Кауферинг е градче с 10 хил. жители на 5 км от окръжния град Линдсберг, разположено на източния бряг на река Лех. Избрано като част от Романтичния път, за да видят поколенията какви са последствията от утопичните стремежи на една личност за чистота на нацията. В Кауферинг е построен един от най-големите концентрационни лагери през 1944 г.

Първите хиляда затворници пристигат в Кауферинг от концлагера Аушвиц  на 18 юни 1944 г., които трябвало да построят три гигантски подземни бункера за производство на реактивния изтребител Messerschmitt Me262. По-късно броят на затворниците се увеличава, но поради нечовешките условия на живот, глад и болести, те са неспособни да работят и голяма част от тях са върнати обратно в Аушвиц и газовите камери там. Само 15 хил. от затворниците са оцелели до освобождаването от американската армия на 27 април 1945 г.

Запазените глинени колиби и казарми с глинени тръбни сводове на лагера Кауферинг VII са исторически паметници. А гробището на концентрационен лагер Кауферинг-норд е осеяно с паметници на жертвите през Втората световна война. На жпгарата е построен мемориал на всички жертви на концентрационния лагер. При откриването му през 2010 г. са присъствали оцелели от този ужасен кошмар.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Кауферинг