Лувърът е възхитителна сграда, съхраняваща съкровища от картини, скулптури и изумителни мебели, говорещи за вкусовете на владетелите, които са ги притежавали. Лувърът е най-големият музей в  света на изкуството, исторически паметник на една от мечтаните европейски столици Париж и дом на най-известната картина на Леонардо да Винчи- Мона Лиза.  Близостта на емблематичната река Сена и градините Тюйлери, създадени от Катерина Медичи през 1564 г., правят Лувъра една от желаните забележителности на Париж.

Старият Лувър заема мястото на крепост от 12 век, построена от крал Филип Август за защита от набезите на викингите. Основите й са видими в сутерена на музея като отдел „Средновековен Лувър”. По времето на Шарл V крепостта-замък, се превръща в кралски дворец, а в следващите векове се използва от време на време от кралете на Франция като основна резиденция. По-късно Франсоа I разрушава крепостта и създава градини на нейното място. Малко по-късно върху основите на крепостта се издига модерен дворец.

През 1678 г. Кралят-Слънце построява Версайския дворец и оставя Лувъра като място за показване на кралската колекция от картини и скулптури.Голямата галерия към Лувъра е построена по времето на АнриIV и е с дължина 1 миля и ширина 30 м. Освен това крал Анри слага началото на традицията, в двореца да се канят именити художници и занаятчии, които да работят, влагайки своя талант в сътворяването на шедьоври, удивляващи поколенията.По идея на Клод Перо през втората половина на 17 век е издигната 173-метровата фасада на двореца. Освен кралската колекция в двореца Лувър се появява и колекция от древногръцки и римски скулптури. През 1692 г. сградата на двореца е заета от Академията на науките и Кралската художествена академия за следващите 100 години.

По време на Френската революция е взето решение двореца Лувър да се превърне в музей, показващ шедьоврите на нацията. Музеят е открит на 10 август 1793 г. с изложба от 537 картини като при Наполеон произведенията на изкуството се увеличават. Но след абдикирането му много от ценните експонати са изчезнали.

Възходът на Лувъра настъпва едва при управлението на Луи XVIII и Шарл X, а по време на Втората френска империя музеят увеличава колекцията си с 20 хиляди произведения на изкуството. Много френски богаташи даряват или завещават колекциите си като фамилията Ротшилд. Тяхната колекция е предоставена на Лувъра през 1935 г. и запълва самостоятелна зала, съдържаща 40 хил. гравюри, 3 хиляди картини и 500 илюстрирани книги.

Настоящата структура на Лувъра се е увеличавала и разширявала през вековете докато достигне сегашните феноменални размери. Великолепният комплекс  заема площ от 40 ха и образува два основни четириъгълника, затварящи две големи части: Квадратна  и Наполеонова.  Квадратната е една от основните части на Лувъра, завършена при Наполеон I, а Наполеоновата  част  е построена  по времето на Наполеон III и е по-голямата като двете  са разделени от огромния публичен площад  Place du Carousel.

Изумителните колекции от произведения на изкуството на Лувъра са разделени на 8 кураторски отдела: Египетски антики; Близкоизточни антики; Гръцки, етруски и римски антики; Ислямско изкуство; Скулптури; Декоративни изкуства; Картини; Графики и рисунки.

Впечатлението от външния изглед на Лувъра е защеметяващо и човек очаква със затаен дъх влизането в музея като в храм. Стълбищатата във фоайетата, скулптурите, таваните, залите- всичко е една прекрасна магия. Мона Лиза на Леонардо да Винчи е в отделна зала със защитено стъкло. В музея могат да се видят картини на Рембранд, Рубенс, Тициан, Пусен и много други известни художници.Сред прочутите скулптури в Лувъра са Венера Милоска и Нике от Самотраки.Венера Милоска е една от най-прочутите скулптури на древногръцкото изкуство, открита сред руините на древния град Милос на едноименния остров в Бяло море през 1820 г.

Изработена от полупрозрачен пароски мрамор с височина 203 см през 130-90 г. пр.н. е.,статуята изобразява богинята на любовта и красотата Афродита и въпреки, че е без ръце, тя е съвършена. Статуята на Нике е намерена на остров Самотраки и изобразява богинята на победата Нике.Изработена от пароски мрамор, статуята показва изключителното майсторство на неизвестния скулптор, особено в извайването на драпериите на дрехата. Главата и ръцете на статуята на Нике липсват и въпреки че някои фрагменти са открити от френския консул и любител-археолог Шарл Шампоазо, те се пазят отделно в хранилището на музея.

Голямата колекция от мебели в Лувъра заслужава особено внимание като едни от най-великолепните са тия помещения, които по свой вкус е обзавел Наполеон III.

През 1983 г., по идея на френския президент Франсоа  Митеран и архитекта И.М Пей е построена стъклена пирамида на Главния вход, улесняваща потока от туристи.  

Още толкова много неща могат да се видят в Лувъра, че човек трябва да си избере предварително какво ще разглежда.Музеят е отворен всеки ден от 9 до 18 часа без вторник, а билети е препоръчително да се купят онлайн, за да не се чака на дългите опашки.
Посещението на Лувъра е чудесно предизвикателство и преживяване!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Лувър