Ландсберг е германски град, запазил очарованието и духа на Средновековието. Разположен на устието на минаващата през града река Лех, Ландсберг е един от най-слънчевите градове на Германия и не случайно е по средата на Романтичния път в Горна Бавария. Ландсберг е  областен град с население около 30 хил. души, отстоящ на 55 км от Мюнхен и на 35 км от Аусбург.

Създаден още през 12 век, Ландсберг на Лех има богата история. Тъй като има важно стратегическо значение, херцозите на Бавария подкрепят строителството на крепостни стени и впечатляващи сгради, които будят възхищението на гостите на града и днес. Притоците на река Лех из града го правят да прилича на една малка Венеция и още по-привлекателен.

Още през 1320 г., Ландсберг получава правото да налага мита върху производството на сол като така градът получава значителен просперитет. От 1937 до 1945 г., Ландсберг е любим град на Хитлер и е наричан „Хитлерюгенд”или Град на младежта. А към края на Втората световна война в района на Ландсберг е построен един от най-големите концентрационни лагери, където са загинали хиляди невинни хора. Но пък градът е един от малкото, пощадени от въздушните вражески нападения.За това Старият град и очарователният пейзаж са любимо място за посещение от жителите на съседните по-малки градове и за туристи от други страни. Старият град езаобиколен от добре запазени градски стени, а Байертор е най-голямата и красива порта към градска стена в Южна Германия. Построена през 1425 г. в късно-готически стил с прекрасната си цветна фасада, тя е една от главните забележителности на Ландсберг. При хубаво време от платформата й на 36 м височина, се разкрива зашеметяваща гледка към заснежените върхове на Алпите. Централният  площад с неговата необичайна триъгълна форма, фонтанът с фигурата на Дева Мария  от 1700 г. и старото кметство с изключителната фасада в стил рококо, построено от баварския майстор-строител Доминик Цимерман, са едни от първите неща, пленяващи посетителя.Градската кула от 13 век Шмалцтрум е останала от първата крепостна стена  и е като украшение на Стария град с разноцветните керемиди, красивата бродерия по фризовете и камбаната.

Енорийската църква „Успение Богородично” е една от най-грациозните в Ландсберг. Преработена в бароков стил през 1708 г., тя впечатлява с вътрешния си разкошен интериор и заслужава да се види.

Католическата църква Йоханискирхе е дело на Доминик Цимерман и се смята за едно от най-очарователните творения на баварското рококо. Олтарите, картините, овалния под, оформените като хралупи стени, куполообразния свод, поддържан от изпъкналия корниз,придават класическа монументалност на църковния интериор.

Тесните улички с живописните различно оцветени къщи са запазили прелестта на средновековния бароков град. Интересен факт е, че левият трафик е бил задължителен до 50-те години на 20-ти век.

В Стария град на Ландсберг може да се разгледа Музеят на обувките, който притежава една от най-големите колекции на обувки в света. Открит е през 1995 г. от майстора-обущар Хайнрих Пфланц, наследник на семейство обущари от 1625 г.  Двете зали на музея разполагат с над 1500 чифта исторически и съвременни обувки от осем века  като между тях-  обувки на Лудвиг II от Бавария, на австрийската кралица Елизабет или Сиси и на бившия германски футболист Лотар Матеус.

Освен със забележителностите си, Ландсберг е известен със събития като ежегодния грънчарски пазар през август, един от най-големите детски фестивали в Бавария, провеждащ се на четири години, а също и летни музикални фестивали, когато улиците са изпълнени с много музика и веселие. По протежение на река Лех има множество кафенета и ресторантчета , предлагащи специалитетите на района-„Пръстенът Ландсберг”  (наденица от свинско и говеждо с картофи, сервирано върху кисело зеле)  и специалната бира Landsberger Gold, приготвена по специална рецепта.

Този малък своеобразен град, предразполагащ  с красивата природа, възхитителна обстановка и отлична кухня, може да се окаже място , където да си прекарате чудесно!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Ландсберг на Лех