Нос Калиакра е разположен на българското северно черноморско крайбрежие в югоизточната част на Добруджанското плато и е съвсем близо до селата Българево и Свети Никола, на 12 км от Каварна и на 70 км от Варна. Нос Калиакра е  свързан с легендите за скрити несметни богатства в пещерите  и за 40-те красиви девойки, сплели косите си и се хвърлили в морето, за да не се потурчат. Полуостровът, вдаден на 2 км в морето   е привлекателен за много туристи и иманяри, които търсят своето мечтано богатство и се надяват да го намерят, а обелискът в началото на носа „Портата на 40-те девойки“ е символ на храбростта на българина, защитавал  свободата си.

Отвесните 70-метрови скали на нос Калиакра се спущат до морето, а червеникавия им цвят идва от железния окис, съдържащ се в състава им. Бурните вълни са издълбали в подножието на скалите причудливи пещери, ниши, подмоли и арки, до които може да се стигне само откъм морето. Най-древните обитатели по българските земи, траките са оценили предимствата на полуострова и само една къса стена откъм сушата е можела да защити обширна територия.

Първата крепост носела името Тиризис, по името на племето, населявало тези  земи-тиризи. А заливът образуван от носа, представлявал чудесно убежище за минаващите оттук по-късно кораби при буря. За това и носът е наречен „Калиакра“, което в превод от гръцки означава „Добрия нос“. Предполага се, че името му е дадено от античните гърци през 7 век пр. Хр., когато започва корабоплаването им в Черно море. Варварските нашествия налагат построяването на още две крепостни стени  и увеличение на населението като вече се обособили външен и вътрешен град. Част от тях могат да се видят като е възстановена част от крепостната стена.

Разцвета на Калиакра настъпва през 13 век, когато започва търговията с износ на жито за италианските морски републики Венеция и Генуа и много скоро морската крепост Калиакра се означава върху италианските морски карти с червено- знак за крупни административни селища. В средата на 14 век, Калиакра става център на област от българското царство, наречено Карвунско княжество под управлението на деспотите Балик и Добротица. С находчивостта си на добри владетели, те първи започват изграждането на български военноморски флот. Галерите на Добротица участват в успешни бойни операции в Черно море при Маврокастро, Мидия и Трапезуид. Писмени сведения говорят за съществуването на мощно средновековно селище, в което владетелят сече монети и превръща Калиакра в църковно средище. През 1393-1394 г. Карвунското княжество е едно от последните, паднало под османска власт. Не случайно областта Добруджа носи името на този влиятелен и прогресивен владетел.

Няколко исторически събития са свързани с нос Калиакра. През 1444 г., тук спират рицарите  на крал Владислав III в похода му срещу Османската империя. А на 31 юли 1791 г. край бреговете на Калиакра се разразява голямата битка между Руската ескадра на адмирал Фьодор Ушаков и превъзхождащата го турска армада на Хюсеин паша. Барелефът на адмирал Ушаков напомня за това сражение.

На върха на скалите на нос Калиакра има малък параклис с прекрасен изглед към морето, свързан с легендата за покровителя на моряците Свети Никола, който бягал от турците, а Бог удължавал земята под краката му, но бил заловен точно където е сега параклиса.

Поради отличното си местоположение, нос Калиакра играе важна роля в корабната навигация на Черно море, за която се споменава още през 13 век. А в периода на османското владичество, на Калиакра е имало морски фар от 1856 г. Днес новата кръгла кула с височина 9,7 м проблясва с бялата си  светлина  и помага на плавателните съдове в морския им път.

От август 2006 г. нос Калиакра е оборудван със система от художествено осветление, състоящо се от над 100 цветни прожектора, превръщащи в неописуема нощна атракция носа, морето и околността.

Нос Калиакра е обявен за природен резерват още през 1941 г. и е единствен, включващ и защитена морска акватория. Тук се срещат редки степни растения,а във водата могат да се видят играещи делфини, аристотелеви корморани, скален кос, папуняк, дебелоклюна  чучулига, черногърбо каменарче и др.

След продължителната разходка из това удивително място, посетителите могат да отседнат в пещерния ресторант със 160 места вътре и около 200- на открито. Обслужването е отлично, а неповторимата гледка си заслужава идването до тук. В по-малка пещера е разположен музей с археологически експонати и документи, разказващи подробно историята на този необикновен нос Калиакра. Тъй като той е част от 100-те национални исторически обекта , в музея се намира и печатът на Българския туристически съюз.

Съвсем близо до нос Калиакра е кацнало едно малко селце-Топола с чудесна гледка към морето, залива и причудливите скали. На това очарователно място са построени ваканционни комплекси, предлагащи всички удобства за почивка ,заедно с малка плажна ивица.А за любителите на голфа е огромното голф-игрище на няколко километра от нос Калиакра.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Нос Калиакра