В красивия парк Fiterog Garden в Мелбърн, един от най-големите градове на Австралия, се намира скромна къща с прекрасна английска градина, известна като Домът на капитан Кук.

Джеймс Кук е най-славния от всички морски пътешественици на Англия. Смелите му планове, постоянството при изпълнението им, обширните му познания, го превръщат в образец на истински морски откривател. Кук посещава цялото източно крайбрежие на днешна Австралия,открива Нова Каледония, Саут Джорджия, земята Сандуич, установява, че Нова Зеландия се състои от два острова, разделени с проток, носещ неговото име. Открива и Хавайските острови, които му изиграват лоша шега-там намира смъртта си на 14 февруари 1779 г. Загубата на капитан Кук предизвиква всеобщ траур в Англия. Лондонското кралско дружество издава медал в негова памет, а споменът за него е все така жив.

Къщата, известна като Домът на Кук,е на родителите му Джеймс и Грейс Кук, построена през 1755 г. в селцето Велик Айтон, Великобритания. Кук е посещавал този дом, когато се завръщал за кратко от своите далечни пътешествия. През 1933г., притежателката на къщата решава да я продаде, но при условие да остане притежание на Англия. Автралийското правителство държало да има някакъв спомен от човека, родоначалник на тази богата страна. След дълги преговори се стигнало до споразумението думата „Англия” да бъде заменена с „Империя”. Къщата се превръща в собственост на австралийското правителство и през 1934 г., тя е разглобена и опакована в 253 кутии и 40 сандъка.

Транспортирането  до „Зеления континент” е финансирано от мелбърнския бизнесмен Ръсел Гримвейд.
Къщата на Кук се счита за историческа забележителност, въпреки че малко от експонатите са принадлежали на семейство Кук. Но интериора, предметите и приборите отразяват живота в ерата на великия навигатор и мореплавател. Във фойето ви посрещат статуята на Джеймс Кук и портрет на съпругата му Елизабет. Даже резниците на бръшляна около къщата са донесени от Англия. По такъв начин почитателите на  великия мореплавател Джеймс Кук са отдали своята трогателна почит.

 

Гласувай:
Рейтинг 1 от гласували Домът на капитан Кук - Мелбърн