Окланд (Auckland) е невероятен новозеландски град, живописно разположен на западния бряг на тихоокеанския залив Хаураки на Северния остров. С население около 1,5 млн. жители, Окланд е космополитен град, обграден от феноменален воден свят, осеян с повече от 50 острова. На езика на маорите град Окланд се нарича Tamaki Makaurau или „Място, желано от мнозина”. И наистина, развлеченията на слънчевите острови, походите през джунглата, пикника на върха на вулкан, дегустация в някоя от винарните или разходка по пустия океански плаж, засипан  с черен пясък-всичко това е желана мечта или може би действителност за този забележителен град. Необикновената полинезийска култура, съчетана със страстта към превъзходната храна и пазаруване, привличат тук  туристи от цял свят. Създаден през 1840 г., град Окланд е столица на Нова Зеландия до 1865 г., а името му идва от английското графство Окланд.

Разходката за туриста обикновено започва от централния площад, който в Окланд се нарича Aotea Square и е място за провеждане на митинги, фестивали и други обществени събития. Една от най-известните и внушителни сгради в Окланд , е тази на кметството. Построена през 1911 г., пететажната сграда притежава концертна зала с 1673 места  и е с една от най-добрите акустични звуци в света. Големият четиристранен часовник на кулата е допълнение към тази важна за града сграда, единия от входовете на която е на Qeen Street – главната търговска артерия със смесица от старинни и нови сгради. Улица Куин ви отвежда до пристанището Уайетемата, където са акостирали множество яхти, което показва, че това е едно от предпочитаните места за яхтсмените-наричат Окланд  още„ Града на платната”. А вулканичния  остров Рангитото защищава залива Хаураки и пристанището от ветровете, които са нещо обикновено за океана.В новозеландсккия морски музей, разположен в пристанището Хобсън могат да се видят изложби и експонати, свързани с морската история на страната.

Заслужава внимание Алберт парк в централната част на Окланд с много цветя, зеленина и превъзходно място за почивка. Разхождайки се около централната част на града, ще ви направят  впечатление къщите с арковидни тераси и интересни фасади от 1897г.

Една от важните забележителности на Окланд е Военният мемориален музей, разположен в голям обществен парк на най-високата точка на Окландския домейн. Огромната изискана сграда е построена през 20-те години на 20 век в неоготически стил. Богатите колекции на музея разказват за историята на Нова Зеландия. На входа ви посреща старинно оръдие, използвано във войните, а в една от залите са изложени материали и експозиции от войните и селищата на коренните жители-маорите. Интересна е колекцията от исторически карти, а също и малка колекция от значими карти, свързани с откриването и изследването на Тихия океан и островите, от европейци  преди 1800 г. Други забележителни колекции в музея са: колекция от списания от 1867 г. до наши дни, които наброяват около 4500 заглавия; музейни хербарий от растителни екземпляри; голяма колекция от охлюви; приложни изкуства; мебели; бижута; музикални инструменти, включващи редки цикулки и клавесин от 18 век.

Ако разполагате с повече свободно време, пък и за радост на децата, можете да посетите аквариума в източното предградие на Мисион Бей, където ще видите пингвини, костенурки, акули, тропически риби и други морски обитатели.

От забележителностите на Окланд  не трябва да се пропускат Музея на транспорта, Увеселителния парк Rainbows с над 20 атракции, Католическата катедрала „Св. Патрик” от 19 век, залата за 12 хил. души Spark Arena.

Емблематичната забележителност на Окланд  е Sky Tower-най-високата свободно стояща конструкция в Южното полукълбо с височина 328 метра с отлични панорамни гледки. Модерната секция на Художествената галерия е огромна нестандартна сграда, завършена през 2011 г., в която могат да се видят произведения на изкуството на новозеландски художници и майстори на приложното изкуство. Кулите-близнаци на Националния банков център са сред най-високите сгради в Окланд.

Друга туристическа дестинация на Окланд е вулканичния конус с тревист кратер Маунгахау в планината Едем. Това е най-високата 196-метрова естествена точка на провлака, от където 360-градусовата гледка към града е възхитителна. Величественият кратер, подобен на купа е дълбок 50 м и е наречен Te lpu a Mataaho(Купата на Матахо). Матахо според маорите е божество, което живее в кратера и е пазител на тайните, скрити в земята. Превозните средства са забранени до върха. Любопитно  е, че  в строителството на платформата за наблюдение на връх Едем, е участвал кралският слон Том. Тригодишният слон е подарък на Алфред, син на кралица Виктория , по пътя му към Окланд през 1870 г. Около страните на вулканичния конус има базалт от сини камъни, които се използват за градивни елементи.

Много посещаван в Окланд   е регионалния парк Уейтакиър, който е част от планинска верига със същото име. Забележителни в парка са четирите сърф плажове  Piha, Wuriwae, Te Hengca и  Karekare . По  77-километровата пътека Хилари  от посетителски център Аратаки до Муривей през планинската верига, ще изживеете незабравими мигове, наслаждавайки се на красивата природа и чудесните гледки, откриващи се по време на многодневния преход. Неслучайно пътеката е наречена на новозеландския алпинист Едмънд Хилари.

В Окланд се провеждат много фестивали. Един от най-интересните е Фестивалът на феновете, когато по улиците на града настъпва голлямо оживление от танцуващи, облечени в костюми на любими животни и други любими герои.

Нощният живот в града е съсредоточен по Куин Стрийт, Понсъби Роуд  и Карангахейт Роуд. Окланд е един от най-хубавите за живеене  градове в света!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Окланд