Кранево е курортно селище в Североизточна България, имащо невероятния късмет да е разположено на брега на морето и да е между  известните курорти Албена и Златни пясъци. Кранево се намира в Добричка област на 48 км от Добрич и на 24 км от Варна и още толкова до Балчик. Селището е основано от траките, но се споменава  в турски документи от 1573г. като Екрене и  това наименование е турския превод на Кранеа.Така се е наричала средновековната крепост, която била построена на високия хълм край селището.

По пътя между Златни пясъци и Кранево е имало фар- Екрене, който години наред е бил най-високия по българското Черноморие. Но свлачищата в района са попречили на по-нататъшното му използване. Наблизо личат останките на отбранителния вал, играл важна роля по време на Първата българска Аспарухова държава и за това е наричан Аспарухов вал. Някъде тук е минавала границата с кралство Румъния, когато според Букурещкия мирен договор от 1913 г., Южна Добруджа е била  румънска  територия.

Кранево е върнато на България по силата на Крайовския договор от 1940 г. и то придобива своя възход  около 70-те години на 20-ти век, когато в близост до широката крайбрежна ивица започват да се строят международни лагери за деца.Близкият курорт Албена става популярен и  Кранево се превръща в търсено и посещавано място. Появяват се красиви къщи и хотелчета, предлагащи уютно пребиваване на Черноморието. Големите хотели на морския бряг, многото капанчета за студена бира, картофки и разбира се деликатесът на черноморието-рибата, привличат български и чуждестранни туристи. Редовният транспорт от Варна, Балчик и Добрич, са другата предпоставка за посещенията на Кранево.

Всяка година през месец юни в Кранево се провежда фестивал на цацата. Този празник се отбелязва с различно приготвени блюда с риба, много веселие и атрактивна програма.

През 2010 г. на територията на Кранево е изграден плувен басейн „Аква лайф“ с олимпийски размери, оборудван за провеждане на международни състезания по плуване, водна топка и синхронно плуване.

Закритата ледена пързалка е част от модерния туристическо-спортен комплекс Therma Eco Village и е приятно място за развлечение през цялата година.

Защитения природен резерват Балтата, обхващащ най-северните части на лонгозната гора със своите редки дървесни видове и блатните кокичета, перуники и момини сълзи, допълва очарованието на това привлекателно курортно село с името Кранево.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Кранево