Русалка  е един от най-престижните и очарователни български морски курорти по северното Черноморие. Не случайно носи това име-сякаш митичната красива русалка е излязла от морето, за да сътвори това прекрасно място, наричано Тауклиман или Птичия залив. Разположен съвсем близо до нос Калиакра, известен с легендата за 40-те девойки, които вплели косите си и се хвърлили в морето, за да не приемат турската вяра, и до белокаменния Балчик с двореца на румънската кралица, курортният комплекс Русалка привлича с екзотичната си хубост на крайбрежната ивица, страховито красивия скалист бряг, малките заливчета с уединени плажове и вековни дъбове с милиони представители на пернатия свят.

Създаден през 1968 г. като ваканционно селище по френски модел на „Клуб Медитранее“, днес„Русалка“ е собственост на българска корпорация и продължава да се посещава от туристи от цял свят. За популярността на комплекса допринасят близостта до летище Варна-80  км, а също така и археологическите резервати Яйлата и нос Калиакра.

Курортът разполага с 400 терасовидно разположени бели къщички съвсем до брега на морето като 50 от тях са луксозно обзаведени. Двата големи плажа с безплатни шезлонги и петте по-малки плажа дават възможност на туристите да изберат и се насладят на уединение или пък на присъствието на повече приятели. Достъпът до плажа е по добре оформени с каменни плочи алеи и много зеленина. За тези, които искат развлечението да е пълно има 15 тенис корта, волейболни и мини футболни игрища, гимнастически салон, а яхтклуба разполага с 15 лодки и 15 канута, с които разходката е незабравима.  Конната езда и училището за водолазен спорт са другите атракции на курортния комплекс Русалка. Откритият плувен басейн е с минерална вода, а много от островчетата и самотните скали лежат точно до плажа. Съчетавайки спокойствието на дивата природа и многото забавления, Русалка е прекрасно място за семейна и индивидуална почивка.

Недалеч от курортния комплекс Русалка се намира малкото езеро Наневска тузла, образувано в свлачище с  дъно,  покрито с лечебна сероводородна тиня. Местността около езерото освен  че е живописна, е осеяна с останки от антични средновековни селища, части от късноантично укрепление, византийска крепост от 5 век и голям брой кръгли каменни съоръжения (шарап-таши), използвани за приготвяне на вино.

Интересни са пещерите на скалистия бряг, някои от които са съвсем близо до водата. Местните хора са им дали своеобразни имена като Голямата Маара, Темната дупка, която е дълга 170м , Арагониевата пещера, която пък е богато украсена с вълшебните арагониеви кристали на любовта, малката пещера Иглено ухо. По време на сезонната миграция, езерото се изпълва с прелетни птици, спиращи тук да си починат и потърсят храна по пътя Виа Понтика. Неописуемо е да се видят на едно място чайки, гъски, брегобегачи, дъждосвирци и много други. Освен тях постоянно убежище в езерото и покритите с гъста растителност склонове са намерили защитени видове като бухал, белоопашат мишелов, голям маслинов присмехулник, а също и шипобедрена костенурка.

В ресторанта на комплекса в изискана обстановка може да се наслаждавате на възхитителните островчета и прекрасната морска шир докато опитвате някое от многобройните морски блюда или някой от специалитетите на традиционната българска кухня. На самия бряг е морския бар, където се предлагат разхладителни напитки, а барът „До пещерата“ е заведение в автентичен стил, заслужаващо да се посети.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Курортен комплекс Русалка