Дворецът на културата в град Яш, културната столица на Румъния, е огромна великолепна сграда, най-важната забележителност на града, събрала интересната му история. Дворецът съществува още при управлението на принц Александру Морузи (1803-1806), който по-късно е е реновиран по проект на архитекта Николае Сингуров при княз Михаил Стърджа( 1841-1843). Разположен сред огромен парк, Княжеският дворец в столицата Яш,още тогава впечатлява с мащабните си размери и пищност. От този период е легендата за 365-те стаи в двореца, колкото са дните в годината.

В началото на 20-ти век, румънското правителство възлага на румънския архитект Бериндей да проектира възстановяването на Стария княжески дворец в неоготически стил. Започната през 1906 г., реконструкцията е спряна от избухването на Първата световна война, но въпреки, че е незавършена, в сградата се приютяват румънски и руски войници. Ремонтът е завършен през 1925 г. и сградата е открита от цар Фердинанд I от Румъния. Но след най-сложните възстановителни работи  на историческа сграда в Румъния, започнали през 1990 г. и  завършили окончателно едва през 2016 г., Дворецът на културата е шедьовър, впечатляващ с изумителна фасада и вътрешен интериор.

Служил като дворец на администрацията и правосъдието до1955 г., Дворецът на културата е преименуван на Молдавски национален музеен комплекс. Той включва четири музея: Художествен, Исторически, Етнографски и Научен. Пред Централния вход  на Двореца е издигната конната статуя на Стефан Велики (1433-1504),чиято борба за независимост на Молдова е пословична.

Главният вход на двореца е през Голямата кула, която е главна архитектурна  част на двореца. На всяка от трите й страни е монтиран часовник с диаметър 3,25 метра като циферблатите са украсени с витражи, представляващи 12-те астрологически знаци. Двама млади мъже в национални носии са изрисувани отстрани  на всеки от часовниците. А песента „Нога Унирии”на 8-те камбани на всеки час, радва жителите и гостите на града. Прозорците с витражи на кулата и на двореца се осветяват вечер, което придава тайнственост и приказност на цялата сграда. Дворецът разполага с 298 стаи с площ от 34236 кв.м като някои от тях са декорирани със специален материал, имитиращ дъбово дърво.

В 24-те зали на Художествения музей, могат да се видят постоянни изложби с произведения на световно известни и румънски художници  като Караваджо, Паоло Веронезе, Пиетро Либери, Салватор Роза и мн. други. Историческия музей предлага повече от 48 хил. експонати от археология, нумизматика, декоративно изкуство, древни книги и други документи. Един от най-интересните експонати тук е мамутен череп на 70 хиляди години, а също и красиво изрисувани керамични изделия от трипилската култура от 4300-4000 г. пр. н. е. Етнографският музей притежава повече от 13 хиляди предмета, свързани с бита на жителите на Молдова, както и интериора на селски къщи и уреди, използвани в грънчарството, тъкането и обработката на дърво. Любопитно е, че голяма част от експонатите са на повече от 100 години.

Удивителна е готическата стая в музея, където будят възхищение средновековни бестиариум-рисувани животни като грифони,орли, лъвове и др. А в Стаята на воеводите на първия етаж е уникална вратата с метални декоративни елементи и тук са изложени портретите на владетелите на Молдова и на Румъния като се започне от Децебал и Траян.

Гледката към каскадния шадраван в парка към Двореца и многото зеленина и грациозни пейки са приятно място за почивка след чудесната разходка в Молдавския национален музеен комплекс.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Дворец на културата - Яш