Малкото средновековно бижу на Тоскана. Така ще срещнете описана Сиeна (Siena) – италиански град в област Тоскана, главен административен център на едноименната провинция Сиена. Градът е разположен сред хълмиста местност южно от Флоренция. Сиена е прочута с художествената си академия, обработката на мрамор и провъзгласяването си за столица на културата на Италия за 2015 г. Сиена е известна и с това, в нея се намира първата банка в света, основана през 1472 г. Инетресен е фактът, че тази банка и до ден днешен работи.

Сиена, освен всичко друго, е и градът на банкерите и на масоните. За мнозина Сиена е като пленителна дама, която само загатва, но не ти казва нещата, само загатва, дразни въобръжението си и го кара да се разгръща до неподозирани висоти. Република в републиката, която трудно допуска нещо да навлезе на територията й. Сиена

Но може би една от най-известните глави в историята на Сиена е вековните битки за надмощие между нея и вечният съперник – Флоренция. Двата града се съревновават във всички възможни сфери, като това съревнование прекосява историята и стига до наши дни. И днес те се  конкурират по красота, шедьоври на изкуството и културата, в сферата на виното и кухнята.Историята на града е изпъстрена с много събития от това „вечно дерби”, в което в крайна сметка победител излиза Флоренция. За съжаление последствия от него водят отслабването на Сиена и тя се превръща във второстепенен град в Тоскана.

Сиена е основана от етруските пре 400 г.пр.Хр. По това време земите на днешния град са били населявани от племе с името сайна. Когато император Август е управлявал градът, той е превърнат в римска колония, на която е било присвоено името Сиена Юлия. Съществува една легенда за създаването на Сиена. Според нея градът е бил основан от двама братя – Аксий и Сений, които дошли по тези места, за да се крият от чичо си Ромул. От тук тръгва и историята защо символът на града е вълчица, кърмеща създателите на Рим. За съжаление по римско време Сиена не успял да процъфти, тъй като бил доста далеч от важните търговските пътища. Обрат в развитието и историята на града настъпва след инвазията на ломбардите в Сиена, които решили да пренсочат търговията през далеч по-безопасни пътища, които минавали точчно през територията на днешния град.

Несъмнено най-важният етап в иторията на Сиена е XIII век – XV век, когато тя се обособява като независима република. Успява успешно да развие банковото дело, търговията и тъкачеството. Тогава са издигнати най-важните сгради и са поставени основите на сиенската школа по изкуства.

За Сиена като туристическа дестницаия може много да се разказва. Благодарение на войната за надмощие с Флоренция много от средновековните й сгради са запазени, за да се превърнат днес в неповторимо архитектурно и историческо наследство.

Градът е малък, но изпъква със значителни и несравними сгради. Най-известната му забележителност е Пиаца дел Кампо. Този средновековен площад във форма на обърната раковина е номиниран за един от най-хубавите в Европа. Разделен е на девет очертани с мрамор ивици, за които се казва, че имитират гънките в плаща на Дева Мария.

Любопитен факт около площада е, че той е построен на мястото, където се свързват трите хълма, върху които се намира и самият град. Строежът му завършва през XIII век и от тогава се превръща горещата точка на града. Важно е да се отбележи, че на това място се осъществява традиционният фестивал за Сиена – Палио, който представлява конно надбягване върху коне без седла, провеждано на всеки две години.

На Пиаца дел Кампо се намират сградата на кметството, в която се помещава намира музей на изкуствата, множество църкви и базилики – Санта Мария деи от XIII век, издигната готика и римски стил, Сан Доменико, завършена е през 1265г., Сан Франческо, построена 1255 г., Свети Дух и Сан Мартино.

Кулата Торе дел Манджа е друга перла в короната на Сиена. Намира се на самия площад и е построена, за да символизира разцвета на града. Издигната е през 1348 г. Височината й е колкото на катедралата на Сиена – цели 88 метра. Идеята на еднаквата височина е да се покаже, че тук държавата и църквата са равнопоставени.

Палацо Публико е самото олицетворение на италианската архитектура. Днес сградата служи за кметство и музей на изкуството.

Катедралата на Сиена е още един средновековен шедьовър. Издигната е през 1263 г. от Андреа Пизано, който залага на бял, зеленикаво-черен и червен мрамор. В самото дуомо могат да се различат използваните  стилове архитектура – прекрасна палитра от класически, романски и готически стил. Сътворяването на статуите на св. Петър и св. Павел е поверено в ръцете на ненадминатия Микеланджело. В тази катедрала се намира и музея на операта, в който се се съхраняват произведения на видни творци от Сиена.

Интересна за разглеждане е и ботаническата университетска градина в Сиена.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Сиена