Камен бряг е село в Североизточна България, станало известно с легендарния Джон Лоутън и песента му „Джулай Морнинг“ , с която дълги години хиляден народ посрещаше изгрева на 1 юли и се чувстваше невероятно на този страхотен скалист камен бряг. Наричат Джон Лоутън посланик на България, а неговите думи, „че има нещо магично и вълшебно в България“ важат и за село Камен бряг. Този празник символизиращ началото на нещо хубаво с идването на изгряващото слънце, се празнува вече не само по черноморското ни  крайбрежие.

Село Камен бряг е разположено на 15 км от Шабла, на 60 км от Варна и е съвсем близо до известния курорт „Русалка“.Каменистият бряг с високите 30-метрови скали привлича много търсачи на силни усещания и за това в селото всяка година през месец август се организира състезание по скално катерене. Гмуркането в многото пещерни образувания в скалите и риболова в недокоснатите красиви кътчета  е едно приятно изживяване.

На 2 км от Камен бряг се намира Националния археологически резерват „Яйлата“. Приморската тераса от 300 дка, отделена от Добруджанското плато с 50-60-метрови скални масиви представлява едно чудо на природата. В резервата има 101 пещери, разположени на няколко нива в отвесните скатове и  използвани в продължение на хилядолетия като жилища, а някои от тях като гробници или църкви. През 5 век тук е съществувал един от скалните манастири в добруджанския край. Намерените в гробниците предмети-глинени паници, чаши, гърнета, бронзови и железни токи, стъклени мъниста, монети и др., датират от 2-5 век и могат да се видят в Музея в Добрич. Интересно е Светилището в скалите, използвано за жертвени ритуали и астрономически изследвания.

В северната част на резервата е открита ранновизантийска крепост.„Яйлата“ се отличава с неповторими природни дадености и заедно с разнообразния растителен и животински свят, правят околността привлекателна. Тук гнездят и преминават за зимуване към бреговете на Африка над 178 вида птици-среден корморан, голяма и малка дропла като „Виа Понтика“ е миграционен коридор на птиците в Европа, минаващ и през Камен бряг. На територията на „Яйлата“ са заснети част от снимките на американския филм „Снайперист 5“. И самият Том Беринджър, изпълняващ главната роля споделя, че е очарован от Каварненския залив и „Яйлата“.

„Огънчето“ е притегателно място на скалите край Камен бряг.То гори вече десетки години като източника е метална тръба с изтичащ газ, оставен така заради малкия си дебит.Тук особено лятото около него се събират ентусиасти на печени миди и заедно с чудесния изглед към морето и впечатляващите форми на скалите, те се чувстват щастливи.

За тези, които искат да останат за по-дълго време в Камен бряг има къщи за гости, които предлагат уютна обстановка и добра храна.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Камен бряг