Посещението на соления дворец близо до град Турда оставя трайно впечатление у посетителите, защото е пътуване в един фантастичен свят. Турда е втори по големина град в окръг Клуж, северозападна Румъния-Трансилвания, разположен на 400 км от Букурещ и 250 км от Брашов.  Археологическите разкопки показват, че добивът на сол в района е извършвано още преди идването на римляните. Тогава за добиването на сол са се изкопавали ями, дълбоки 15 м, но след това са ги изоставяли като на тези места са се образували солени езера.

След заминаването на римляните, до 11 век мините не са се използвали. Документ за съществуването на солна мина в Турда, издаден от унгарската канцелария, е от 1271 г. Значението на мината нараства с настъпване на Индустриалната революция и тя става една от най-важните в Трансилвания. Така е до 1932 г., когато солните мини в град Турда приключват със своята дейност. Мина „ Салина Турда“ е открита за посещение на туристи през 1992 г., а след цялостен ремонт и някои нововъведения ,тя отново отваря врати през 2010 г. За големия интерес говорят посещенията на мината, които през 2017 г. са 618 хиляди.

От входа  пътят до мина „Франц Йозеф“ е по коридор,естествено облицован със сол. Галерията „Йозеф“ представлява конична камера с дълбочина 112 м и ширина 67 м в основата си. Поради изолацията си от другите мини и голямата дълбочина, тя притежава мощно ехо и се нарича още „Залата на ехото“.

Следва мината „Crivac“, наречена така заради лебедката, използвана за  повдигане на солените скали на повърхността с помощта на коне. Тази машина датира от 1881 г. и е единствена по рода си не само в Румъния, но и в Европа, стояща там където е била от самото начало.
Най-впечатляваща е мината на Рудолф, която е дълбока 42 м, с ширина 50 м и дължина 80 м и на всеки от 15-те етажа е отбелязана годината на отварянето на съответното ниво.

Стъпалата за достъп са 172 на брой, а панорамният асансьор предлага цялостен обзор на мината. Таванът и стените са целите в солни сталактити, които растат с 2 см годишно и като достигнат 3 м, се чупят под собственото си тегло. Попадайки в тази магическа зала от приказките, не може да не се почувства човек  удивен от това чудо на природата. Монтираното виенско колело тук предлага атрактивна разходка, за да може да се разгледа цялостно мината на Рудолф.

Мина „Тереза“ е 13 етажа по-надолу от мината на Рудолф. Тя има форма на камбана като дълбочината от устието на шахтите до основата й е 112 м. Каскадата от сол, сталактити, солни съцветия и подземното езеро с дълбочина от 0,5 до 8 м, допълват изумителното впечатление за величие. В центъра на езерото има остров, образуван от  ниско качествена остатъчна сол още от 1880 г. и се предлага разходка с лодка из подземното езеро. Тук е разположено и малко Виенско колело, зала за тенис на маса, амфитеатър, както и магазинчета за сувенири.

Мината „Гизела“ и техническите помещения в нея наподобяват тези в мината“Рудолф“, но са по-малки. Добиването на солта спира малко след откриването й и в момента тук се провеждат СПА процедури с  естествени аерозоли.
„Салина Турда“ е едно скъпоценно каменно бижу от сол, което заслужава да се посети!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Турда