Тюленово е малко селце в Североизточна България, чийто пленителен морски пейзаж  очарова туристите, които дошли веднъж, винаги се връщат отново тук. Тюленово е разположено на самия бряг на Черно море на 12 км от град Шабла. Отстоянието му на 30 км до граничния пункт Дуранкулак, на 50 км от Балчик и двореца на румънската кралица и на 80 км от красивата морска столица Варна, правят Тюленово отлична дестинация за любителите на вълнуващи преживявания.

Старото име на селцето е Калъч Кьой или в превод от турски „Село на сабята“. Преименуването на селото през 1947 г е свързано с легендата за двойка тюлени, подарени на румънската кралица Мария. Отначало тюлените обитавали определено място в двореца на град Балчик, но скоро кралицата решила да ги пусне на свобода и те сами намерили естествения си дом-подводните пещери на Калъч Кьой. Поколенията тюлени често излизали да се припичат на скалите и оттам и селото получило новото си име-Тюленово.

На това непредсказуемо място са впечатляващи скалите, спускащи се от 20-30 м височина надолу до морето.  Гмуркането в атрактивните подводни пещери и разглеждането на подводния свят с шнорхел е нещо неповторимо, а за тези, които не обичат екстремните преживявания е разходката с лодка край причудливите скали. И ако имате късмет да видите играещите във водата делфини, удоволствието ще е пълно. Тук почти всяко интересно място на скалистия бряг си има име-„Ашалък“, „Киприя“, „Дупката“, „Мартина“. В Тюленово се провеждат ежегодни катерачески срещи през август. Чудесната гледка на изгрева или залеза на слънцето най-добре се наблюдава от естественото скалисто мостче над Скалната арка. Тя е най-впечатляващата забележителност на брега на морето до Тюленово. Подобно творение е имало на о-в Гозо в Малта и се е наричало „Лазурен прозорец“. Но след срутването му през 2017 г., Скалната арка в Тюленово е единствената по рода си в Европа.Неповторимо е преживяването край вечерния огън със собствен улов на платерина, кефал, сафрид и попчета.

На около 3км от Тюленово, на нос Шабла е разположен шабленският фар, който е най-старият морски фар по българското черноморско крайбрежие и все още бялата му светлина просветва на всеки 20 секунди и при добра видимост се забелязва от разстояние 17 морски мили. Освен това на нос Шабла се намира и най-източната точка на България.

На 31 май 1951 г. в Тюленово е открито първото нефтено находище в България. Тази дата са избрали жителите на селото за свой празник.И до днес по пътя към Тюленово все още функционират нефтени сонди, които са същевременно и атракция за туристите.

На най-живописното място, съвсем близо до Тюленово, е оформен един чудесен кът за почивка и наслада от гледката на страховито красивите скали-„Лодкостоянката“.  Обособеният амфитеатър има за естествен декор морето и скалите и се използва за провеждане на различни концерти, събития и церемонии.Всяка година от 13 до 15 август в Тюленово се провежда арт фест като по-голяма част от програмата се осъществява на Лодкостоянката. Атракции са състезанието за най-добра рибена чорба, уловена от региона; музикални участия; творческа работилница и много други интересни изненади. Заради интересната си природа, Тюленово често е обект на фотосесии, а трябва да се знае, че тук е сниман българският сериен филм „Неизчезващите“.

На плаж може да отидете в едно заливче, заобиколено от скали съвсем близо до Тюленово, което всички шабленци наричат „Малкото море“. Тук е особено хубаво за децата, тъй като морето е плитко, вижда се дъното и малките палавници са доволни, че могат да стоят във водата колкото си поискат.

Ако искате да останете в Тюленово за няколко дни, ще ви посрещнат в приятна обстановка няколкото  хотела около „Лодкостоянката“. А в центъра на селото се намира „Докторовата къща“ ,предлагаща уютни стаи и снек-бар с традиционно българско меню.

Много легенди за пирати и потънали кораби се разказват от местните жители на Тюленово. Така че позабравеният край на Североизточното българско черноморие ви очаква с най-хубавото от пейзажа и гостоприемството си!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Тюленово