Розовото езеро Хилиър е едно от природните чудеса на Австралия. Разположено на остров Мидъл, най-големият от архипелага Recherche недалеч от южните брегове на Западна Австралия, особеното на това езеро е, че цветът на водата му е розов.Този необичаен цвят на езерото все още е загадка.

Първите сведения за розовото езеро на остров Мидъл датират от 1802 г. , когато британският мореплавател и хидрограф Матю Флиндърс и капитана на кораба Джон Тистъл, посещават тези места на път за Сидни. Флиндърс наблюдава „розовото езеро” като се изкачва на най-високия връх на остров Мичъл (сега се нарича връх Флиндърс) и отбелязва в записките си, че „водата на розовото езеро е толкова наситена със сол, че в близост до бреговете му, кристализира достатъчно количество, за да се зареди кораб”. Флиндърс посещава острова още веднъж през 1803 г. като корабът акостира в залива Гус-Айлънд, за да натовари хранителни запаси, включително и няколко бъчви сол от близкото розово езеро.  Флиндърс го нарича езерото „Хилиър” на името на член от екипажа, починал от дизинтерия преди експедицията да напусне острова.

Езерото Хилиър е с дължина около 600 м, ширина 250 м и е заобиколено от пясъчна ивица и гъста гора от евкалиптови и чаени дървета, стигащи до височина 35 м, а цветовете им наподобяват четка за почистване на прах. Причината за розовия цвят на езерото е неизвестна.
През 1950 г. екип от учени изследва водата му като се надяват да открият пигмент в  особения вид водорасли Dunaliella salina, които образуват розовия цвят. Но за съжаление учените не откриват нищо, което да потвърди предположенията им.

През 1889 г. Едуард Андрюс изследва търговските възможности за производство на сол от езерото Хилиър и за кратко се преселва на острова с двамата си сина. Но след една година неуспешен бизнес , се отказват. Малко по-късно на острова се строи малко предприятие за добив на сол, но и то не може да наложи масовото производство на този толкова необходим хранителен продукт.

Въпреки високото съдържание на сол, езерото Хилиър е безопасно за плуване. Но все пак не е препоръчително заради отдалечеността на този толкова интересен район. Най-красиво и впечатляващо, езерото Хилиър изглежда от въздуха-една прекрасна розова пелена сред зелената пустош на Западна Австралия. Най-лесен начин да се стигне до езерото е с полет от летището на най-близкия град Есперанс-има по шест полета на ден, като се прелита над езерото Хилиър и околността. Изживяването е невероятно.

Гласувай:
Рейтинг 1 от гласували Розовото езеро Хилиър