Аладжа манастир е един от многото средновековни скални манастири в България. Разположен е в гористата  местност на Франгенското плато на 40-метров скален венец, на 2 км от известния курорт Златни пясъци и на 10 км от красива Варна. Манастирът възниква през 11-12 век, когато започва заселването на монаси-аскети, привърженици на исихатското християнско движение за уединение и молитва.  Но пещерите в тази огромна скала, са обитавани още през ранната византийска епоха и оттогава датират намерените при разкопките археологически находки-монети и части от керамични съдове.

Помещенията в манастира са издълбани като са били разширени съществуващите пещери.За старото християнско име на манастира няма данни, но според предание, записано от Карел Шкорпил, патронът на манастира е Свети Спас –от Христос Спасителя. За първи път името на манастира „Аладжа“ е споменато през 1832 г. от руския археолог Виктор Тепляков в неговите  „Писма от България“. А „аладжа“ означава „пъстър, шарен“ заради впечатляващите рисунки по стените и тавана в някои от помещенията на манастира. Първото цялостно проучване на манастира е дело на Карел Шкорпил, който през 1889 г. изследвал и направил конструктивен план на килиите на монасите, църквата и параклисите.

През 1912 г. Аладжа манастир е обявен за народна старина, а през 1957 г.- за паметник на културата от национално значение и днес не функционира като божия обител. От 1960 г. много от християните го наричат „Света Троица“. За посетителите са направени ограждения и допълнителни стъпала, за да може да се разгледа този интересен скален манастир. Тук се различават останките на 20-ина помещения и три църкви, разположени на две нива, свързани помежду си с каменни стълбища. Манастирската църква е изсечена в скалите на втория етаж и е най- голямото помещение.

Абсидата й представлява плоска сводеста ниша, поддържана от четири колони, които някога са били свързани чрез арки с други две колони, разположени откъм   вътрешната част на църквата. Така се е оформил каменен балдахин над изсечения също в скалата свети престол. Има още два параклиса в манастира, намиращи се в дъното на всеки от етажите като най-добре се е съхранил този на последното ниво. Стенната украса е от 14 век и на една от тях се виждат пет прави фигури на светци-монаси. Много добре е запазена рисунката на тавана, представляваща Христос на трон с четири летящи ангели. А в ъглите са изобразени четиримата евангелисти.

На около 500 метра от скалния Аладжа манастир, на по-ниска скала, се намира още една група помещения, наречени „Катакомбите“. Разположени са на две нива, долното от които е било предназначено за жилища, а горното е костница с изсечени в пода пет гробници. Откритите тук монети от император Юстиниан I (527-565) и частите от металическа кандилница, са основание да се смята, че това място е било обитавано още през 4-6 век. 

Прочутият  Аладжа манастир е изключително интересен и заслужава да се посети!

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Аладжа манастир