Уелингтън е красивата столица на Нова Зеландия, разположена в югозападния край на Северния остров между пролива на Кук и планинската верига Ремутака. С население около 400 хил. души, Уелингтън е известен като най-южната столица и най-ветровитият град в света. Средната скорост на вятъра тук е 27 км в час и даже приземяването на самолетите на  летището в града понякога е трудно. Международното летище в Уелингтън е най-натовареното в страната, автобусите и влаковете достигат до очарователното крайбрежие Капити и Вайрарапа, а фериботите свързват града с Южния остров. Името му идва от град Уелингтън в английското графство Съмърсет и е наречен така от първите заселници през 1840 г.  Градът е обявен за столица през 1865 г. и става не само културен и икономически център на страната, но и известен със своите кафенета,нощните забавления и богатия театрален живот.

Уелингтън  е живописно разположен по склоновете на планината и в ясен ден се виждат заснежените вериги на Kaikoura на юг от пролива Кук, а на север се простират златните плажове на крайбрежието Капити.В града могат да се видят сгради в различни архитектурни стилове. Градският площад е заобиколен от кметството и офисите му, центъра на Майкъл Фаулър, където се провеждат важни за града събития, Централната библиотека на Уелингтън и  Градската художествена галерия. Мостът  „От града до морето”(City-to-Sea ) е пешеходен мост, украсен с нетрадиционни дървени скулптури, някои от които оформят страните на моста, който е интересна туристическа атракция. Правителствените сгради от 1897 г. са с прекрасна архитектура и в една част от тях се помещава Юридическия факултет на Университета „Виктория” в Уелингтън.

Музеят на Нова Зеландия Te Papa Tongarewa е Национален музей и е една от важните забележителности на Уелингтън,  посещаван от 1,5 млн. души годишно. Модернистичната шестетажна сграда  е разположена близо до брега и съдържа изложби и експонати, посветени на културата, историята и околната среда на Нова Зеландия. Най-посещавани са: историческата колекция, включваща дрехи още от 16 век; колекция от около 20 хил. марки; тихоокеанската колекция с около 13 хиляди исторически и съвременни вещи от тихоокеанските острови. Впечатляваща е ценната колекция на семейство Елгар от английски и френски мебели и картини, най-старите от които са от 17 век.

Семейството е притежавало имение близо до Уелингтън, но след смъртта им голяма част от разкошната мебелировка е завещана на музея.Музеят се гордее с колекцията си от калмари и с най-големия екземпляр на калмар с тегло 495 кг и дължина 4,2 м, уловен от новозеландски рибари край Антарктида. Към музея има открити пространства с изкуствени пещери, местни храсти и цветя.Освен това в сградата на музея има няколко кафенета и магазини за сувенири.

Важна част от историята на Уелингтън  е Музея на града и морето, разположен на пристанището Куинс в с старинна сграда от 1892 г. В четирите етажа е разказана историята на Уелингтън и как се е развил като столица на Нова Зеландия. Гигантски киноекран показва поредица от филми за Уелингтън, а в кинотеатър Wahine към музея,  се показва късометражен филм за трагичното събитие през 1960 г. , когато потъва фериботът  със същото име.

Има една сграда в Уелингтън-Te Rau Kura, където могат да се видят истинските лодки на маорите-кану, издълбани в корпуса само на едно тяло.  С тях, те  са плували в океана, за да ловуват.

Живописното естествено пристанище на Уелингтън и зелените склонове, украсени с многоетажни предградия на колониални вили, са популярни сред туристите. Това са  дървени къщи от 19 век като известните „Рисувани дами”  в квартал Маунт Виктория; най-старата колониална къща на дърводелеца Уилям Уолис, построена от дървото каури през 1858 г.;уникалната къща с градина на известната новозеландска писателка Катрийн Мансфийлд.

Параклисът Футуна в Карори е емблематична сграда, проектирана от маорския архитект Джон Скот и е една от най-значимите в архитектурно отношение новозеландски сгради на 20 век.

Старият Сейнт Пол(Old St Paul, s)е историческо място и забележителност на града. Сградата е първата англиканска катедрала в града от 19 век , построена в готически стил, изградена от местен дървен материал със зашеметяващи витражи.

На върха на вулканичен хълм се намира Ботаническата градина на Уелингтън, обхащаща площ от 25 ха, създадена през 1868 г.До нея може да се стигне със зъбчатата железница или с кабинковия лифт от центъра на Уелингтън. В това фантастично място можете да се насладите на обширната розова градина на лейди Норууд, невероятната кактусова градина, оранжерията с бегонии, от които не можете да откъснете очи, когато са цъфнали с невероятните багри от цветове, езеро с патици и светещи червеи, видими през нощта по пътеките в Главната градина.

Високите дървета по алеите и пейките са прекрасно място за почивка особено през уикендите.
Уелингтън е не само история, в него има модерни сгради , площади и паркове, които подхождат на развитието на света и са част от живота на младото поколение на града. Най-високата сграда в Уелингтън  е Majestic Center с височина 116 м и 29 етажа.Извитата й форма се определя от параметрите на вятъра. Входът на ул.”Уилис” към сградата се състои от триетажно фоайе със стъклен покрив, а външността на кулата е облечена с ленти от синьо стъкло.

В Уелингтън могат да се посетят всякакъв вид театрални изяви- концертите на Новозеландския симфоничен оркестър,представления на Националната опера и на балетната трупа на страната. Тук се провеждат и всевъзможни фестивали и спортни събития като международно биенале на изкуствата, ежегоден международен джазов фестивал,новозеландското артшоу на достъпното изкуство, празниците на популярното изкуство и ежегодният ръгби „Севънс”, за който билетите никога не стигат.

Улица „Кюба” в Уелингтън е наричана център на уникална култура на града, известна с бохемската си природа и множество заведения, магазини, ресторанти, книжарници  и разбира се кафенета. Кафенетата в Уелингтън са чудесни, защото в тях кафето се пече на място и вкусът му е превъзходен. Ежегодно през февруари по улица „Кюба” се провежда карнавал, когато е много пъстро и очарователно.
Столицата на Нова Зеландия Уелингтън е една прекрасна за посещение дестинация!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Уелингтън