акулите крадат улова на рибарите. Освен това залезите на Steep Point са неповторими и ги наричат „последните залези” на Австралия, тъй като не може да се отиде по-близо до залеза на континенталната част на континента , освен да се види от тази точка.

В Залива на акулите са Националния парк Франсоа Перон и полуостров Хералд Байт, който е известен с извличането на перли от диви мекотели и е предизвикателство за гмуркачите.

Zuytdorp са варовикови скали, простиращи се на 300 км с изглед към залива, на височина 250 м над морето, чието наименование идва от холандския кораб „Zuytdorp”, претърпял корабокрушение през 1712 г. Този дебел варовик, наричан Тамала се използва в строителството и в парковете на Австралия, заради отличните му качества.

Monkey Mia е резерват в морския парк Залива на акулите. Отстоящ на 25 км от град Денъм, това място, означаващо „подслон” на езика на аборигените, е любимо за индо-тихоокеанските делфини, които се приближават до брега за радост на туристите. Всичко започнало през 60-те години на миналия век, когато рибар и съпругата му, връщайки се от улов, започнали да хранят делфините. Новината за това бързо се разнесла и станала атракция, посещавана от много хора, които искали да видят отблизо делфините и да им дадат храна. Днес, в Мънки Мая има пътища, паркинги и определена храна, която се дава на посетителите за делфините.

В Залива на акулите живеят над 10 хил. дюгони(морски крави),които пасат сред зелените водорасли, чиято площ е огромна тук и е важна храна за морските животни. В Залива на акулите Дюгоните се чувстват много добре, докато другаде са заплашени от човешката дейност, която разрушава подводния им свят и те често стават жертва на на сблъсъци с морски съдове. Тук тези гигантски морски бозайници (послужили като прототип на морските сирени), предпочитат да се държат настрана от хората. Понякога те се доближават до разхождаща се с туристи лодка.

Най-подходящо време за посещение на Залива на акулите е през пролетта и есента, с полет от град Пърт до град Денъм, което е 800 км и после по шосе до Залива на акулите.

Гласувай:
Рейтинг 1 от гласували Заливът на акулите