Крапец  е малко рибарско селце в Североизточна България, разположено на самия бряг на Черно море, което ще ви очарова с кристално чистите води, дългата седемкилометрова плажна ивица и гостоприемството на местните хора. И ако искате да избягате от пренаселеността на плажовете по известните курорти по българското черноморско крайбрежие, Крапец е това място. На 15 км от Шабла и граничния пункт Дуранкулак, на 90 км от морската столица Варна, на 85 км от Добрич и на 50 км от белия град Балчик, село Крапец би могло да задоволи и любителите на риболова, и тези, които обичат да се гмуркат, а също и тези, които обичат да се припичат на слънце, събиращи топлина и здраве за зимата.

Първите сведения за село Крапец са от 1573 г., където фигурира под името Гърбидже или Гърбица. Голяма част от населението на селото от средата на 19 век идва от ямболското село Карапча-днешно Маломир, за това дълго време селото се е наричало Карапча. От 1942 г. то носи благозвучното име Крапец. Църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ е една от забележителностите на  селото и е основана още през 1868 г. След голям ремонт е осветена на 24 май 2010 г. и на този ден всяка година в село Крапец става голям събор.

В непосредствена близост до селото е уникалното неолитно селище, обитавано от първото уседнало земеделско население на континента Европа, където са открити първите каменни градежи от 5200 г. Пр. Хр. Според археолозите околността е обитавана от траките през Античността, а при Дуранкулашкото езеро има останки от прабългарско селище. Археологическият резерват „ Дуранкулашко езеро“  и околната защитна зона по Натура  2000 са част от миграционния път на птиците „Via Pontika“. А лагуната с крайбрежната зона са известно място за  всички любители на лова и риболова.

Седемкилометровата плажна ивица с дюни започва от нос Крапец при стария къмпинг „Карвуна“, продължава пред лагуната на биосферния резерват „Дуранкулашко езеро“ и завършва при нос Карталбурун след къмпинг „Космос“. Заради опасните рифове и скали още в древността около брега при село Крапец и района са потъвали много кораби. За това на нос Карталбурун е имало маяк, представляващ ажурена конструкция с щитове, боядисани в бяло и черно и проблясващ с бяла светлина, за да помага на корабите.

Една от най-новите забележителности на село Крапец е Ботаническата градина Hortus Australius. Изграждането й започва през 2004 г. от Петер Хаджидочев  филолог по образование и страстен любител на растенията. Върху площ от 2 дка в наследствения си имот той  засажда първото дърво-атлаския кедър. Разположена на 500 м от морския бряг , в градината Петер засажда предимно иглолистни дървета-кедри, борове, ели, смърчове, лъжекипариси, хвойни и два вида араукария-растителен вид от семейство борови, разпространени в Аржентина и Бразилия. В градината могат да се видят вечнозелени екзотични дървета като палми, евкалипти и колекцията от 40 вида бамбук.

Голяма част от дърветата се отглеждат от семена като собственикът тества устойчивостта им в този североизточен район на страната. Други интересни растения, които се отглеждат тук от семена са див вид праскова, азиатска круша, пеканов орех, американски конски кестен, западен чинар от САЩ, растения от планините на Афганистан и Пакистан и мн. други. От многогодишните растения присъстват само божури и лилиуми, но царицата на цветята- розата, скромно разкрасява строгите, но впечатляващи свои братя и сестри. Ботаническата градина е достъпна с предварителна уговорка.

Така че ако решите да посетите село Крапец няма да скучаете. За по-дълъг престой хотелския комплекс „Яница“ , разположен на брега на морето предлага стаи, оборудвани с минибар, телевизор, телефон и безжичен интернет. В ресторанта към хотела могат да се опитат разнообразие от рибни деликатеси и специалитети от националната и европейска кухня. В басейна има отделено място за по-малките. А в ресторант-барбекю, кацнал на самия морски бряг, освен предлаганата качествена храна,посетителите могат да се забавляват с атрактивните вечерни програми.

В селото има и няколко къщи за гости, които също предлагат отлични условия за приятно пребиваване на морска почивка. За тези, които търсят усамотение, удоволствие от плуването, гмуркане и риболов в морето или езерото, е къмпинг „Космос“, разположен на нос Карталбурун, под който има малко пристанище. Къмпингът разполага с около 60 бунгала, дневен бар и ресторант от май до септември. За романтиците  са неповторимите залези, които не могат да се видят другаде!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Крапец