Каварна е привлекателен град с около 12 хил. жители, разположен в средната част на северното българско Черноморие на 18 км от чудесната ботаническа градина на двореца в Балчик, на 20 км от Шабла и шабленския фар, на 38 км от граничен пункт Дуранкулак  и на 60 км от морската столица Варна.

Заради интересната си хилядолетна история и красивите околности, на Каварна е кръстен широкият двукилометров залив, разположен по южния бряг на остров Ливингстън в Южните  Шетландски острови на Антарктида-Каварненски залив.

Градът е основан през 5 век пр. н. е. от  гръцки колонисти, разположили на платото на нос Чиракман колонията Бизоне. По-късно тук временно се заселват скитите и градът играе важна роля в търговията между местните селища и търговци от остров Родос, Хераклея, Синоп, Египет и др. Въпреки че е неудобно за пристан, крайбрежието на селището е притегателен център за търговците от Черноморието и Средиземноморието, заради производството на местната висококачествена пшеница. Но през втората половина на 1 в. пр. н. е.катастрофално земетресение поглъща челната част на нос Чиракман и заедно с нея във водите на Черно море потъват най-богатите жители на града.

Подводната археологическа експедиция „Каварна 2005“ е открила на дъното на морето край Каварна  дялани каменни блокове и части от тухлени стени, което говори за съществуване на селище, попаднало под водата.Днес нос Чиракман е трудно достъпен, но осеян с развалини от крепостни стени, ровове, църкви, некрополи, където продължават изследванията на български археолози , съвместно с техни колеги от Франция и Италия. През 13 и 14 век селището достига своя най-голям разцвет при управлението на деспотите Балик и Добротица, а с днешното си име се споменава в началото на 15 век. Разрушен по време на турските нашествия, Каварна е възстановен през втората половина на 17 век.

Сублимен момент в историята на Каварна е защитата на жителите на града от башибозушките и черкезки орди по време на Руско-турската освободителна война през 1877 г. Точно по това време началник на военния телеграф е арменецът Еранос Ераносян и той, ужасен от издевателствата на башибозука, изпраща телеграми до чуждите консули във Варна и посланиците в Цариград  ,  съобщавайки за безчинствата в Каварна. Дипломатите реагират веднага пред Високата порта и принуждават турските управници да изтеглят нападателите. Еранос успява да спаси жителите на Каварна, но сам загива при отбраната му. През 2007 г. е издигнат паметник в негова чест, който е разположен на едноименната улица в града.

Още едно предизвикателство за жителите на Каварна и други селища от Южна Добруджа е 1913 г., когато трябва да преминат  под румънска власт и така до 1940 г. Тогава Каварна е върната в пределите на Царство България.

Каварненската крайбрежна ивица е в подножието на града. Въпреки че плажът е изкуствен, той е посещаван от жителите и гостите на града.
Градският музей в Каварна е място, където експонатите му разказват за хилядолетната история на града от древни времена до наши дни. Тук са изложени:  макет на праисторическо пещерно селище, множество сечива, пушки и пистолети от освободителните войни както и облекла, накити, битови предмети и др. В прекрасната градина на музея, посетителите могат да си починат под черничевите сенки, наслаждавайки се на красивите цветя.

Близо до Градския музей е възстановената турска баня „Хамама“, която представлява масивна куполна сграда от камък. В нея е изложена експозицията „Добруджа и морето“, в която могат да се разгледат множество каменни котви, амфори, керамични съдове и др., извадени от морето при подводните археологически експедиции. В залата, наречена „Съкровищница“ е изложен полиметален свитък, представляващ домонетно средство за размяна, а също така монети от различни епохи, един великолепен накрайник от нефрит, открит в Каварна и част от златно съкровище, открито в крепостта Калиакра. А цветните карти от античността и средновековието допълват представата за древното корабоплаване по Северното Черноморие.

Църквата „Св. Георги“ от 1836 г. и църквата „Успение Богородично“ от 1860 г. са играли важна роля като културно средище през периода на османското владичество и след освобождението.Красивият иконостас в църквата „Успение Богородично“ е дело на дебърските братя дърворезбари Васил и Филип Аврамови.

От 12-те изворни чешми в долината към пристанището на Каварна са останали няколко, но все още действащи.

Близо до града са най-популярните забележителности на северното българско Черноморие: нос Калиакра, където според легендата, пълководецът на Александър Македонски, Лизимах разположил войската си  за война срещу черноморските градове и скрил в някоя от пещерите съкровище от четиридесет товара със злато; „Яйлата“ е Национален археологически  и природен резерват с над 100 пещери; ваканционното селище „Русалка“, разположено в уникалния „Птичи залив“, където е една от малко запазените диви степи на континента; първокласният голф-комплекс „Тракийски скали“, включващ игрище, свръх луксозни апартаменти и вили както и яхтено пристанище, осъществени по дизайн на световноизвестния „черен рицар“ на голфа Гари Плеър.

Гласувай:
Рейтинг 1 от гласували Каварна