„Албена“ се намира в живописен залив на северния бряг на Черно море до река Батова и допира склоновете на Добруджанското плато. На разстояние 32 км на юг е морската столица Варна, на 15 км в същата посока е друг известен курорт Златни пясъци, а само на 10 км е град Балчик с уникалната Ботаническа градина в Двореца на румънската кралица Мария. „Албена“ е един от най-привлекателните курорти по Черноморието и оазис за почиващите тук. За това райско кътче са характерни чудесния пясък и спокойното топло море, чиято дълбочина е не повече от 1,6 м на разстояние 100-200 м от брега. Неслучайно един полуостров на остров Брабонт в Антарктида се нарича Албена.

Според исторически данни още през 2-3 век, тук е имало укрепено селище, наричано Геранея, а неповторимата природа на района е привличала хората още от далечни времена. През 60-те години на 20 век, равния бряг, широката пясъчна ивица, благоприятния климат и екзотичната растителност на местността са предпоставка,определяща развитието на националния и международен туризъм. На 18 януари 1968 г. е направена първата копка на курортния комплекс. Решено е да носи името на красивата героиня на Йордан Йовков – Албена.

Проекта е поверен на екипа на архитект Ненов.Сам той споделя, че в строителството на комплекса е използвана „божествената пропорция“ на Златното сечение, което означава структурна хармония в основата на осъществяването на проекта. Албена е първият курортен комплекс, изграден така че хотелите, ресторантите и магазините са включени в строителството в оригинални композиции. Даже се предвижда покривите на хотелите да следват силуетите на възвишенията зад тях.

Екипът от архитекти изпълнява изящно стъпаловидно разполагане на хотелите в диагонал, което позволява всички стаи на апартаментите да имат изглед към морето. За да се запази оригиналността на комплекса, хотелите носят имена, свързани с историята на добруджанския край-Добротица, Балик, Карвуна, Доростор,, Калиакра и само след 10 години в курортния комплекс „Албена“ има построени 40 хотела с 12750 легла, къмпинг и 23 ресторанта. Емблемата на комплекса е хотел „Добруджа“, който през лятото на 1983 г. посреща първите си чуждестранни туристи.

„Зелената мисия“ на курорта Албена е неизменна част от изискванията, за това на територията му са обособени няколко зони за паркиране на автомобилите и на разположение на гостите са безплатния електрически транспорт и ескалатор, свързващ парковата зона с плажната ивица. Пешеходните зони и вело алеите са за тези, които искат да се разходят из това прекрасно място. Лечебните минерални извори в Албена се използват за лечение на редица болести на дихателните пътища, опорно-двигателния апарат, сърдечносъдовата система и други заболявания в специализираната болница за рехабилитация „Медика Албена“.

В курортния комплекс „Албена“ са създадени условия за занимания с повече от 40 вида спорт за всички възрасти като тенис на маса, тенис  на корт, хокей на трева, а също и набиращо популярност у нас състезание по петанк. Тази игра е толкова увлекателна, че се носи една легенда за великия английски корсар Франсис Дрейк, който отказал морска битка с мощната испанска флота през 1588 г., преди да приключи играта му на петанк.

Гордост за комплекса е открития през 2015 г. аквапарк „Аквамания“ върху площ от 30 дка. Проектантите и дизайнерите са оставили естествената среда непокътната и това прави увеселителния парк още по-интересен. Тук, посетителите, търсачи на силни усещания могат да се надпреварват помежду си на четирите писти с обща дължина 315 м или да изкачват 20-метровата кула и да изпитат тръпката от рафтинга на 183-метровия „Мамут“, или да усетят 191-метровото „Торнадо“ и  да изпитат смелостта си на 77-метровата пързалка за отвесно спускане „Free FALL“. За по-малките посетители има детски площадки с причудливи космически същества и още много други атракции.
Така че „Албена“ ви очаква за  едно вълшебно преживяване през летните месеци!

 

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Албена